„Akik a forradalom ötvenedik évfordulójának büszkeségét elvették, azok arra készülnek, hogy a hatvanadikat is tönkretegyék”

A pártok is megemlékeznek a forradalom 60. évfordulóján – Hármas szintű terrorkészültség van érvényben

MH/MTI – 2016.10.21.

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján ünneplőket várnak a Kossuth térre – emelte ki a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A hősiesség, a köszönetadás és a szabadság lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett megemlékezés központi gondolata – mondta Vargha Tamás, kiemelve: a központi díszünnepség vasárnap 15.00 órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.

 

szabadsag_napja

Fidesz: Fizetett provokátorok zavarhatják meg az ünnepet

A Fidesznek biztos forrásból származó információi vannak arról, hogy fizetett provokátorok zavarhatják meg a vasárnapi állami ünnepséget – mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Hozzátette: a hírek szerint az alvilághoz köthető figurákkal “együttműködésben” provokálnának a rendzavarásra készülők.

Az Együtt részéről Juhász Péter és Szigetvári Viktor is az állami ünnepség megzavarására buzdít, a Civil Ellenzéki Kerekasztal nevű szervezet pedig szintén provokációra, balhéra készül – mondta Hidvéghi Balázs, felhívva a figyelmet: akik fizikai erőszakra buzdítanak, azok kimeríthetik a garázdaságra felbujtás tényállását is.


A kommunikációs igazgató pártja nevében ismét arra szólította fel a baloldalt, ne zavarja meg az ünnepet, ne provokáljon, “értse meg, hogy egy nemzeti ügyről, egy nemzeti ünnepről van szó, amelyet méltón és békésen szeretnénk megünnepelni”.
A biztonsági intézkedéseket firtató kérdésre azt válaszolta, a megfelelő előkészületek megtörténnek, de “mi egy békés megemlékezésre készülünk”, és “szeretnénk, ha nem kordonok, hanem egy szabad közös ünneplés” jellemezné a vasárnapot.
A vasárnap délutáni állami díszünnepségen, a Kossuth Lajos téren Orbán Viktor és Andrzej Duda lengyel államfő mond beszédet.

Az államtitkár hangsúlyozta: ünneplésre készülnek. Ugyanakkor látják, hogy “ugyanazok, akik az 50. évfordulót is meggyalázták, tönkrették, elvették az 50. évforduló örömét és büszkeségét”, most arra készülnek, hogy a “60. évfordulót is tönkretegyék”. Az államtitkár ennek kapcsán kiemelte: abban bíznak, hogy jóval többen lesznek azok, akik ünnepelni akarnak és azért mennek a Kossuth térre, hogy “emlékezzenek a hősökre és megköszönjék a hősöknek mai szabadságunkat”.

Vargha Tamás kitért arra is, hogy továbbra is 3-as szintű terrorkészültség van érvényben. Ennek megfelelő lesz az állami ünnep biztosítása, a rendőrök kiemelten figyelik majd az útvonalakat és helyszíneket. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az Operatív Törzs felel, amely szükség esetén azonnal dönthet, akár az ünnepség megszakításáról is – fejtette ki az államtitkár, megjegyezve: a meteorológiai előrejelzés szerint vasárnap 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható, eső nélkül.

Az államtitkár szólt arról, hogy a központi rendezvények már szombaton megkezdődnek. Délután az 1956-os műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Ezt követően kezdődik a hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol – mások mellett – Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul a Műegyetemtől Bem József szobrához, ahol koszorúzást tartanak – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a menet az idén a II. kerületi Nagy Imre teret is érinti, a Forradalom lángja című alkotásnál Tarlós István főpolgármester mond beszédet.

A pártok is megemlékeznek a forradalom 60. évfordulóján
A kormánypártok a Kossuth Lajos téri állami díszünnepségre várják a megemlékezőket vasárnap, október 23-án. Az MSZP az ünnep előestéjén Kaposváron tart megemlékezést, vasárnap pedig más ellenzékiekkel együtt, rész vesznek civil szervezetek kormányellenes rendezvényén, a fővárosi Blaha Lujza téren. A Jobbik az ünnepnapon a Corvin közben, az LMP pedig az I. kerületi Mansfeld Péter-domborműnél emlékezik.
A KDNP-s Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a II. kerület megemlékezésén, a Széna téren mond beszédet.
Az MSZP – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén is fáklyás felvonulással egybekötött megemlékezést tart Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosában, Kaposváron az ünnep előestéjén, szombaton – közölte a párt szóvivője az MTI-vel. A Nagy Imre-emléktáblánál Hiller István választmányi elnök, a Nagy Imre-szobornál Molnár Gyula pártelnök mond beszédet.
Budai Bernadett hozzátette, október 23-án délután a szocialista párt is részt vesz a civilek által a fővárosi Blaha Lujza térre szervezett kormányellenes tüntetésen, ahol Molnár Gyula fel is szólal.
A Jobbik vasárnap délután a Corvin közben emlékezik. A rendezvényen – amely az ’56-os megemlékezés a kommunistaellenes forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján címet viseli – felszólal Vona Gábor, a párt elnöke, Baranyi László színművész, ’56-os szabadságharcos, Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere, valamint Murányi Levente szabadságharcos, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója.
A Corvin közi koszorúzást követően az ellenzéki párt ifjúsági tagozata fáklyás felvonulást indít a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez.
Az LMP az I. kerületi Szabó Ilonka utca elején lévő Mansfeld-emlékműnél emlékezik vasárnap, a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos mond ünnepi beszédet.
A Szolidaritás Mozgalom és az Új Magyar Köztársaság Egyesület nevű szervezetek által 15 órára a Blaha Lujza térre “Mossuk le a gyalázatot!” címmel szervezett emlékezésen és – a Facebookon az “európai Magyarországért” meghirdetett – kormányellenes tüntetésen az MSZP mellett a DK, a Párbeszéd Magyarországért, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Szabad Emberek Magyarországért Egyesület is részt vesz. A DK emellett koszorúzást is tart.
Az Együtt vasárnap délelőtt megkoszorúzza Nagy Imre szobrát, ahol beszédet mond Molnár Tibor elnökségi tag
A Liberálisok – Fodor Gábor pártelnök részvételével – vasárnap a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál emlékeznek a forradalomra a 60. évfordulón.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: