Vége a Parlament előtti sátorozásnak

A bíróság szerint a mozgalom éppen elegendő lehetőséget kapott véleményének kinyilvánítására, máshogy is lehet tiltakozni

Április harmincadikáig el kell bontania a Kossuth tér közepén felállított sátrait az ott „tiltakozó” Ország Gyűlése Mozgalomnak (OGYM), miután a rendőrség után a bíróság is megelégelte, hogy a szervezet visszaél a gyülekezési joggal – tudta meg lapunk.

tuntetok-kossuth-terTavaly augusztus óta tüntetnek a kormány ellen. Hamarosan költözniük kell (Fotó: Csudai Sándor)
Tavaly augusztus 8-án „vert sátrat” a felújított Kossuth tér kellős közepén a semmilyen támogatottsággal nem rendelkező Ország Gyűlése Mozgalom, amely eredetileg a kormány ellen tiltakozik – immár kilenc hónapja. A szervezet két nagy sátrat állított fel a téren, de csak néha lézeng valaki a helyszínen. A mozgalmat az a Szabó Gábor vezeti, aki ellen sajtóhírek szerint nemrég vádat emeltek hűtlen kezelés miatt, mert a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatójaként több tízmillió forintos vagyoni hátrányt okozott. Az OGYM eddig sikeresen dacolt a rendőrséggel, amely szerint az életvitelszerűen megtartott rendezvény túllépi a véleménynyilvánítási szabadság kereteit, és nem sorolható a gyülekezési jogról szóló törvény által biztosított lehetőségek közé.

A BRFK végzését azonban rendre megtámadták a bíróságon, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pedig, néhány kivételtől eltekintve, a felülvizsgálat során az OGYM-nek adott igazat. A joghatóság szerint a rendőrség nem tudta megfelelőképpen indokolni elutasító döntését. Ez a történet nagyjából ugyanazzal a forgatókönyvvel tavaly többször megismétlődött, amikor a szervezet a rendezvény időtartamának meghosszabbításait jelentette be.

A BRFK és a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint azonban most változott a helyzet. A szervezet legutóbb a május 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra jelentette be igényét, amelyet a rendőrség ismét elutasított. A BRFK hivatkozott arra, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá kifejezetten a véleménynyilvánítási céllal szervezett és e cél elérésére alkalmas módon, időtartamban, ésszerű keretek között megtartott rendezvények tartoznak, nem pedig a közterület tartós, életvitelszerű elfoglalása. Az időhatárok nélkül megtartani kívánt rendezvény pedig nem tekinthető gyülekezésnek. A rendőrség a Terrorelhárítási Központ februári intézkedésével is alátámasztotta álláspontját, amelynek során a helyszínen lévő kellékek között olyan tárgyakat (például gázpalackokat, gázkályhát, karácsonyfatalpat, felfújtható matracot, szárítókötelet, ruhaneműket) is eltávolítottak, amelyek nem tekinthetők demonstrációs kellékeknek, ellenben egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a jelenlévők életvitelszerű tartózkodásra rendezkedtek be.

A bíróság most igazat adott a rendőrségnek, amely helytállóan értékelte, hogy a véleménynyilvánítás már elegendő, ésszerű kereteket kapott azzal, hogy azt hónapokon keresztül szabadon gyakorolhatták. A bíróság megállapította, hogy a kérelmező és társai nincsenek elzárva a politikai véleményük egyéb keretek közötti kinyilvánításától. Összességében a végzés szerint a gyülekezési jog védelme a jelen esetben sokkal gyengébb, mint a klasszikus politikai véleménynyilvánítást szolgáló gyülekezéseknél.

Baranya Róbert – 2015.04.24.

– magyarhirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: