PÁRTVÁLTÓ POLITIKUS A LIGETBEN

images (1).jpgA demonstrálók jelentős része őszintén, javadalmazás nélkül tiltakozik, hallatja hangját, dulakodik a rendőrökkel. Egyikük-másikuk bedrogozva.
Az eleven demokrácia jele a Városligetben zajló demonstrációsorozat. Polgárok tiltakoznak egy állami határozat ellen, mert nem értenek vele egyet. Sőt ártalmasnak, kárt okozónak tartják, szeretnék a végrehajtást megakadályozni.
 
Ezért törvényesen tüntetnek.
 
Ahol ilyen tüntetések nincsenek, ott kérdőjeles a demokrácia. Képtelenség, hogy egy politikai grémium mindig a teljes társadalom egyetértését élvezze a döntések alkalmával. Még a jó döntések sem tetszenek mindenkinek.
 
Ius murmurandi – már Rómában is ismert.

Sajnos, ezek a demonstrációk sem hitelesek, és valószínűleg már soha nem lehet maradéktalanul elhinni, hogy spontán tiltakozás indul. Az úgynevezett „arab tavasz”, valamint az ukrajnai véres zendülés – és sok más „megmozdulás” – külföldről is pénzelt akciósorozat volt.
Így a napfényes Ligetre is árnyék vetül.
Valószínű, hogy a fákért demonstrálók jelentős része őszintén, javadalmazás nélkül tiltakozik, hallatja hangját, dulakodik a rendőrökkel. Egyikük-másikuk bedrogozva… Biztosra vehető ugyanakkor, hogy alapokból pénzelt „civilek” is ott nyüzsögnek, szájalnak, lármáznak a tömegben.
Feladatot hajtanak végre.
A demokráciának ilyesfajta szennyeződései immár kiiktathatatlanok. Ezért nemcsak a politikai körnek, hanem a széles társadalomnak is tudnia kell, hogy pénzelt érdekérvényesítők is keverik az indulatokat, uszítanak, lovalnak, bujtogatnak.
Jó-e, ha ebben a zavarosban egy pártváltó politikus is halászni akar?
Vélhető, hogy az őszinte Liget-pártiaknak bődületesen árt, ha egy ismert politikusarc is megjelenik a demonstrálók között. Rögtön pártpolitikává züllik a civil akció.
Különösen ha a pártpolitikus csak kettős mércével ügyködő álcivil.
2006-ban még kussolt a civileket verő kékruhások ügyében.
Érthető, hiszen 1990-ben egy rendszerváltónak füllentet párt tagjaként ült a törvényhozásba, két évvel később azonban már pártjával együtt a rendszer-visszafordítók kartájához tömörült. Utóbb egyértelműen a rendszer-visszafordító párt képviselősorában foglalt helyet.
Képviselői fizetés, nyilvánosság, beleszólás…
Ezt hozta a pártváltás négy esztendeig, ám egyúttal azt is, hogy hitelessége végérvényesen megcsappant.  Az új pártban már csendben maradt a 2006. október 23-ai polgárverés ügyében is, noha az egyáltalán nem biztos, hogy erre büszke.
A politikusi sors (is) fordulatos.
Mindamellett kérdéses, hogy politikusból lehet-e valaha is hiteles civil. Aki a hatalmi övezetből kisodródott, eljátszhatja-e a pártpolitikától független polgár szerepét?
Elhitetheti-e, hogy ha ő volna hatalmon, minden szebb lenne?
A családjával talán. A tömeggel már aligha.
Ugyanakkor a tömegnek súlyosan ártalmára van, mert a tiszta, a pártpolitikától függetlennek indult demonstráció új színezetet kap. Az amúgy is lappangó gyanút fölerősíti, a demonstrációt „besorolhatóvá” teszi, és – legalábbis részben – hatástalanítja.
Meg kellene kérni: távozzon a Ligetből…
De ha egy politikus önmaga nem józan, lehet-e bölcs a tömeg?
Kovács G. Tibor
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: