„Az MSZP pirruszi győzelme”

Baranya Róbert – 2016.10.04.

Az ellenzéknek nehéz lesz megmagyaráznia, miért nem áll a felső korlát nélküli betelepítést elutasító alaptörvény-módosítás mellé – mondta Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a baloldal már most rossz úton jár.

Kiszelly Zoltán 20161004Kiszelly Zoltán  (Fotó: MH)

Még ha nem is volt eredményes a vasárnapi népszavazás, a kormány számára jelentős eredmény, hogy 3,2 millió szavazót maga mellé tudott állítani – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Arról, hogy az ellenzék a részvételi eredmények kapcsán saját sikeréről és Orbán Viktor bukásáról beszél, azt mondta: negyven százalék sosem szokott elmenni a választásokra, ez nem nevezhető sikernek. Ha ezt mégis annak tekintik, az maximum pirruszi győzelem. Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely még meg sem várva az eredményt, bejelentette a baloldali előválasztást, újra előhozva a régi vitát. Ez a régóta húzódó vita pedig újra elkezdi amortizálni őket, hiszen itt mandátumelosztásról van szó. Közben kinőheti magát egy új párt, amelynek már látszanak a körvonalai.

Az ellenzéknek nehéz lesz megmagyaráznia, miért nem áll a felső létszámkorlát nélküli betelepítési kvótát elutasító alkotmánymódosítás mellé – mondta a politológus, hozzátéve, hogy ez elsősorban a Jobbiknak lesz nehéz. Hiába erőltetné a saját alaptörvény-módosítását, a kormányoldal erős mandátumot kért, és ezt 3,2 millió szavazatban meg is kapta, ez pedig egy sokkal erősebb pozíció – mondta az elemző. Az ellenzéki párt esetében az is kérdéses, az általa elindított nemzeti konzultáció mennyire lehet eredményes, miközben továbbra is a migráció a legfontosabb kérdés.

A nemzetközi visszhangok kapcsán Kiszelly először a német sajtót idézte, amely hétfőn Orbán bukásáról írt. Szerinte a magyar miniszterelnöknek gyengébb a tárgyalási pozíciója, mint egy érvényes referendum esetén lett volna, de a szerződések jövő évi reformjáig tudja erősíteni a pozícióit, és támogatóival majd akkor kikényszerít valamilyen változást.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: