EB: Fejenként 250 ezer euróért tagadhatnák meg a tagállamok, hogy menekülteket fogadjanak be

Az Európai Bizottság a török vízumkényszer eltörlését javasolja – Szijjártó szerint a magyar kormány nem zsarolható+VIDEÓ

MH/MTI – 2016.05.04.

A Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság – jelentette be a brüsszeli testület szerdai sajtótájékoztatóján. Az EB javaslata szerint menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában. A testület arról is döntött: még fél évig biztosan maradhat az ellenőrzés az osztrák-magyar határon.

„Méltányossági mechanizmust” vezetnének be

A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

Szijjártó: A magyar kormány nem zsarolható
A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Szijjártó Péter szerint az Európai Bizottság indítványa “olyan zsarolás, amely sehová sem vezet”.
“Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszerbetelepítést akar. A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba” – válaszolta az MTI kérdésére Szijjártó Péter, az Európai Bizottság alelnökére utalva.
Az Európai Bizottság (EB) szerdai javaslatát a cseh és a lengyel külügyminiszter, valamint Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár is bírálta és elutasította.
Az EB javaslata “kellemetlen meglepetés számomra” – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, aki szerint a menekültek befogadását érintő uniós politika lényegi kérdésének módosításáról van szó, amelyet csak akkor lenne szabad előterjeszteni, ha abban egyetértés lenne. Ez azonban nem létezik. “Nem értem, miért kell visszatérnünk a régi vitákhoz. Ez szerencsétlen” – szögezte le Zaorálek.
“Nem vagyok biztos abban, hogy Brüsszel komolyan gondolja a javaslatot” – jegyezte meg Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.
Szlovákiának egyértelműen az az álláspontja, hogy a menekültek befogadása kizárólag önkéntes alapon történhet. “Bármiféle kvótarendszert elutasítunk” – mondta a szlovák külügyi államtitkár.

A bizottság javaslata alapján továbbra is megmaradna az a szabály, hogy a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek, de a tervezet bevezetne egy új „méltányossági mechanizmust”. Ez alapján lefektetnék, mikor tekinthető egy tagállam menekültügyi rendszere túlterheltnek, s az adott országokból, ha kérelmük elfogadható, automatikusan másik tagállamba helyeznék át a menedékkérőket előre meghatározott képlet szerint.

A pénzügyi hozzájárulás azoknak a tagállamoknak segít megérteni a szolidaritás jelentőségét, a kihívások közös megoldásainak fontosságát, amelyek nem kívánnak részt venni a menekültek elosztásának rendszerében – mondta el Frans Timmermans, a brüsszeli testület alelnöke. „Ha itt nincs, más területen sem lesz szolidaritás. Márpedig az óriási csapás lenne a közös európai program, és az unió egésze számára” – hangsúlyozta.

Az elosztási képletben figyelembe vennék az adott ország gazdasági teljesítményét, népességét és azt is, hogy hány menekültet fogadott már be. Ha valamelyik tagállamban a meghatározott referenciaérték másfélszeresét meghaladó menedékkérelmet adnak be, a rendszer a többi, még szabad kapacitással rendelkező országba irányítja azokat a menedékkérőket, akiknek kérelme elfogadható.

Az Európai Unió és Ankara egyébként megállapodott arról a mechanizmusról, amely alapján a tagállamok között „szétosztandó” szír menekülteket kiválasztják, erről itt olvashatnak.

Timmermans: Ankarának minden feltételt teljesítenie kell

eu török reuters leadFotó: Reuters

A bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét – mondta el Franz Timmermans a brüsszeli testület első alelnöke. Emellett csak azok utazhatnak majd be vízum nélkül, akiknek biometrikus azonosításra alkalmas útlevelük van.

Az Európai Bizottság ezzel párhuzamosan közzétette a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló legfrissebb értékelését is, amely szerint a török szerveknek a korrupció megelőzése, a rendőri és az igazságügyi együttműködés, az adatvédelmi szabályok, valamint a terrorizmuselleni törvények terén kell még lépéseket tenniük ahhoz, hogy teljesítsék a vonatkozó előírásokat.

A török kormány évek óta szeretné elérni az uniós vízumkényszer eltörlését, mert ez a mindennapokban is érezhető előrelépés a papíron több mint harminc éve csatlakozni vágyó Törökország és az Európai Unió kapcsolatában. Ezért Ankara a migrációs válságot rendezni hivatott megállapodás egyik feltételéül is szabta a vízumkényszer eltörlését. Ahmet Davutoglu török kormányfő nemrégiben azt is leszögezte, hogy ha június végéig nem törlik el országával szemben a schengeni vízumkényszert, Törökország nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz.

Az EB arról is döntött, hogy többek között az osztrák-magyar határon még fél évig biztosan maradhat a határellenőrzés. Erről itt olvashatnak bővebben.

Az alelnök elmondta, Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül. „Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor eleget tudnak tenni ezeknek” – közölte az alelnök, aki szerint az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény kezdi meghozni az első eredményeit.

Bár a végső döntést a vízumkényszer eltörléséről az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia, ezt csak a bizottság javaslata alapján tehetik meg.

Török külügyér: Ankara kiérdemelte az engedményt
Törökország kiérdemelte az Európai Bizottságnak a török állampolgárokkal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatát – nyilatkozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Kifejtette: Törökország betartja a szavát, teljesíti minden vállalt kötelezettségét. A parlament megszavazta a szükséges törvényeket és biztosítja a vonatkozó technikai feltételeket.
Az Európai Uniónak is ennek megfelelően kell cselekednie – hangsúlyozta.
Cavusoglu szavaival párhuzamosan nagyfokú megelégedettségről tanúskodtak a török sajtó első rövid reakciói: a napilapok internetes oldalai egyöntetűen történelmi lépésnek minősítették az EB-javaslatot.

Szijjártó: A magyar emberek biztonsága nem alku tárgya
A magyar emberek biztonsága nem alku tárgya – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Prágában, a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek tanácskozása után a török vízummentességi javaslat kapcsán.
“Az EU területére csak az az ország kaphat vízummentességet, amely minden létező követelménynek megfelel, hiszen az európai emberek, köztük a magyar emberek biztonsága nem lehet alku tárgya” – szögezte le a miniszter.
Szijjártó Péter úgy vélte, hogy “az EU hitelességét veszélyeztetnénk, ha most Törökország előbb kapna vízummentességet egy alku miatt, mint Grúzia és Ukrajna”. Rámutatott arra, hogy míg Grúzia és Ukrajna évek óta próbálja teljesíteni a vízummentesség feltételeit, addig Törökország a menekültügyben Brüsszellel kötött megállapodás alapján jutna vízummentességhez.
Hasonlóan fogalmazott Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter is. “Törökországnak csak akkor lenne szabad megadni a vízummentességet, miután teljesítette az összes ezzel összefüggő feltételt” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője a prágai tárgyalások utáni sajtóértekezleten.
“Grúzia és Ukrajna teljesítette a feltételeket, ezért a vízummentességet megérdemlik” – vélekedett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szintén a sajtóértekezleten.

Az EP kész konstruktív szerepet játszani

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, valamint a főbb EP-frakciók vezetői szerdán megvitatták a török vízummentességgel kapcsolatos friss bizottsági javaslatot, és azt közölték, hogy a testület a siker érdekében kész arra, hogy konstruktív szerepet játsszon, de a független jogszabályi ellenőrzést biztosítani kell, vagyis a parlamenti eljárásokat nem lehet megkerülni.
Kiemelték, a vízummentességre törekvő országok mindegyike egyenlő elbánás alá esik, tehát a javaslat csak akkor kerülhet az EP szakbizottsága elé, ha az összes feltétel teljesült, és erről írásos garanciát kaptak a bizottságtól.
Bár a végső döntést a vízumkényszer eltörléséről az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia, ezt csak a bizottság javaslata alapján tehetik meg.

Berlin üdvözli Brüsszel javaslatait
A német kormány üdvözli az Európai Bizottság javaslatait az uniós menekültügyi rendszer reformjáról és a Törökországgal szembeni vízumkényszer feltételes eltörléséről.
Brüsszel menekültügyi reformjavaslatai “jó irányba mutatnak” – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő szerdán berlini tájékoztatóján.
A menekültenkénti 250 ezer eurós, úgynevezett szolidaritási hozzájárulásról szóló elképzelés megítélésére irányuló kérdésre kitérő választ adott, elmondta, hogy a német kormány nem akarja külön-külön értékelni a javaslat elemeit, hanem előbb alaposan tanulmányozza a brüsszeli felvetéseket, és intenzíven részt vesz a róluk kibontakozó, várhatóan igen széles körű európai vitában.
Ugyanakkor kiemelte, hogy Németországnak nagyon fontos az uniós külső határ védelme, és reméli, hogy a tervezett új uniós határ- és partvédelmi szervezet ügyében az Európai Tanács soros holland elnöksége júniusban megállapodásra jut az Európai Parlamenttel, és így a szervezet már nyáron megkezdheti működését.
A Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlésének ügyéről szólva kiemelte, hogy Ankara nagyot lépett előre, de mind a 72 feltételt teljesítenie kell.
Rámutatott, hogy a tárgyalások a vízummentességről már 2013-ban elkezdődtek, amikor még “szó sem volt menekültekről”, és az EU a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodásban csak arra vállalt kötelezettséget, hogy felgyorsítja a vízumkényszer feloldását célzó folyamatot.
A német lakosság többsége nem ért egyet a Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlésével. Az ARD országos közszolgálati televízió szerdán ismertetett felmérése szerint 62 százalék helytelennek tartja a vízummentesség megadását a török állampolgároknak, és 33 százaléka tartja helyesnek.

Litvánia elutasítja Brüsszel javaslatát a menekültek automatikus elosztására
Litvánia számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között, és az nem képes megoldani a migrációs válságot – közölte szerdán a litván elnöki hivatal sajtóosztálya.
“A menekültek automatikus elosztási mechanizmusa egy sajátos, nyílt meghívót jelentene a migránsok számára, hogy korlátlanul jöhetnek Európába, és nem mozdítja elő az EU külső határainak védelmét” – olvasható a közleményben, amely szerint Litvánia szolidaritást mutat a menekültek befogadásának kérdésében, de azt kizárólag “önkéntes alapokon” kész megtenni.
“Sem kötelező kvótákkal, sem pénzügyi szankciókkal nem lehet feltartóztatni a migránsáradatot” – fogalmaznak a közleményben.

Észtország elutasítja Brüsszel javaslatát a menekültek automatikus elosztására
Észtország elutasítja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között – jelentette be szerdán Hanno Pevkur belügyminiszter.
“Úgy vélem, a menekültek automatikus elosztási mechanizmusa nem képes megoldani a migrációs válságot” – idézi a Postimees című észt napilap a belügyi tárca vezetőjét.
Pevkur hozzátette: Észtország továbbra is támogatja a dublini rendszert, amelynek értelmében a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek.
A korábban elfogadott egyszeri kötelező kvóta alapján Észtországnak 2017 végéig 523 közel-keleti és afrikai országokból származó menekültet kellene befogadnia. Ugyanakkor eddig mindössze 19 menedékkérőt vettek fel

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: