Sokkoló: igazat írt a Népszabadság-ügyben a Die Presse volt főszerkesztője

 

Andreas Unterberger a vezető osztrák lap, a Die Presse és a Wiener Zeitung korábbi főszerkesztője volt.

Blogjában tegnapelőtt a teljes osztrák és nyugati sajtóval szembemenve „Népszabadság”, a „Wirtschaftsblatt” és a „sajtó” címmel így kezdi írását: „Felfüggesztettek egy magyar lapot. Ez nálunk – és különösen az előfizetői díjból működő ORF-nél – nagyobb mediális visszhangot váltott ki, mint az osztrák napi- és hetilapok bezárása. Ami figyelemreméltó. De ennél még figyelemre méltóbb, hogy az egyéb médiahalálok esetében teljesen hallgatag Európai Bizottság a magyar lap tekintetében hirtelen hivatalos nyilatkozatot adott ki ezzel: ’Aggaszt bennünket’”.

Csakhogy az Európai Bizottságnak a magyarországi médiahelyzet miatt sokkal kevésbé kellene aggódnia, mint a görögországi miatt. Már ha tárgyilagos lenne. Mivel egy kormány ott is sírba viszi a médiát, mégpedig nem egy külföldi irányítás alatt álló önálló kiadót. Csakhogy a görög kormány baloldali szocialista és ezért nyilván tabu.”

Unterberger ezután rátér az ausztriai Paul Lendvai „gyűlöletorgiáira”, ami abban csúcsosodott ki, hogy szerinte a Népszabadság esetében „bérgyilkosságra” került sor. Hozzáteszi: a „teljesen görbe életpályájú” Lendvai heccvéleménye hidegen hagyhat bennünket, de az nem, hogy az állami adó is ezzel a témával játszadozik. „Aminek semmi köze nincs a tárgyilagos újságíráshoz”. De az osztrák közszolgálati adónak habzik a szája akkori is, amikor Trump, Orbán, az Alternatíva Németországért, az Osztrák Szabadság Párt vagy az Osztrák Néppárt ellen kell ideológiai szolidaritásból felindulnia.

A szerző ezután ismerteti a Népszabadság olvasottságának drasztikus zuhanását, ami természetszerűleg jár együtt a bevételek csökkenésével.

„Ennek tulajdonképpen a szerkesztőséget és támogatóit bel- és külföldön némileg visszafogottabbá  kellene tennie. De e helyett a Lendvai & Co. segítségével politikailag üldözötteknek próbálják magukat beállítani”.

A szocialisták mindig így gondolkodnak, és Ausztriában így is tesznek. Főként a bécsi önkormányzatnál vándorolnak adófizetői eurók milliói a társutas lapok kasszáihoz, hogy a városházát irányítók hatalmon maradjanak.

Ezután Unterberger emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság is hallgat arról: e lap korábban az MSZP tulajdonához tartozott és ők a kommunistáktól vették át. Akik nyilván megtartották volna, ha üzletet vagy fényesebb jövőt látnak benne.  „Ezért nevetséges, hogy most a lap halála miatt rínak”.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: