Egy berlini reptéren robbantott volna Dzsaber al-Bakr

A menedékkérők hírszerzési ellenőrzését sürgetik a CDU/CSU-ban

MH/MTI – 2016.10.11.

Valószínűleg Berlin egyik repülőtere ellen tervezett merényletet végrehajtani a Lipcsében hétfőn elfogott szíriai férfi, aki pokolgép készítésén dolgozott – közölte az este a német belföldi hírszerzés vezetője.

 

Korábbi híradások szerint három honfitársa ismerte fel és fogta el a szászországi városban a szír állampolgárságú férfit, akit már országszerte köröztek robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt.
Hans-Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a hírszerzés forrásai még szeptember elején jelezték, hogy az Iszlám Állam szervezete támadásra készül Németország közlekedési hálózata ellen. Az elhárítás kémeinek múlt csütörtökön sikerült rábukkanniuk a gyanúsítottra Szászországban, azonosították őt, és folyamatos megfigyelés alá helyezték – mondta el Maassen.

 

screenshot_24

 


“Másnap észleltük, hogy forró ragasztót vásárol egy diszkont üzletben. És ekkor azonnal megtettünk minden intézkedést, ami egy rajtaütéshez kell, mert feltételeztük, hogy ez az utolsó, még hiányzó vegyi összetevő a pokolgép elkészítéséhez” – idézte fel a német belföldi hírszerzés főnöke.
Maassen arról is beszélt az ARD-nek, hogy a kezdeti értesüléseik vonatok elleni támadások előkészítésére utaltak, de később világossá vált számukra, hogy a szír férfi Berlin egyik repülőtere ellen tervezett merényletet elkövetni.
Peter Frank német főügyész megerősítette hétfőn, hogy a vádak súlyossága miatt hivatala vette át a nyomozás vezetését.
“A veszély mértékét jól jellemzi az a tény, hogy olyan, nagy hatóerejű robbanóanyagot készített, amelynek összeállításához különleges szakértelemre van szükség, és nagyon nagy mennyiséggel dolgozott” – mondta a főügyész az ARD tévé A nap témája című hírműsorában.
A 22 éves, szíriai állampolgárságú Dzsaber al-Bakrt – aki tavaly februárban menedékkérőként érkezett Németországba – szombaton kora hajnalban már megpróbálták őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen, de a rendőrök akkor még csak azt tudták, hogy melyik épületben tartózkodik, de azt nem, hogy melyik lakásban. A férfi közben távozott az épületből, és nem sikerült őt feltartóztatni. Lakásában 1,5 kilogramm robbanószert foglaltak le, valamint olyan tárgyakat, amelyek alkalmasak robbanómellény készítésére.
A német hatóságok hétfőn arról is beszámoltak, hogy a lakásban talált aceton-peroxid (TATP) vegyületet használták az öngyilkos merénylők a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban, s hozzátették, hogy a vélhetően az Iszlám Állam által inspirált gyanúsított a párizsi és a brüsszeli merényletekhez hasonló támadást akarhatott elkövetni.

A menedékkérők hírszerzési ellenőrzését sürgetik a CDU/CSU-ban

Németországban a menedékkérők és menekültek hírszerzési ellenőrzését sürgetik a kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség soraiban a robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett chemnitzi szír menekült ügye nyomán, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) és az ellenzéki Zöldek viszont nem támogatják a felvetést. Közben hősként ünneplik a gyanúsítottat elfogó szír állampolgárokat.

A német sajtó keddi beszámolói szerint a CDU/CSU több biztonságpolitikai szakpolitikusa sürgeti, hogy a polgári hírszerző szolgálatoknak – a belső elhárítást végző szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV) és a szövetségi hírszerző szolgálatnak (BND) – biztosítsanak hozzáférést a menedékkérők új fejlesztésű, a vércsoporttól a munkatapasztalatig valamennyi megállapítható információt tartalmazó központi adatbázisához.

A biztonsági szervek veszélyelhárító tevékenységének nagyobb szerepet kell biztosítani a menekültügyi eljárásban – mondta a Die Welt című lapnak Armin Schuster, a CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa. A nemzetbiztonsági szolgálatoknak automatikus hozzáférést kell biztosítani a menekültügyi adatbázishoz, és a BND-nek valamennyi menedékkérő adatait le kell futtatnia a terrorgyanús személyeket nyilvántartó nemzetközi adatbázisokban – tette hozzá a CSU-s Hans-Peter Uhl.

Az SPD szerint a hírszerző szervek hatáskörének ilyen típusú bővítése csak azt jelentené, hogy általánosító módon, kollektívan terrorgyanú alá helyeznék az összes menedékkérőt. A Zöldek szerint nincs szükség ilyen intézkedésre, hiszen a chemnitzi-lipcsei eset is éppen azt mutatja, hogy a hatóságok a jelenlegi eszközeikkel is meg tudnak előzni egy terrortámadást.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: