Gyurcsány Ferenc a Klubrádióban úgy fogalmazott: meg tudna rá esküdni, hogy bár miniszterelnöksége idején rendszeresen találkozott a volt amerikai nagykövettel, soha, egyetlen alkalommal nem került elő sem kitiltást, sem korrupciót érintő téma. Ilyen nem volt, így nem tudja mire utalhatott a Magyar Nemzetben Marc Ellenbogen egykori tanácsadó. Hozzátette: időnkét csúnya vitája is volt az amerikai nagykövetekkel, például April Foleyval a Nabucco gázvezeték építésével kapcsolatban. Gyurcsány közbevetésre megerősítette, hogy a lényeges viták akkor is az oroszok túlzott befolyása miatt érzett aggodalomból fakadtak.

Egyeztetett forgatókönyv

A közelgő Merkel-, illetve Putyin-látogatásokkal kapcsolatban a DK elnöke azt mondta, bár ez nem lesz nyilvános, bármibe fogadna, hogyAngela Merkel az Egyesült Államokkal egyeztetett forgatókönyv szerint azért jön, hogy véget vessen Orbán Viktor pávatáncának, a kint is vagyok, bent is vagyok politikájának. Merkel azt fogja ígérni a kormányfőnek, hogy ha hajlandó visszaállni az uniós kötelezettségek mellé, akkor ő ellen fog állni annak, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból – állítja Gyurcsány, aki szerint a látogatások után majd a német és az orosz sajtót olvasva fog kiderülni, hogy Orbán át tudta-e vágni a gordiuszi csomót.

Bizalmi elven

A DK elnöke beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is, ahol elmondta: a demokratikus ellenzéki oldal támogatói előzetes regisztráció után – ami bizalmi elven működne –, rövid kampányt követően nyilváníthatnák ki a véleményüket arról, az országgyűlési választáson ki legyen a miniszterelnök kihívója. Ismert: Gyurcsány korábban egy hétig éhségsztrájkolt az előzetes választási regisztráció bevezetése ellen.

A korábbi kormányfő szerint a 8 millió szavazópolgárból 1,8-1,9 millió lehet a kormányzó Fidesz támogatóinak száma, ami meglehetősen kevés, többen vannak a kormány ellen, mint mellette – vélte. Ha a rendszer ellenzéke egy ilyen szituációban megszervezi magát, parlamenten belül és kívül, akkor fordulatot tud elérni – véli.

Fejlődő ellenzék

A politikus szerint az MSZP és a DK rendelkezik a legkiterjedtebb és mostanra hasonló méretű országos hálózattal. Gyurcsány Ferenc szerint az utóbbi három évben pártja ebben a tekintetben nagyjából beérte a szocialistákat. Hozzátette: a Párbeszéd Magyarországért (PM), az Együtt, vagy a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) nagyobb kihívással néz szembe. A DK elnöke megemlítette, hogy a napokban együtt ebédelt Bokros Lajossal, aki „végtelenül szimpatikus módon” azt mondta neki, járja az országot, építi a szervezetét. „Azt gondolom, itt egy fejlődő ellenzéki mozgalommal állunk szemben” – állapította meg Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő szerint a demokratikus ellenzéki oldal – amelyben mérsékelt konzervatívok, liberálisok és baloldaliak is vannak – olyan átalakuláson megy át, mint a jobboldal a kilencvenes évek közepén, amiből végül egy nagy tömörülés nőtt ki. A politikus szerint talán pártja beszél a legvilágosabban arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rendszerének ellenzékét arra kell biztatni, ne akarjon várni 2018-ig, a mostani kormányzati ciklus végéig. Gyurcsány Ferenc hozzátette: 2006-ban, az általa vezetett kormány idején az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodott. „Ez a normális. Hát persze, ha úgy látjuk, hogy az ország rossz felé megy – én is úgy látom, hogy nagyon rossz felé megy –, akkor meg kell próbálni elérni, hogy korábban legyenek választások” – mondta.

Most kell csinálni

A politikus szerint tehát most kell csinálni a pártprogramokat és egyeztetni őket, a DK három-négy hét múlva esedékes kongresszusa ezt a folyamatot fogja elindítani. Mint ahogy megjegyezte, eredetileg azt gondolta, hogy 2017-ig ráérnek, de ma már másképp vélekedik. A DK jó egy év múlva el akarja fogadni az új pártprogramot, és most kell elkezdeni arról is beszélni, hogy „oké, akkor ki lesz a kihívó”. A politikus azt is hangoztatta, nem szeretne harcos, forradalmi hevületű kormányváltást, amikor az utca megtöri a politikai rendet. A DK elnöke szerint az előre hozott választás alapja az lehet, hogy a kormányzó párt elkezdi elveszíteni a többségét a választók körében, és úgy véli, még mindig jobb előbb választást rendezni, mint később, amikor nagyobb lehet a vereség esélye. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, úgy látja, hatalmas erózió indult el, és kormányváltó hangulat van kialakulóban az országban.

 

2015. január 29., csütörtök 12:56, frissítve: csütörtök 13:10 , forrás: MNO, Klubrádió, Mr1, szerző: MNO