Trump és Clinton jobbára egymást vádolta a második tévévitában

Trump bocsánatot kért nőket sértő kijelentései miatt

MH/MTI – 2016.10.10.

A két nagy amerikai párt elnökjelöltje jobbára egymást vádolta a helyi idő szerint vasárnap este tartott második televíziós elnökjelölti vitában, amelyet a Missouri államban lévő St. Louis egyetemén rendeztek meg.

 

 

 

maxresdefault.jpg

A vita előtt másfél órával a republikánus jelölt, Donald Trump meglepetésszerű sajtóértekezletet tartott, amelyen négy nő társaságában jelent meg. Hárman közülük azt állították, hogy Bill Clinton volt elnök szexuálisan zaklatta őket, a negyedik pedig elmondta, hogy 12 éves korában megerőszakolták, és az erőszaktevő ügyvédje Hillary Clinton volt, aki a tárgyaláson a szemébe nevetett. “Lehet, hogy Donald Trump csúf dolgokat mondott nőkről, de Bill Clinton megerőszakolt, Hillary Clinton pedig megfenyegetett engem” – jelentette ki egyikük, Juanita Broaddrick. A négy nő közül három ott volt az elnökjelölti vitán is.

 A CNN újabb, nőket becsmérlő Trump-kijelentéseket közölt


Pár órával az elnökjelölti vita előtt a CNN hírtelevízió egyik munkatársa nyilvánosságra hozta, hogy Donald Trump egy rádióműsorban 17 éven keresztül folyamatosan sértő módon nyilatkozott nőkről, köztük a saját lányáról is.
Andrew Kaczynski, a CNN hírtelevízió munkatársa aprólékos munkával utánajárt a republikánus elnökjelölt, Donald Trump korábbi, nőket becsmérlő kijelentéseinek, és átnézte az Egyesült Államokban sokkoló rádióműsorairól elhíresült Howard Stern műsorait, amelyekben újabb megdöbbentő Trump-kijelentésekre talált.
Trump 17 éven át rendszeres vendége volt Howard Stern műsorának, s nem egyszer becsmérlő és megalázó módon beszélt a nőkről és trágár stílusban tárta fel saját szexuális életének egyes részleteit. Így például megvitatta a rádióssal a többi között a saját lánya, Ivanka nőiességét, elmesélte, hogy ő maga egyszerre, egyidejűleg három nővel is ágyba bújt, hogy akkor is viszonyt folytatott nőkkel, amikor azok menstruáltak, és hogy mindig kilépett egy-egy kapcsolatból, ha az adott nő betöltötte a 35. életévét.
Kaczynski műsora olyan hangfelvételeket “bányászott elő”, amelyeket Howard Stern ugyan rögzített, de nem vett adásba, és ezeken Stern is mesél Trumptól hallott történeteket. Az összegyűjtött anyagot a CNN egyelőre nem tette adásba, a honlapján megtalálható de nem lejátszható.
Közben Chicagóban (Illinois államban) Barack Obama elnök egy adománygyűjtő rendezvényen szintén kitért a pénteken későn este a The Washington Post által nyilvánosságra hozott videóra, amely Trump nőkkel kapcsolatos trágárságait mutatta be.
Az elnök “zavarba ejtőnek” és “hihetetlennek” nevezte a történteket, nem is akarta elismételni a Trump által mondott trágárságokat és feltette a kérdést: “Ezt az embert akarjuk elnöknek? Hogy tönkretegye eddigi eredményeinket?”.
Obama emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy Trump nem csupán a nőket becsmérelte, hanem dehonesztálóan szólt kisebbségi csoportokról vagy épp a veteránokról is.
“Ez azért elmond róla néhány dolgot” – mondta. Az elnök szerint például azt, hogy bizonytalan ember, aki másokat megalázva növeli az egóját. “Nem olyan jellemvonás ez, amelyet ajánlanék egy olyan embernek, aki az Ovális Irodában van” – fogalmazott Obama elnök.

 

Érkezésekor a két elnökjelölt nem fogott kezet egymással, és a 90 perces vitában egyikük sem spórolt a személyeskedő támadásokkal. Kölcsönösen lehazugozták egymást, Trump szerint vetélytársa “szíve tele van gyűlölettel”, mert a republikánus szavazókat “szánalmasaknak” nevezte, mire Clinton leszögezte: neki Trumppal van vitája, nem a támogatóival. Egy ponton leszögezte, hogy Trump kampánya éppen szétrobbanóban van, republikánus ellenfele pedig “ördögnek” nevezte őt.

Trump a vita elején bocsánatot kért a nőkről tizenöt éve mondott – pénteken nyilvánosságra került – szavaiért. Clinton azonban nem hagyta annyiban, azt vágta oda, hogy ezek a mondatok nagyon is pontosan kifejezik, kicsoda is valójában Donald Trump. Kisebb vita bontakozott ki, hogy kinek és miért is kellene bocsánatot kérnie. Trump szerint Clintonnak volna oka rá, mégpedig a több mint 30 ezer eltűnt elektronikus leveléért, amelyet külügyminisztersége idején a magánszerveréről küldött, illetve oda kapott. Trump azt ígérte, ha ő lesz az elnök, vizsgálatot indíttat az e-mailek ügyben, és közölte: ha ő irányítaná az országot, Clinton már börtönben lenne.

A két elnökjelölt az amerikaiak számára két fontos kérdésben, az egészségbiztosítási törvény és az adópolitika ügyében is kifejtette álláspontját.

Clinton nem tagadta, hogy az egészségbiztosítást mindenkire kiterjesztő, úgynevezett Obamacare törvényen van mit javítani, de azt mondta, hiba volna ezért elsöpörni az egészet, és mindent elölről kezdeni. Trump viszont az egész törvényt katasztrofálisnak mondta, és a visszavonását ígérte, arra hivatkozva, hogy túl drága és jövőre már finanszírozhatatlan lesz.
Az adóügyekről szólva Clinton megismételte, hogy a középosztályt erősítő adópolitikát folytatna. Trump adójavaslatai csak a hozzá hasonló gazdagokat segítenék – tette hozzá.
Az amerikai társadalmi kérdéseket jelentősen befolyásoló legfelső bírósági kinevezésekről a vita vége felé esett szó.
A szövetségi legfelső bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, a főbírák kinevezése politikai viták tárgya. Antonin Scalia, konzervatív főbíró tavaszi halála óta még nem neveztek ki új főbírót.
Hillary Clinton leszögezte: Obama elnök jelöltje, Merrick Garland kiváló bíró. Álláspontja szerint a szövetségi legfelső bíróság rossz irányba halad, és ő azt szeretné, ha az új főbíró az abortuszt és a melegek jogait is támogatná. Donald Trump úgy fogalmazott: ő Scalia köreiből, vagyis konzervatív bírók közül jelölne új főbírót.

Az Egyesült Államokban fontos belpolitikai kérdés a bevándorlás, kivált az illegális bevándorlás ügye. Ez így, közvetlenül nem merült fel, de az egyik vendég felvetette az iszlamofóbia kérdését, amire Clinton és Trump is kifejtette már ismert álláspontját. Clinton emlékeztetett arra, hogy muszlim közösségek már Lincoln elnöksége idején is éltek Amerikában, és jelezte, nem ért egyet Trump korábbi kijelentésével, amely szerint fel kellene függeszteni a muszlim vallásúak befogadását. Ez nem volt bölcs javaslat és veszélyes is, állította Clinton, mert ellentétes az amerikai társadalom értékrendjével, másrészt gyarapítaná az iszlám vallás nevében fellépő terroristák szimpatizánsainak táborát.
Donald Trump viszont kitartott amellett, hogy az Egyesült Államokba ellenőrizetlenül érkeznek bevándorlók, Szíriából is. “Fogalmunk sincs, kik jönnek Szíriából” – hangoztatta, és ismét az erőteljes határellenőrzést szorgalmazta. A republikánus elnökjelölt nehezményezte, hogy szerinte Clinton a nyitott határok híve és amnesztiával “kezelné” az illegális bevándorlást.

A második elnökjelölti vitán is megkerülhetetlen volt Oroszország vélt szerepe és befolyásolási kísérlete az amerikai választási folyamatban, valamint Moszkva szerepvállalása a szíriai konfliktusban.
Hillary Clinton ismét azt mondta, hogy a róla szóló kínos információk kiszivárogtatása mögött Moszkva áll, amely nem őt szeretné a Fehér Házban látni. Trump pedig ismét leszögezte, hogy nem tudja, ki áll a kiszivárogtatások hátterében, lehet, hogy Moszkva, lehet, hogy nem, de leszögezte: ő nem az oroszok embere.
Mindazonáltal, amikor a szíriai helyzetről, annak esetleges megoldásáról esett szó, Trump azt mondta: nem kedveli Aszad szíriai elnököt, de Moszkvával és Teheránnal együtt mégiscsak eredményesen harcol az Iszlám Állam terrorszervezete ellen. Ez pedig azért lehetséges, mert Amerika gyönge – tette hozzá. Amikor azonban a műsorvezető a Szíriával kapcsolatos stratégiájáról kérdezte, Trump nem válaszolt, annyit mondott, hogy katonai tanácsadóival rendszeresen megvitatja ezt a kérdést. Hillary Clinton pedig közölte: nem küldene amerikai szárazföldi csapatokat Szíriába, helyette megfontolná a kurdok felfegyverzését.

Szokatlanul keserű és személyeskedő volt a vita

Az első televíziós kommentárok szerint egyik elnökjelölt sem tudott áttörő eredményt elérni. A republikánus Donald Trump ugyan összefogottabb volt, mint az első elnökjelölti vitán, megszilárdíthatta híveinek táborát, de nem biztos, hogy visszaszerezte elvesztett előnyét, ugyanakkor a demokrata párti Hillary Clintonnak is voltak kínos pillanatai.

A legfontosabb amerikai lapok gyorskommentárban értékelték a Trump-Clinton párharcot. A Politico a “valaha volt legundokabb” vitának minősítette a vasárnap esti kilencven percet. A The New York Times azt emelte ki, hogy a két elnökjelölt egymás ellen hangoztatott vádaskodásai különlegesen ízléstelenek voltak, s a lap szerint mindkét jelölt láthatóan kényelmetlenül érezte magát, nyugtalan volt. A The Washington Post hasonlóképpen a vita alacsony színvonalára utalt. Úgy vélte továbbá, hogy Clinton nem követett el nagy hibákat, s ezzel nem tette lehetővé Trumpnak, hogy ismét megerősödjön a Fehér Házért folyó versenyben. A The Washington Post – amely szintén nyíltan Hillary Clintont támogatja az elnökválasztási versengésben – azt is vélelmezi, hogy az elnökjelölti vita győztese a demokrata párti elnökjelölt volt.

A The Wall Street Journal nem “hirdetett” győztest vagy vesztest, hanem leszögezte: Trump “ismét megvetette a lábát”. A lap a személyeskedő támadások intenzitását sokkolónak nevezve megállapította, hogy Donald Trump a vita kezdeti szakasza után “magához tért”, viszont a politika részleteinek feltárásában és érzékeltetésében ismét Hillary Clinton remekelt.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere és jelenleg Trump egyik legszorosabb szövetségese a Fox televízióban “megfáradtnak” nevezte Hillary Clintont, Charles Krauthammer, a The Washington Post konzervatív publicistája pedig, szintén a Fox televízióban, azt hangsúlyozta, hogy Trump “megmentette a kampányát”.

Howard Kurtz médiaszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a két műsorvezető észrevehetően agresszívabb volt Donald Trumppal, mint Hillary Clintonnal.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: