Loptak, csaltak, hazudtak, kötvényként adták el a semmit

A quaestoros pilótajáték valójában jogosulatlan betétgyűjtés volt, amely a legsúlyosabb bűncselekménynek számít a tőkepiacon

Bán Károly – 2015.04.06.

Mit jelent a jogosulatlan betétgyűjtés? Azt, hogy Quaestornál az emberektől elkérték a pénzüket úgy, hogy semmilyen engedélyük, a tevékenységre feljogosító alapjuk nem volt erre, mivel betétgyűjtéssel kizárólag a bankok és az erre teljes vagy részleges engedéllyel rendelkező pénzintézetek jogosultak – mondta a lapunknak adott interjúban a Randon Capital elnök-vezérigazgatója. 

 

 20150324_09

Virág Ferenc, a hazai tőkepiacon a rendszerváltozás óta jelenlévő brókercég vezetője a szakma általános véleményét fogalmazta meg, amikor kijelentette: a Quaestornál „loptak, csaltak, hazudtak, amikor kötvényként adták el a fiktív semmit”.

– Egy ismerősöm kiszámolta, hogy a százötvenmilliárd forint, ami hiányzik a Ouaestornál, fizikailag éppen tíz kamionon férne el. Ennyi pénzt tehát nem is olyan könnyű észrevétlenül eldugni.

Virág

 

 

– Mielőtt válaszolnék arra, hogy hol a pénz, nem árt megismerkedni az egész folyamattal. Magyarországon a lakosság több mint öt százalékának vannak befektetései a tőkepiacon. Az Egyesült Államokban ez az arány egyébként 51 százalék. Tőlük tehát még nagyon távol vagyunk, ám az látható, hogy a brókerbotrányok több mint félmillió embert közvetlenül érintenek, a családtagokat is számolva pedig több millió ember figyeli aggódva a fejleményeket. A megtakarításaikat a tőkepiacon elhelyezők rendszerint azért sétálnak bele a csapdába, mert alacsony színvonalú a pénzügyi kultúra.

– Például azt sem tudják, hogy a kötvényeket eszik-e vagy isszák.

 

 

 

– Ez azért talán túlzás, de a veszélyeket sokan nem látják. Más oldalról viszont a kapitalizmus velejárója a tőkepiac, s az ilyen brókerbotrányok olyan bizalmatlanságot szülhetnek, amelyben az egész pénzügyi rendszer összeomolhat, beszűkülhet. Brutális következményekkel járhat a gazdaságban, ha a megtakarítások nagy része párnacihába kerül. A vállalatok fejlődésében például nagyon fontos szerepet tölt be a kötvénypiac, de ki mer ezek után kötvényt venni?!

– Azt mondta, hogy az emberek nem látják a veszélyeket. Mik ezek a veszélyek?

– Elvben egy vállalat, ha fejlődni akar, s forrásokhoz akar jutni, azt három módon teheti. Ha tulajdonosoknak van pénzük, emelhetnek alaptőkét. A másik lehetőség a bankhitel. Ez azért macerás, mert a bankot csak a kölcsön visszafizetése érdekli, s a törlesztés rendszerint már a folyósítást követően megkezdődik. A harmadik módszer a kötvénykibocsátás. A cég pénzért cserébe kötvényeket bocsát ki, amelyeknek lejáratuk és kamatuk van. A kibocsátónak csak a kötvény lejáratakor kell visszafizetnie az alaptőkét, a kamatokat pedig a kamatperiódusokban. A pénz visszafizetéséért a kibocsátó a teljes vagyonával felel. A veszélyt éppen az jelenti, amikor az üzleti terv nem valósul meg, s a visszafizetési kötelezettség a kötvény lejáratakor rázúdul a kibocsátóra.

– Nem inkább az jelenti a veszélyt, hogy a kötvények vásárlóit irreális hozamokkal kecsegtetik? A kötvénykibocsátás felügyeleti engedélyezése során ezt nem lehet kiszűrni?

– A Quaestor esetében nyilvános kibocsátásról volt szó, amihez a korábbi PSZÁF, illetve most az MNB engedélyére volt-van szükség. Az engedélyezés során alapvetően formai követelmények sokaságát, millió dolgot be kell mutatni, kockázatokra felhívni a figyelmet, meghatározni, mire használják fel a pénz. A Quaestornak volt engedélye ötven-hetven milliárd forint kötvény értékben, de a jelenlegi információk azt mutatják, hogy ennek az értéknek a többszörösét adta el. Arról a százötvenmilliárd forintos részről, amire nem volt engedély, elmondható, hogy fiktív kötvénynek minősülnek, ami nem jogi fogalom, csak a szakma fogalmaz így. Valójában jogosulatlan betétgyűjtés folyt, ami már jogi fogalomként az egyik legnagyobb tőkepiaci bűn.

– Mit jelent a jogosulatlan betétgyűjtés?

– Azt, hogy az emberektől elkérték a pénzüket úgy, hogy semmilyen engedélyük, tevékenységre feljogosító alapjuk nem volt erre, mivel betétgyűjtéssel csak és kizárólag a bankok és erre teljes vagy részleges engedéllyel rendelkező pénzintézetek jogosultak. Tehát csaltak, loptak, hazudtak, amikor kötvényként adták el a fiktív semmit.

– Hogyan kell ezt elképzelni?

– A valós kötvények eladása után a folyamat nem állt le. Bárki besétált a fiókokba, adtak neki igazolást a befizetett pénz ellenében, de a letéti igazolás mögött semmilyen engedéllyel bíró kötvény nem állt. Gyakorlatilag tehát betették a zsebbe a pénzt, ebből fizethettek rengeteg olyan dolgot, ami szükséges volt a piramisjáték építéséhez, és valószínűleg sok-sok pénznek lába is kelt, sokan jól élhettek a kisemberek pénzéből.

– Ez így nagyon csúnyán hangzik, már-már hihetetlen.

– A dolgok megértését nem feltétlenül abban kell keresni, hogy miért hitték el az emberek a magas kamatokat, és miért nem érzékelte ezt a bűncselekmény-mátrixot a piac, vagy éppen a pénzügyi felügyelet. A Quaestor olyan utat választott, ami még nem létezett ebben az országban. Huszonöt év alatt épült ki egy ismert nevű cégcsoport több tucat tevékenységgel, a piaci csápok az utaztatástól a szállodaiparig terjedtek. Száz magyar emberből hatvan-hetven ismerhette a Quaestor nevét. Ez nem jellemző a bankokon kívüli tőkepiaci szereplők ismertségére. A Quaestor kihasználta, hogy jól csengő nevében bíznak, és begyűjtött annyi pénzt a kisemberektől, amennyit még engedély hiányában senki sosem. Ezért állítom azt, hogy ez az évszázad tőkepiaci csalása, Európából nézve még nemzetközi méretekben is. Hétszázmillió eurós csalásra már az egész világ felkapja a fejét.

 

Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Hírlap keddi számában olvasható

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/21720/Loptak_csaltak_hazudtak_kotvenykent_adtak_el_a_semmit#sthash.z9kHFjdP.dpuf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: