“Velünk nem packázhat a kormány!” – Megbénítják a fővárost a tüntető taxisok

Anyázni fog, aki délután kocsival szeretne közlekedni Budapesten. Tekintettel az érettségizőkre a taxisok a reggeli helyett a délutáni csúcsban tartják meg a beígért második tüntetést. Nem csak szimplán felvonulnak és demonstrálnak, hanem két órára, két útvonalat, két sávban teljesen elfoglalnak majd a főváros frekventált részein, ahol egyébként nélkülük is elég nagy szívás a közlekedés. Mindezt azért, mert a tegnapi egyeztetés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal nem volt elég konkrét, amely után Fónagy János államtitkár bejelentette a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet. Nem beszélve arról, hogy már bejelentették, történjen bármi, ők tüntetnek.

Kezd hasonlítani a taxisok story-ja a tanárokéhoz. Nem akartam párhuzamot vonni közöttük – annak ellenére, hogy ők már kismilliószor megtették – de mégis kénytelen vagyok. Ez a „gyere cipó, hamm bekaplak” stílus a pedagógusok ügyét kihasználóknál sem jött be, és most sem. A baj nem ott van, hogy változást szeretnének, hanem az, hogy tegnapra kellett volna, és mivel nem teljesültakkor és úgy, ahogy elképzelték, máris anyomásgyakorlás eszközéhez nyúlnak. Tovább megyek, hiszen mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, de az már sok hogy pár száz elégedetlen taxishúzza keresztbe egy város életét egész délutánra. Czifery Csaba a taxisdemonstráció főszervezője a PestiSrácok.hu-nak kijelentette, ha ma a Parlament elé kerül a kormány új törvényjavaslata, az sem változtat semmin, tüntetni fognak.

 

 

 „Nem fogjuk és nem is akarjuk lemondani a tüntetést”

– hangzott el a főszervezőtől.

Czifery hangsúlyozta, addig tüntetnek, míg konkrét időpontot nem kapnak, hogy mikortól élnek a múlt héten beharangozott szigorítások. Azt akarják, hogy“érezze a kormány, velük nem lehet packázni” nem beszélve arról, hogy a csomagtartójuk tele van ígéretekkel.”

KÉT ÓRA, KÉT ÚTVONAL, KÉT SÁV MÍNUSZ

A taxisok 13 órától gyűlnek a budapesti Hősök terén, mint a múltkor. Ami új, hogy most egy helyett2 útvonalon vonalnak majd.

Az egyik útvonal: Dózsa György út–Thököly út–Rákóczi út–Kossuth Lajos utca–Erzsébet híd–Szent Gellért rakpart–Szabadság híd–Kiskörút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca.

A másik útvonal: Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Lánchíd–Fő utca–Bem rakpart–Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca.

Ezután több szakaszt lezárnak majd a taxisok 2 órára. A többi közt a Lánchidat Pestről Budára, aJózsef Attila utca Széchenyi tér felé vezető oldalát, és a Szabadság hidat a Budáról Pestre tartó irányban.

police

A lezárásokról a rendőrség oldalán lehet informálódni.

MÉG A TAVASSZAL HATÁLYBA LÉPHET A SZIGORÍTÁS

A tavaszi ülésszakban elfogadhatja a Parlament a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet, amely a korábbiaknál is szigorúbban szankcionáljaaz illegális taxis tevékenységet végzőket – jelentette be hétfőn Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a taxisokkal folytatott egyeztetés után. A módosítás szerint 9 büntetőponttal sújtanák az engedély nélkül személyszállítást végző sofőröket, a visszaesőktől pedig a jogosítványt is elvennék. Fél évre a rendszámának is búcsút inthet, aki illegálisan taxizik, második alkalommal már 3 évre vonnák ki a járművet a forgalomból. Büntethető lenne a diszpécserszolgálat, még akkor is, ha van engedélye, viszont annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja. Továbbá egy évre az illegális szolgáltatást végző cég honlapját is blokkolhatják.

EZ TÖRTÉNT EGY HÉTTEL KORÁBBAN

Elégedetlenkedő taxisok bénították meg Budapest forgalmát kedd reggel. Kicsivel több, mint 500-an gyűltek össze a Hősök terénél, majd vonultak a Belügyminisztérium elé, hogy hangot adjanak véleményüknek, amely szerint a kormány semmit nem tesz az illegális taxis tevékenységet folytatókkal szemben. Akkor egyébként az Uber sem volt rest, és gyorsan visszavágott. Az ügyfelek 8:30 és 15 óra között fél áron utazhattak.

 A vezetőkép az egy hete, április 20-i taxistüntetésen készült. Fotó: PestiSrácok.hu; Horváth Péter Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: