Vona hatalomtechnikai törekvései

Hétértékelő. Boros Bánk Levente: Ráéghet a baloldalra az Alstom-botrány

Pindroch Tamás – 2016.05.02.

Az Alstom-ügyről és lehetséges baloldali következményeiről, a Jobbik alelnökcseréiről, valamint a jegybank alapítványainak pénzköltéséről kérdeztük Boros Bánk Leventét szokásos hétértékelő rovatunkban.

A korrupció gyanúja a rendszerváltás óta most először merül fel nagyon határozottan egy volt miniszterelnökkel kapcsolatban, ami, ha bebizonyosodik, újra ráirányíthatja a figyelmet a 2002 és 2010 közötti MSZP–SZDSZ-kormányok tevékenységére. Az biztos, hogy a baloldal 2018-as választási kampányát sem fogja megkönnyíteni, ha az Alstom-ügyben folytatódó nemzetközi és a hazai nyomozás még újabb korrupciós részletekre derít fényt” – mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzője. Szerinte Medgyessy Péter beismerte tanácsadói munkáját, megfogalmazódott az a gyanú, hogy az Alstom ezt a pénzt is a budapesti metrókocsi-beszerzés kenőpénzkeretéből biztosította. Amennyiben további, baloldali politikusokkal kapcsolatos, ehhez hasonló információk kerülnek napvilágra, annak nemcsak büntetőjogi, hanem politikai következményei is lesznek a baloldalra nézve.

 

A politológus a Jobbik alelnökcseréivel kapcsolatban úgy fogalmazott, most már tisztán látszik, hogy annak nem a radikális–mérsékelt vita áll a hátterében, hanem Vona Gábor elnök hatalomtechnikai törekvései. Csupán arról van szó a három vidéki polgármester elnökségbe való emelésével, hogy hozzá lojális politikusokkal akar együtt dolgozni. „Meg akarja erősíteni pozícióját, legalább 2018-ig” – értékelt az elemző. Mint folytatta, az, hogy az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László alelnöki posztja mennyire szerencsés választás, már más kérdés. Toroczkai politikai múltja, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom ügyei, kitiltása a környező országokból, a 2006-os tévéostromban betöltött szerepe vagy épp a 2012-es bankcenteres botránya a politikai ellenfelek számára tálcán kínálják a karaktergyilkosságot. „Bizonyosan élni is fognak ezzel. Toroczkai megbízása hasonlatos a szocialista elnökaspiráns Molnár Gyula helyzetéhez, akinek előélete szintén támadási felületet jelenthet a jövőben” – fogalmazott. Megjegyezte, a Jobbikban soha nem lehet tudni, hogy a radikális politikusok mikor és milyen témában különböznek össze egymással, Vona azzal is számolhat, hogy az új elnökségi tagok is ellene fognak fordulni egyszer.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak pénzköltési ügyei­ről szólva Boros Bánk arról beszélt, hogy ez a vita tulajdonképpen a jegybank szerepfelfogásáról szól. Matolcsy György elnöki periódusától kezdődően teljesen más szerepfelfogás érvényesül, mint amit az elődei képviseltek. A jegybank a kormány gazdaságpolitikai törekvései mellé állt, addig soha nem látott növekedési hitelprogramot indított a vállalkozóknak, kivette a részét a devizahitelesek megsegítéséből, rekord alacsony szinten áll az alapkamat, nincs infláció, és a bank nyereséget termel. Az új szerepfelfogás része, hogy a jegybank a társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tartja, az alapítványok pedig ezt a stratégiai célt próbálják megvalósítani. A politológus szerint az már csak eszközvita, hogy ezek az alapítványok mire és hogyan költik a támogatásokat a jegybank által termelt nyereségből.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: