Elindultak a magyar határhoz a bevámdorlók

Nagyjából háromszáz bevándorló tart Horgos felé, hogy a határnál annak megnyitását követeljék. A tömeg már elhagyta Belgrádot – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. Az a hír terjed közöttük, hogy a népszavazást követően pár napon belül szabad lesz az út Németország felé.

A helyszíni beszámoló szerint a 150-200 fős csoport először az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága helyi szervezetéhez vonultak. Az UNHCR helyi épületét rendőrkordon vette körül.

A tüntetés előtt egymással tűztek össze a buszpályaudvar melletti parkban összegyűlt migránsok. Egy csoportjuk szidalmazta, majd megtámadta azokat, akik nem akartak tiltakozni. Megtámadták a migránsokat információkkal ellátó segélyközpont, az Info Park munkatársait is. A helyszínen tartózkodó rendőrök nem léptek közbe.

A történtek miatt az Info Park bezárta ottani irodáját, és táblát tett ki rá, amelyen az a felirat olvasható, hogy “a bajkeverők miatt nincs több segítség”. Az Info Park tájékoztatása szerint az incidensben senki sem sérült meg. Egy pakisztáni önkéntes horzsolásokat szerzett a dulakodásban, kicsavarták a kezét.

A taxisok azt mondták, hogy a park melletti Nemanjina utcát tíz percre lezárták az incidens miatt.

A Blic című szerb napilap úgy tudja, hogy a tiltakozás szervezői a Ne legyenek határok (No borders) nevű csoportból valók, akik már korábban is szerveztek tüntetéseket a szerbiai fővárosban. Ezt az információt az M1 helyszíni tudósítója is megerősített: a bevándorlók azt állították, hogy nem migráns áll az újabb tiltakozás szervezésének hátterében.

A bevándorlók közül nagyon sokan hátizsákkal vannak, és többen is azt mondták, hogy gyalog vágnak neki a magyar határnak – jelentette a közmédia tudósítója a helyszínről. A bevándorlók egy része azóta már átkelt a Száván, elhagyta Belgrádot, és a magyar kerítés felé tart, hogy ott tiltakozzon és követelje a határ megnyitását. Tizenöt bevándorló visszafordult időközben, jelenleg 320-an gyalogolnak Horgos felé. Nagyon erős tempóban haladnak, négy-öt nap alatt érhetik el a határt – mondta a tudósító. Hozzátette, három óra alatt, több mint 20 kilométert tettek meg.

A Blic című szerb napilap szerint a határ felé gyalog elinduló migránsok legfeljebb harminc éves férfiak, s a csoport tagjai szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak tartózkodni, amíg a határ megnyílik előttük. Egyikük elmondta, tudják, hogy hosszú út áll előttük a határig, ezért lehet, hogy vonatra szállnak.

Az M1 tudósítója szerint Sidnél vagy Szabadkánál, ahol nagyjából 600 bevándorló várakozik, van esély arra, hogy csatlakozzanak az úton lévő tömeghez. Cikkünk folyamatosan frissül.

ÉRDEKES LEHET SZÁMODRA:

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: