Ha Kóka János rogánozik, mi kókázunk!

/ 2016.10.17., hétfő 
Ha Kóka János rogánozik, mi kókázunk!

Kókának persze igaza lenne szinte mindenben, ha nem ő írta volna, amit írt. Hogy a volt SZDSZ-elnök miért nem vádolhat senkit – hitelesen – korrupcióval?

Idén februárban megígértem: ha Kóka János vagy Bajnai Gordon bárkit is korrupcióval vádol meg a jobboldalon, újra és újra le fogom írni a szégyenteljes Dataplex-történetet. Nem azért, hogy megvédjem a Rogán-, Habony- vagy Mészáros Lőrinc-féléket – ahhoz nincs gusztusom –, csak azért, hogy a volt szoclib csapat se dicsőülhessen meg idő előtt.

Nézzük, mi hozott ki a sodromból!

Kóka János ma az alábbi megjegyzést fűzte a Facebookon Rogán Antal minapi helikopterezéséhez:

„Nem mindegy, hogy a versenypiacon megkeresett, vagy a magyar emberektől ellopott pénzen helikopterezünk. Nem mindegy, hogy tehetős emberként politikára adjuk a fejünket, vagy politikusként válunk irdatlanul gazdaggá. Nem mindegy, hogy politikusként felvállaljuk a tisztességesen szerzett vagyonunkat, vagy permanensen hazudunk, amikor kibukik, hogy többszörösét költjük annak, amit hivatalosan keresünk. Nem mindegy, hogy mi bukunk bele a saját hülyeségünkbe, vagy az újság, amelyik meg meri írni.”

Kókának persze igaza lenne szinte mindenben, ha nem ő írta volna, amit írt. Hogy a volt SZDSZ-elnök miért nem vádolhat senkit – hitelesen – korrupcióval? Mert itt van ez a fránya – a maga módján mesteri – Dataplex-eset, melyben a szereplők úgy használhatták saját céljaikra az államot, ahogy mostani új „nemzeti burzsoázia” a legjobb pillanataiban teszi.

Mi is történt a Dataplex szerverszálló 2005-ös adásvételekor? Annak idején a Heti Válasz fejtette meg a titkot: három ciprusi offshore cég három hónap alatt hárommilliárd forintot keresett. Hogyan? Kóka 2004 végén lett gazdasági miniszter, és kisvártatva a Dataplex korábbi ügyvezetőjét, Felsmann Balázst nevezte ki a tárca vagyongazdálkodási főosztályvezetőjévé. A GKM felügyelete alatt működő MÁV Informatika Kft. vezérigazgatói székébe pedig az a Hercegh Tamás került, aki anno a Dataplexnél tanácsadóskodott. Az ürességtől kongó Dataplex-csarnokba ezután (2005 szeptembere és decembere között) hirtelen elkezdtek „beszerződni” a Kóka-minisztériumnak alárendelt állami érdekeltségek – a MÁV Informatika, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt., valamint a Magyar Posta. A „hotel” telítődésének köszönhetően a Dataplex Kft. piaci értéke nőni kezdett, és ezt a robbanást Kóka János üzleti holdudvara tudta „aprópénzre” váltani. 2005 szeptemberében a Bajnai Gordon vezette Wallis-csoport 2,2 milliárdért vette meg a kft.-t, majd három ciprusi offshore cégre szállt a bolt. A ciprusi társaságok közül kettő a Wallishoz kötődött, egy pedig a Kóka volt sógoraként jegyzett Lepp Gyuláé volt. Aztán a „ciprusiak” ugyanazon év decemberében tovább is adták a Dataplex Kft.-t a Magyar Telekomnak – immár 5,1 milliárd forintért.

A szerverszálló állami segédlettel történő feltöltésének közel hárommilliárdos haszna tehát Kóka és Bajnai közelében csapódott le.

Mindehhez érdemes hozzátenni: bár Kóka liberális politikusként még elvetette az állami gyámkodást, üzletemberként azért elviseli, hogy a köztulajdonban álló, Szijjártó Péter felügyelte Eximbank résztulajdonos lett az általa vezetett, egyelőre masszívan veszteséges cégben (Cellum).

Kóka tehát ahhoz bátor, hogy Rogánon rúgjon egyet, ahhoz viszont gyenge, hogy leszakadjon az állami csecsről.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: