Anomália

Sugárveszély

Nehéz felidézni, hogy az utóbbi hetek képernyős élményei közül melyik is vitte be a legerősebb gyomrost. Az Éden Hotel című stratégiai véglénymustra például egy nyilvánosan a szállodateraszra pipilő nemzet csalogányával és némi zugpornóval kaparta magát a prosztóság magmatikus mélységeibe, miközben a nemrég indult közhírtévé végtelenített bakiparádéval száll alá és bünteti azóta is dadaista közszolgálattal az adófizetőket.

Folytatva a sort, a közelmúlt, ha nem is a legfájdalmasabb, mindenképpen a legtanulságosabb eseményeként mégis inkább két megosztó médiaszemélyiség, Hajdú Péter és Puzsér Róbert csörtéjének legutóbbi felvonását nevezhetjük meg.

A kritikust a napokban egy év próbára bocsátásra ítélte a bíróság, mert szarkupacnak nevezte a bulvárlényt. Pontosabban azt írta, hogy „Orbán Viktor idén karácsonykor már nem ült le a szarkupaccal egy asztalhoz”. Hajdú eddig egy rakás jogi eljárást indított az időközben komoly rajongótáborra szert tett Puzsér ellen, aki internetes játszóterén korábban egyéves háborút hirdetett, és súlyos kritikai csapásokat mért a fő ellenségnek kikiáltott tévés producerre és műsoraira. Hajdúnak persze még akkor sem muszáj eltűrnie, hogy gőzölgő trutyihoz hasonlítsák, ha maga is érzékelné, hogy ő a médiapokolban hömpölygő sötét anyag, a rágalmazási perben kimondott ítélet azonban újból felveti a kérdést: mennyit kell elviselnie egy közszereplőnek, ezúttal annak a tükrében, hogy a Puzsért elmarasztaló bíróság szerint a „klinikai pszichopata” meg a „takonygerincű” jelző még belefér a szabad véleménynyilvánításba.

 

Ha ez az indoklás, én inkább a kritikus utolsó szó jogán tett érvelésére szavaznék.

Puzsér magyarázata szerint a szarkupac minősítést nem Hajdúra mint magánszemélyre, hanem a fogyatékosokkal, haldoklókkal és rákbeteg gyerekekkel interjúzó, a kínból és nyomorból nézettséget kovácsoló közszereplőre vonatkozóan tette. „Nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök számára nem Hajdú Péter, a producer és médiavállalkozó vállalhatatlan, hanem az a kupacnyi szar, amit Hajdú Péter a nyilvánosságban jelent. Ezt a nyelvi eszközt az irodalom úgy hívja: metafora. Tegnap óta a jog úgy hívja: becsületsértés” – írta Facebook-oldalán.

Ha elfogadjuk, hogy a Hajdú-féle rendszerszintű anomália feltárása érdekében a médiamocsok mélyére szinte egyedüliként alámerülő Puzsér a szellem embere, és rendkívül hasznos a tevékenysége, fáklyaként segíthet az eligazodásban, hogy a szarkupac, akivel a kritikus szerint kultúrember, illetve a miniszterelnök már nem ül le egy asztalhoz, legutóbb egy korábbival beszélgetett kedélyesen a nagyszerű műsorában. Mit mondjak, jól mutattak együtt Gyurcsánnyal.

Markovics Péter – 2015.04.13.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: