Májusi eső

Azt mondja a Gy. F. szignójú egyén – májusi majális jelleggel –, hogy inkább marad ő tisztességes és szegény, mint hogy urizáljon a más pénzéből vagy lopott közpénzből.

Domonkos László – 2016.05.04.

Ezt mondja, és nem sül ki a szeme. Ezt mondja, és nem szakad rá a mennyboltozat, a világ sem fordul ki a sarkaiból, minden halad szépen tovább a maga útján, a nap kél és nyugszik, a kutya ugat, a karaván halad, mi meg „megvagyunk”. „Megvolnánk.” Hogy közben ilyesmik elhangozhatnak: nem is nagyon érdekel senkit.

A szignó viselőjének nevével nem szoktam beszennyezni a hosszú évtizedek óta nagyon szeretett újságoldalakat – az egyetlen magyarországi (szándékosan mellőztem a „magyar” jelzőt”) politikus, aki szerepel a leggazdagabb hazai polgárok listáján hivatalosan 3,3 milliárdos vagyonával. Ennyi pénz, úgy mondtuk régen, nincs is.

 

Pedig persze hogy nagyon is van. És hogy honnan „szerződött” meg – lásd a réges-régi, közmondásos bölcsességgé lett szólásmondást a legelső millióról –, többé-kevésbé sejthető. Ami meg a más pénzéből történő urizálást, no meg netán, uram bocsá’, a lopott közpénzeket illeti, hadd idézzem a legújabb kor vitán felül legnagyobb brit miniszterelnöke, a legszerethetőbb angol asszony, bizonyos Margaret Thatcher örökbecsű mondását: „A szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb kifogynak a mások pénzéből.”

Odakünn zuhog, a májusi eső pedig tudvalevően aranyat ér. Az ilyen megállapításokkal együtt.


Az eső Britanniában és a Duna partján éppúgy esik, ahogyan egy egykori vezér-hazaáruló (Apró Antalnak hívták) villájában és Boldogasszony Anyánk valóban szegény magyarjai-nak honában, Pápán és Felcsúton, Makón és Jeruzsálemben, Hencidától Boncidáig és tovább is. Esik az bizony panelodúkra és Apró retyerutyák kéjlakára, és esik a szinte elképzelhetetlen szemforgatás, hazudozás, arcátlanság és szemérmetlenség világbajnoki dobogójának legfelső fokára is. Esik, esik, hisz az a dolga, ahogyan a Legnagyobb Költő írta. És közben az ember elgondolkodik: vajon meddig feszíthető-gombolyítható még az abszurditások, a teljességgel képtelen-hihetetlen szörnyűség-megnyilatkozások sora? Ha idővel kijelentem, hogy én vagyok – a régi Moldovával szólva – a józsefvárosi kéjgázdemizsonos óriásdémon, Drakula dédunokája és a walesi herceg, szimultán – az is rendben van? Miért is ne? (Végtére is ha Margaret asszony hazájában a Viktória-korban harisnyákat húzhattak a széklábakra, hogy ne álljanak olyan meztelenül, és ha a rózsakeresztesek szemrebbenés nélkül azt állíthatták magukról, hogy több száz évesek – ez igazán a legkevesebb. Ha a Lipótmezőt be is zárták, van még elmeorvos elég széles e hazában, nem?) Pedig ha így folytatódik, katasztrófa következik. Szent Ágoston szerint „ha többé nem tisztelik az igazságot, vagy akár csak kicsit csökken a becse, minden dolog kétségessé lesz”. Vagy már lett is?

Így az aranyat érő májusi eső halk sustorgása közben sok minden megvilágosodik az ember előtt. Például hogy ama bizonyos őszödi beszéd szolid és ügyetlen és átlátszó, gyermeteg kísérletecske volt egyéb Nagy Produkciók – például ezen majális jellegű – mellett. Vagy hogy egy Sissela Bok nevű kiváló tudós asszony még 1978-ban remek könyvet írt a hazugság természetrajzáról, és az Alexa Károly, Czakó Gábor meg a többiek által évről évre adományozott Sánta Kutya-díj csak kedélyesen fricskázó próbálkozásféle a hamarább utolért fehérjehalmazok szarkasztikus jutalmazásával. Merthogy úgy istenigazából egészen másféle reakciókat vált ki a már valósággal emberfölötti arcátlanság és a döbbenetes szemérmetlenség képünkbe vágott megannyi ocsmány-szennyes kesztyűjének provokativitása. A szó szoros értelmében tenyérbemászó és bicskanyitogató valósága. Ilyesmik elkövetőire írta Rejtő Jenő: tény, hogy az illető nagyon nem tetszik nekem, és szívesen hozzáértetném a fejét valamihez, ami kemény és dudoros.

De csak a májusi eső hull egyre. Ami aranyat ér. Kinek?

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: