A GENDERESÍTETT HIMNUSZ HELYETT IS LESZ MIT ÉNEKELNI KANADÁBAN

Ha futball, akkor Brazília, ha vízliabda, akkor Magyarország, és ha jégkorong, akkor Kanada. Az észak-amerikai ország a hoki őshazája, válogatottjuk nélkül elképzelhetetlen egy világesemény, sőt, mindig az egyik legnagyobb esélyesnek számítanak.

A kanadai jégkorongozó külön is szimbólum. Az önmagát mindig odatevő, kérlelhetetlen elszántsággal játszó, a nézni is fájó ütközésbe és a férfias bunyóba bármikor beleálló szikár sportolóé, aki olyan kemény, akár az országuk egyik jelképének számító juharfa.

Ezt a férfias attribútumot az teszi teljessé, ha az acélkemény hokis mindemellett el is tud érzékenyülni, ha annak van itt az ideje.

Ennek lehettünk tanúi a Szentpéterváron zajló A csoportos jégkorong vb-n, amikor egyik legjobbjuk, Taylor Hall – és vele együtt a kanadai média –áradozott a magyar szurkolók libabőrt előidéző himnuszénekléséről.

Vagy amikor néhány hónapja a 15 éves magyar srác egyedül énekelte el a zsúfolt kanadai csarnokban a magyar nemzeti imát – leírhatatlan vastapsot előidézve a helyi közönség soraiból.

A minap egy más jellegű hír is érkezett Kanadából. Egy helyi parlamenti képviselő, bizonyos Mauril Bélanger azzal az ötlettel állt elő, miszerint azonnal meg kell változtatni kanadai himnusz szövegét, hogy az “gendersemleges” legyen.

 

A büszke kanadai férfiakat csatába hívó sort ugyanis kicserélné valami olyasmire, amiben nem szerepelne már holmi túlzott maszkulinitás, így a semleges nemű honfitársak is teljesen magukénak érezhetnék. Márpedig Justin Trudeau országában semmit sem lehet kizárni, még azt sem, hogy ezt az ötletet átültetik a valóságba.

Vajon akkor a kanadai hokisok, a rendíthetetlen, kőkemény, harcos férfiak hogyan fogják majd harsányan énekelni mostani himnuszuk helyett azt a „gendersemleges” változatot?

Képzeljük most el ezeket a fiúkat, amint szívükre tett kézzel átszellemülten készülnek énekelni nemzeti himnuszukat, de csak a „nemtelenített” verzió jut osztályrészül a számukra.

Rossz lenne így látni ezeket a juharfa keménységű, de mindig sportszerű legényeket, akiket a magyar sportszeretők tekintélyes része is a szívébe zárt már régen.

Amikor az NHL sztrájkja miatt két kanadai szuperhokis a magyar bajnokságba vetődött pár hónapra, ők is sokat emlegették a feléjük áramló szeretet.

Most sem tagadnánk meg tőlük semmit, amit adhatnánk neki. Ha nekik tényleg csak „genderhimnusz” jutna, hát énekeljék nyugodtan a miénket. Attól garantáltan libabőrös lesz az ember, főleg ha úgy szól, mint Szentpéterváron.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: