Aggodalmunkat fejezzük ki az Egyesült Államokkal kapcsolatban

kM

2015. október 29. 16:22

Forgolódtunk éjszaka, mert egyre csak aggodalmaskodtunk. Aggodalmaink olyan súlyosakká váltak, hogy eldöntöttük: megosztjuk azokat a 888 közösségével. Legyen az aggodalmunk közös.

Hánykolódtunk az ágyban, mikor arra gondoltunk, az Egyesült Államok nagykövete a Corvinuson “elsorolta azokat a problémákat, amelyek a magyarországi demokráciát veszélyeztetik.

Szeretnénk világgá kürtölni aggodalmunkat: az amerikai demokrata és republikánus pártok küzdelmébe évtizedek óta nem lehet beleszólása senkinek, legyen az független, zöld, vagy liberális. A két nagy párt dominanciája öröknek és megbonthatatlannak látszik. A magyarországi parlamenti képviselettel rendelkező politikai tömörülések és pártok száma azonban: 9 (DK, LMP, Jobbik, Fidesz, KDNP, Szolidaritás, Együtt, Liberálisok, MSZP), választék van hát bőséggel, a nép választási vacsoraasztala megterítve.

Mikor a nagykövet asszony elmondta, hogy az orosz olaj- és gázfüggőségünknek káros hatásai is vannak, majd kivetett magából bennünket az ágy. Köszönjük, felírtuk. Egyben örömmel észrevételezzük, hogy az amerikai energetikai szektornak ily finom eszközei vannak az üzleti lobbira, az üzleti érdekérvényesítésre. Business as usual, se a gáz nem gáz, se az atom. A nagykövet asszony a paksi dokumentációkat is kéri, biztosan lemaradt egy körrel: amerikai atomtechnológiai cégek is alvállalkozhatnak majd Paks II-ben. Érdemes lenne megbeszélni velük, hogy kiadnak-e örömmel atomtechnológiai információkat.

 

 

20150203colleen-bell12-origo.jpg

 

Colleen Bell szerint az adózási és szabályozási környezet stabilitásával is komoly bajok vannak idehaza. Hangjában ugyan aggodalom érződött ki a hazai közállapotok iránt, de kicsit ismerve a politika világát, mégis meglepő, ha egy másik ország képviselője aggodalmaskodik egy idegen ország piaci szabályozásai miatt. Csak nem arról van szó, hogy a nagykövet asszony aggodalmaskodik az amerikai beruházásokért és az amerikai tőke érdekeiért és profitjáért?

Belénk hasított az aggodalom, amikor ahhoz a részhez érkeztünk, hogy a nacionalista retorika a szemétre való. Bell nagykövet asszony mégiscsak egy olyan államszövetségből érkezik, ahol “America comes first“, és ahol az őt delegáló demokrata elnök mondta az alábbiakat: “I believe in American exceptionalism with every fiber of my being.” (2014. május 28.) Juj, ez már szinte fasizálódás.

Magyarországon a korrupció rendszerszintűvé vált” – mondja Bell. Itt szíven ütött bennünket a felismerés: az Egyesült Államokban díszes vacsoraasztaloknál tologatnak dollármilliókat a demokrata és republikánus családok az aktuális jelölteknek. Márpedig a pénz természetének minimális ismerete azt mondatja velünk: ha nem lenne céljuk a pénzükkel, akkor nem politikusdinasztiákat finanszíroznának belőle, hanem hajléktalanoknak adnák, szépen csendben, gálavacsora-körítés nélkül. Abcúg, zseton, mégsem járja, hogy valaki diplomata-állást vesz magának egy egzotikus közép-európai miniállamban!

Colleen Bell politikai érzékenységét nagyon szúrja a “hatalomkoncentráció” is. Fordítunk magyarra: ez egy vezetéselméleti problematika, a hatékony államszervezetről és a hatékony vezetésről szól, valamint arról, hogy hiába tömték ki zsetonnal Bajnai Gordon Együttjét a demokrata alapítványok dollárszázezreivel, Szigetvári Viktor politikai őstehetsége jelenleg 0,9 százalékra elég, pedig olyan okos fiú, hetente bejár a Nagykövetségre okos stratégiákat ppt-szlájdokba álmodni. Tetszettek volna másra költeni a pénzt, nem politikai nímandokra, de emiatt meg aggódjanak a demokrata agytrösztben.

A Nagykövet Asszony sérelmezi a civil szervezetekkel való bánásmódot is. Mi is nagyon aggódtunk korábban, hogy meddig lehet még eljátszani az amerikai pénzből megvalósított szuperfüggetlen, szupercivil-produkciót, amivel a HaHa-tól kezdve Gulyás Mártonon át sokan próbálkoztak a Milláig bezárólag. Visszautalva a pénz fentebb már részletezett természetére, kérjük ne nézzenek bennünket olyan bárgyúnak, hogy elhiggyük Önöknek: ha valaki pénzt ad civilkedni a saját civil networkjének, akkor azt jótéteményként adja, és nincsenek elvárásai a pénzéért cserébe. Nem, azért adja mert célja van vele, mégpedig politikai céljai.

Ráadásul mindenki tudja, hogy az aggódó amerikaik által pénzelt civilek személyi, és több esetben szervezeti átfedésben vannak a szintén amerikai pénzeket égető Együtt szakértői hálózatával és háttérembereivel. Aggódunk, már csak amiatt is, mert élénken élnek bennünk azok a képsorok, ahogy New Yorkban, a Wall Streeten úgy szétverik az OCCUPY-mozgalom tüntetését, mint a répát.

Gondok vannak a bíróságok függetlenségével” – de még milyen nagy gondok! Jelenleg a magyar bíróságokon úgy vesztesz pert, hogy tényszerűen, és bizonyíthatóan igazad van. Ez nem vicc, tényleg komolyak a bajok, holott a t. magyar c. bíróságok teljesen függetlenek a végrehajtó hatalomtól, nem úgy, mint a példás nyugat európai országaiban, ahol vannak bírósági testületek, melyek az igazságügyi minisztériumok alá rendelten működnek. Igen, jól olvasták: vannak országok az EU-ban, ahol a végrehajtó hatalom ellenőrzése alatt folyik az ítélkezés.

Aggodalmunk itt szökött az egekbe. A sajtószabadság-féltésnél szinte remegünk, akkora lett bennünk a frász. Magyarországon bárki, bármit, bármikor megírhat, elég neki a blogspot.com-on blogot nyitnia. Ja, hogy senkit sem érdekel a nagyívű ömlengése a világról? Ez nem sajtószabadság-problematika. Ha a 168 óra meg a KlubRádió tetszhalott állapotban vegetál, akkor lehet, hogy nem kriptaszökevényeknek kell újságot írnia, meg rádiót szerkesztenie. Ugyanígy aggodalmunkat fejeznénk ki a 8-ason nagy sikerrel futó cicikontentért is. Az Egyesült Államokban egy hasonló testület úgy elkaszálná a 888-at a cicikontentért, hogy be lehetne csukni a boltot. Ezt senki sem akarhatja!

Nagykövetünknek a választási rendszerrel is baja van. Visszatérő kritika, hogy a Fidesz önérdekből átrajzolgatta az egyéni választókerületeket. Ez ugyan jól hangzik, csak nem igaz; mindössze a népességmozgás lett utólagosan hozzáigazítva a rendszer. Persze a baloldalnak fájdalmas, hogy a vörös Csepel már nem 2 külön választókerület, hanem csak egy, míg Buda nem 3, hanem 4, de sokkal igazságosabb így a szisztéma, már csak az ott élők számaránya miatt is. Egyébként is, kedves Nagykövet Asszony, ha valaki egy olyan Államból érkezik, ahol kampánystratégák rajzolgatják a választókerületek határait évtizedek óta választásról-választásra, az biztassa inkább a baloldali barátait helyi terepmunkára, különben újabb baloldali arcraesés lesz a választások végeredménye, aztán lehet menni picsogni a követségre.

A menekültellenesség vádjára olcsó poén lenne azt mondani, hogy 1000 kilométeres határzár feszül dél felől, de ha azt írjuk, ott bizony tűzparancs van életben, az már sokkal, de sokkal aggasztóbb. Legyen szíves aggodalmunkat megérteni, egyben a határzár kérdését Donald Trump Úrral megbeszélni, aki talán a Marsig is kerítést feszítene, ha tehetné.

Álmatlan aggódásunkban végül odáig jutottunk, hogy eszükbe jutott a rommá demokratizált Afganisztán, Irak, a Közel-Kelet destabilizálódása, az IS felemelkedése, opportunista célok miatt protezsált, pénzelt és felfegyverzett terrorrezsimek. Eszünkbe jutott, hogy miközben ezeket a gondolatokat majd bitbe hányjuk, amiatt is fájhat a fejünk, hogy írásunk hamarabb lesz olvasható Langley-ben, az NSA főhadiszálásán egy ‘non-systemconform opinion‘ adatrekordban, mint a 888.hu címlapján.

Nagykövet Asszony, mi aggódunk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: