A sajtószabadság kérdése balról

Gyurcsány nem emlékszik, hogy igyekezett tönkretenni a Magyar Hírlapot

Bán Károly – 2016.10.12.

A Népszabadság bezárása volt az utolsó csepp a pohárban – ezzel indokolta a parlamentből történő kivonulásukat Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő, a DK elnöke.

Gyurcsány 20161012Miniszterelnökként mindent megtett lapunk ellehetetlenítéséért (Fotó: MH)

„Ha a jobboldal valamely lapját be akarnák zárni, ha én lennék abban a helyzetben, nem engedném, mert az a jó, ha a politika különböző oldalain van ez is meg az is” – fejtegette Gyurcsány Ferenc hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, s megindokolta, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció négy képviselője miért vonul ki a parlamentből.

A Népszabadság bezárása az utolsó csepp volt a pohárban, amely a „diktatúrába hajló önkény természetét fejezi ki” – hangsúlyozta.

A bukott kormányfő elmondta azt is, erről a „gyalázatról” külföldön töltött hétvégéjén értesült, éppen amikor a „piacon bárányt vásárolt”. Azonnal be kellett ülnie egy kávézóba, ahol telefonálgatni kezdett, de arra már pontosan nem emlékezett, hogy a Financial Timest ő hívta-e fel vagy fordítva, onnan hívták őt. A bukott kormányfő „füllentését” az ATV riportere elfelejtette leleplezni, például annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2009 februárjában a „sajtószabadság védelmében” történetesen a Magyar Hírlap bojkottjára – és lényegében teljes gazdasági ellehetetlenítésére – szólított fel.

Kormányfőként megtiltotta az állami intézményeknek és vállalatoknak, hogy a Magyar Hírlapra előfizessenek, megtiltotta, hogy az állami vállalatok abban hirdessenek. Egy másik, a szocialisták által állított miniszterelnök, Medgyessy Péter – amikor Orbán Viktor 2002-ben a baloldallal kicsit elfogult köztévé miatt egyenrangú köztévét követelt a jobboldal számára is – azt felelte: „aki saját tévét akar, vegyen magának”. Még korábban Kovács P. József, az MTV bemondója televíziós kollégái nyílt levelét olvasta fel, amely szerint már „1994-ben is lelki és egzisztenciális kivégzéseket tartottak a köztévében, és MSZP-s pártembereket, cenzorokat neveztek ki a televízió élére.” A nyílt levélben a televíziósok azt kérték, legyen médiaegyensúly, és az ellenzéknek biztosítsanak súlyának megfelelő megszólalási lehetőséget.

A Népszabadsággal kapcsolatos tegnapi hír, hogy egészségi okokra hivatkozva lemondott a lapot kiadó Mediaworks szombaton kinevezett vezérigazgatója, Katona Viktor. Murányi András főszerkesztő közölte, folyamatosan tárgyal a lap jövőjéről, megvásárlásáról, az üzemi tanács pedig azt, hogy bírósághoz fordul.

A Mediaworks tegnap kora este közölte, hogy a Népszabadság főszerkesztője lemondta a lehetséges akvizícióról a kiadóval tervezett megbeszélést, ugyanakkor megtartották az első egyeztetést a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: