Több mint száz hónapja vezet a Fidesz

A devizahitelek forintosítása olyan lépés, amelytől új lendületet vehet a kormánypárt népszerűsége

A közvélemény-kutatások szerint immár 109 hónapja vezeti a pártok népszerűségi versenyét a Fidesz. Bár az elmúlt év végén csökkent a kormánypárt támogatottsága, az eredményekből kiderül, hogy voltak már rosszabb helyzetben is az elmúlt években, s az csak átmeneti volt. Kiszelly Zoltán politológus szerint sem kell most aggódnia a kormánypártnak.

2006 júniusában, a baloldali győzelemmel zárult országgyűlési választások után egy hónappal vette át a vezetést az MSZP-től a pártok támogatottsági versenyében a Fidesz, és ezt a pozíciót immár csaknem kilenc éve, pontosan 109 hónapja őrzi. Az elmúlt kilenc év adatai szerint az Ipsosnál 2009 júniusában, a Tárkinál egy évvel később mérték a támogatottsági csúcsot a teljes népességen belül (44 és 46 százalék), de a Nézőpont és a Medián felméréseiben az ötven százalékot is elérte a kormánypárt 2010-ben.

2o

Az Ipsos és a Tárki a leggyengébb eredményt 2012 májusában mérte, a választásra jogosultak körében mindössze 16 százalék szavazott volna a Fideszre. A Századvégnél ennek az évnek a végén érte el a kormánypárt a támogatottsági minimumot (21 százalék). A Fidesz szekere 2013 márciusában lendült meg újra, minden közvélemény-kutatónál már biztosan húsz százalék fölé emelkedett, tavaly februárban pedig újra átlépte a harmincszázalékos támogatottságot.

A Közvélemény-kutatók.hu összefoglalója szerint a 2015. év eleji adatok alapján a pártstruktúra stabilizálódása zajlik. A Fidesz továbbra is vezeti a pártversenyt, annak ellenére is, hogy a kormánypárt népszerűsége esetében tapasztalható a legnagyobb szórás az eredményekben (Ipsos: 21 százalék, Századvég: 30 százalék) – írják az elemzésben. A Jobbik második helye már nem kérdéses, a radikális párt rendre megelőzi az MSZP-t.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a Fidesz teljesítménye az elmúlt huszonöt évet tekintve valóban egyedülálló, de van hagyománya Magyarországon annak, hogy ha egy kormánypárt jól dolgozik, hosszú ideig megőrzi vezető státusát. A politológus emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a 2012-es hullámvölgyből olyan új, kézzelfogható témák bedobásával jött ki, mint a rezsicsökkentés és a bankok elszámoltatása. Most is ilyenekkel vehet új lendületet a kormánypárt – hangsúlyozta Kiszelly, aki példaként említette a devizahitelek forintosítását, amely széles rétegeket érint, és pozitívumként élheti meg a társadalom. Jót tenne a Fidesznek, ha megnyernék a tapolcai időközi választást – tette hozzá a politológus. Ezzel együtt szerinte a kormánypártnak jelenleg nem kell aggódnia, hiszen még nagyon sok idő van hátra a következő választásig. Az a kérdés, hogy 2018-ban hol tart majd a Fidesz – mondta a politológus, aki szerint a választásig jó kormányzással maradhat vezető pozícióban a párt. Kiszelly egyetértett azzal, hogy továbbra is a Fidesz az egyetlen kormányképes erő.

Baranya Róbert – 2015.03.25.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: