Gulyás Gergely: A strasbourgi bírák szerint is korlátozható a véleménynyilvánítás a parlamentben

Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésére reagált a házalelnök

MH/MTI – 2016.05.18.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága is elismerte, hogy a parlamenti ülésteremben az Országgyűlés méltóságát sértő megnyilatkozások esetén jogszerű a véleménynyilvánítás korlátozása és szankcionálása – közölte Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnökeszerdán.

 

d__as20160425003-e1461928281818

A strasbourgi székhelyű törvényszék nagykamarája kedden elmarasztalta Magyarországot az Országgyűlésben megbírságolt ellenzéki képviselők ügyében.
Gulyás Gergely erre reagálva hangsúlyozta: az ítélet rögzíti, hogy az üléstermi molinóhasználattal kapcsolatos korlátozás a többi képviselő jogainak védelmére és a rendzavarás megelőzésének legitim céljára irányult.
A nagykamara az ügyet a szankciók kiszabásának idején hatályos szabályozás figyelembe vételével vizsgálta – folytatta -, és ennek alapján állapította meg: az akkori rendelkezések nem biztosítottak megfelelő eljárási garanciákat a szankcionált képviselőknek arra, hogy a pénzbüntetést vitassák.
A parlament alelnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a bírósági határozat is elismerte: még az ügy elbírálása előtt, 2014 márciusában Magyarország megfelelően módosította a vonatkozó házszabályi rendelkezéseket, és ezzel a szükséges eljárási garanciákat megteremtette.

 


Így a mostani ítélet semmilyen törvényhozási kötelezettséget nem keletkeztet, a hatályos szabályozás már a jogorvoslati rendszert illetően is megfelel az Emberi Jogok Európai Egyezményének – közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a bíróság mellőzte az első fokon a panaszosoknak megítélt nem vagyoni kártérítést is.
A politikus felidézte az ügyben képviselt magyar kormányzati álláspontot, amely szerint a tagállami szuverenitás letéteményese a nemzeti parlament, amely szabadon alakítja ki saját működésének belső szabályait. A hatalmi ágak elkülönülésében a parlamenti önszabályozás és autonómia az állam demokratikus rendjének fontos alkotmányos intézményei, a parlamenti munka és a beszédjog megfelelő szabályozása előfeltétele a parlamenti döntéseknek.
A bíróság szerint is nagyon fontos, hogy a nemzeti parlamentek szabadon szankcionálhassák a házszabálysértő magatartásokat, a tagállamok tehát e körben széles mérlegelési joggal rendelkeznek – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.
Végül megjegyezte, hogy korábban a Magyarország mellett beavatkozó Egyesült Királyság is egyértelművé tette: a parlamentarizmus őshazájában, a brit képviselőházban a magyar képviselők által tanúsított magatartások súlyosan zavarónak és elfogadhatatlannak minősülnek.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi jogerős ítéletében azt mondta ki: Magyarország megsértette ellenzéki képviselők szabad véleménynyilvánítási jogát azzal, hogy 2013-ban az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. A strasbourgi székhelyű törvényszék 2014 szeptemberében első fokon már kimondta, hogy sérült a PM-es Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka, valamint az LMP-s Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia szabad véleménynyilvánítási joga, s ezért kártérítést ítélt meg nekik.
A strasbourgi bírói fórum ítélete szerint a magyar államnak összesen 14 620 euró (nagyjából 4,4 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a panaszosoknak.
A keddi ítéletet az LMP úgy kommentálta: a strasbourgi bíróság a pártnak adott igazat a házelnökkel szemben, a PM pedig úgy fogalmazott: ami a magyar parlamentben normális, az Európából nézve elfogadhatatlan. Az LMP jelezte azt is, hogy a megítélt pénzből a képviselők visszakapják azt az összeget, amelyet büntetésként befizettek, valamint 12 ezer euró jár perköltségre, amit az ügyvédek kapnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: