“Nem dőlünk be a Nyugat manipulációjának”

Oroszország nem ijedt meg a nyugati szankcióktól

A nemzetközi szankcióknak a várttal ellentétes hatásuk lenne, és nem változtatnak azon a tényen, hogy az új ukrán kormány törvénytelen úton vette át az ország irányítását – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi sajtótájékoztatóján, és hozzátette: a Nyugat rossz diplomáciai döntéseket hoz, nem lehet minden problémát pénzzel és zsarolással megoldani. Kedd hajnalban nem váltották be Oroszország fenyegetéseit, az ígért előrevonulás helyett Putyin elnök visszarendelte az egységeket, ami nagy megkönnyebbülést okozott a piacokon. Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A visegrádi országok kormányfői aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt.

 • Andrey Illarionov, Putyin egykori tanácsadója szerint Putyin különleges haderőt küldött a krími területre, és akár saját katonáit is képes meggyilkoltatni velük, ha ez indokot ad a katonai behatolásra Ukrajnába
 • Janukovics uszította Putyinhoz írt levelében az oroszokat Ukrajnára, a levelet a hétfői ENSZ-ülésen olvasták fel
 • Oroszország körbevette a krími ukrán laktanyákat, és azzal fenyegetőzik, hogy nem lesz víz és gáz, ha nem teljesítik követeléseit
 • Oroszország követelései: A kijevi megállapodás betartása és egységkormány létrehozása Ukrajnában
 • Amerika megszüntette a katonai és gazdasági kapcsolatot Oroszországgal
 • Éjjelre a Kercsi-szoroshoz ért az orosz erősítés
 • Putyin kedden reggel elrendelte a rendkívüli hadgyakorlatok befejezését az ukrán határnál, visszahívta a csapatokat
 • John Kerry Kijevbe utazott…
 • Ha szankciókkal sújtják, Moszkva leállíthatja az amerikai hitelek törlesztését

 

Jacenyuk: Ukrajna kész “új stílusú” kapcsolatokra Oroszországgal

Kijev kész “új stílusú” kapcsolatokat kiépíteni Moszkvával, amennyiben az tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását, beleértve az ország külpolitikai irányvonalának szabad megválasztását – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kijevi sajtótájékoztatóján kedden Kijevben.

“Legitim kormányunk van”

Jacenyuk kifejtette, hogy a megállapodásban foglaltak alapján a parlament alkotmányos többséggel szavazta meg a 2004-es alaptörvényhez való visszatérést, aminek aláírását Janukovics másnap nyilvánosan megtagadta, és ezzel felrúgta az egyezséget. Szavai szerint az új kormány éppen úgy alakult meg, ahogy az le van írva a megállapodásban, azaz alkotmányos többséggel szavazta meg a parlament.  “Ezért az az érv, miszerint az ellenzék állítólagosan megszegte volna a megállapodást, nem igazolja az orosz csapatok bevonulását Ukrajna területére” – szögezte le.

Ismételten hangsúlyozta: nincs semmi jogalapja annak, hogy Oroszország megszegjen több kétoldalú megállapodást, és katonáit egy szuverén állam területére vezényelje.  “Ezért újra felszólítjuk az orosz kormányt és az orosz elnököt, hogy azonnal hagyjon fel a katonai agresszióval Ukrajna területén” – szögezte le.  Arszenyij Jacenyuk megerősítette, hogy Kijev külpolitikai irányvonalában az Európai Unióval való társulást választja.  A kormányfő emlékeztetett Moszkva szemrehányásaira, amelyek szerint az ellenzék nem teljesíti a február 21-én Vikor Janukovics akkori elnökkel kötött egyezségben foglaltakat. Jacenyuk ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy éppen Janukovics volt az, aki az ukrajnai belpolitikai válság rendezését célzó megállapodást megszegte. “Bosszantó, hogy Oroszország végül nem lett részese ennek a megállapodásnak – jelentette ki, arra utalva, hogy Moszkva képviselője nem volt hajlandó aláírni az egyezségről szóló dokumentumot.  “Kitalált indoknak” nevezte az orosz fél részéről elhangzott másik állítást is, miszerint a parlament eltörölte a kisebbségi nyelvtörvényt. Jacenyuk szerint a nyelvtörvény továbbra is hatályban van, mivel az eltörléséről hozott parlamenti határozatot Olekszandr Turcsinov házelnök és ügyvivő államfő nem írta alá.

 

A Guardian információi szerint hekkerek támadták meg az internetes portálokat, ezért nem sikerült élőben követni a hírportáloknak a Putyin-sajtótájékoztatót.

 

Vlagyimir Putyin keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amíg nem tesz eleget Ukrajna a kijevi egyezménynek, nincsen mondanivalója számukra. Véleménye szerint a Nyugat túlreagálja a helyzetet, és a tervezett szankciók nem lesznek eredményesek, hiszen nem lehet mindent pénzzel megoldani.

 • Oroszország nem akar háborút – mondta keddi sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin, majd megismételte, hogy a biztonságos jövőről álmodó ukránok hazája a törvénytelenül hatalomra került új kormány miatt van a jelenlegi krízishelyzetben.
 • Továbbra is Viktor Janukovicsot tartja Ukrajna örvényes államfőjének Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök nem ismeri el az új ukrán kormányt. Szerinte a korábban megválasztott parlament a törvényes.
 • Putyin szerint a Krím-félszigeten élők örülnek az orosz katonák jelenlétének, velük érzik magukat biztonságban. A jelen helyzetben, egy ilyen puccs után, az orosz katonák tudják csak megfékezni a radikálisokat Kelet-Ukrajnában.
 • Moszkva nem vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Krím félsziget Oroszország területéhez csatlakozzon.
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy az ukrajnai tüntetők változást szerettek volna, de a törvénytelenül megválasztott új kormány ezt csak illegális keretek között tudta biztosítani számukra.
 • Az orosz elnök figyelmeztetett, hogy az Oroszország elleni szankciók a párbeszéd minkét felének komoly problémákat fognak okozni, de kitartanak a G8-as találkozó megtartása mellett. “A szankciókat tervezők gondolkodjanak el cselekedeteik következményeiről… A mai világban a szoros összeköttetések által káros döntéseket hozhatunk a velünk egyet nem értő felek részére, éppen ezért ezeket a lépéseket nem árt jobban megfontolni… Ami a G8-at illeti, felkészültünk az ülés megtartására, de ha a felek úgy döntenek, hogy mégsem vesznek részt, az az ő döntésük.”
 • Putyin elnök tagadja, miszerint a krími ukrán laktanyákat körbevevő fegyveresek orosz katonák lennének, bár egyenruhájuk kísértetiesen hasonlít az oroszhoz. “Ezt a téves információt az oroszellenes ellenzéki erők terjesztik a hatalom elérése érdekében. Ukrajna politikai élete ma már nem több, mint egy rossz vicc, nem követik az alkotmányt, és terjed káosz az egész országban… Feltétlenül szükséges elérnünk azt, hogy jogállami keretek között történjenek az események, a törvények tisztelete nem alku tárgya.”
 • A nyugati partnerek reakciói nem esnek neki jól, de megérti őket. Az a célja, hogy megértesse a Nyugattal, hogy a kép sokkal árnyaltabb, mint azt kivülről látják. Nem csak fekete-fehér. Nem ugyanaz a helyzet a Krímen, mint például Szíriában vagy Afganisztánban. Ez egy stratégiai, taktikai lépés a nyugattól, hogy különböző módon befolyásolni akarják Moszkvát – mondta Putyin.A krími katonai akció nem kellene, hogy befolyásolja a világpolitikát, Oroszország nem akar háborút kirobbantani, nem akarnak beavatkozni, csak a biztonság fenntartásában vesznek részt. A nyugat túlreagálja a helyzetet.
 • A nemzetközi bojkott és a szankciók nyilván érintik majd a lakosságot is. Putyin elnök nem érti, hogy a nyugat miért gondolja azt, hogy szankciókkal bármit elérhet. Tárgyalásokkal lehet a helyzetet megoldani, párbeszéddel és nem a milliókat befolyásoló szankciókkal.
 • Ő a nemzetközi törvények szellemében lép fel, mégha ezt mások másképp is értelmezik olykor. Putyin elnök kész mindenkivel beszélni, hogy elmagyarázza a helyzetet.
 • Arsenyij Jacenyuk új ukrán miniszterelnökkel nem veszi fel a kapcsolatot, nem tekinti tárgyalópartnernek, mert nem tartja legitim kormányfőnek. Ha ismét lesznek választások és utána, a néptől felhatalmazást kap egy új miniszterelnök, őt már partnernek tekint és vele már kész tárgyalni.
 • Putyin szerint sokan értenek vele egyet Ukrajnában. Oroszország válasza a kialakult konfliktusra önvédelem volt – jellemezte az orosz államfő.
 • Arra is felhívta a figyelmet, hogy Viktor Janukovics személyesen kérte meg őt a katonai segítségnyújtásra, s ők mindezt úgy tették, hogy a Krímen célzott lövés nem dördült el.
 • Obama elnök figyelmeztetésére úgy reagált Putyin, hogy nem lehet mindent a pénzzel elintézni, nem lehet mindenkit a pénzzel zsarolni.

 

A nemzetközi szankciók nem változtatnak a tényeken: Törvénytelen hatalom kormányoz Ukrajnában

“Ukrajnának jelenleg nincsen államfője”

Az orosz államfő megerősítette álláspontját, miszerint Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt. Megismételte a Kreml által többször is hangoztatott véleményt, miszerint továbbra is a február 22-én leváltott Viktor Janukovicsot tartja Ukrajna törvényes elnökének, a jelenlegi ukrán vezetés pedig törvénytelen úton jutott hatalomra. Putyin azt mondta, hogy nem tud olyan ukrajnai vezetőt megnevezni, akit most partnerének tekinthetne a szomszédos országban. “Nincs államfő és az országos választásokig nem is lehet” – jelentette ki, és hozzátette, hogy Moszkva csak azt a választások útján létrejövő hatalmat tekinti törvényesnek, amely nem az erőszak nyomása alatt jön létre.

​Az orosz államfő közölte, hogy Oroszország nem akar háborúzni az ukrán néppel. Csak akkor döntene az orosz katonák bevetéséről, “ha meg kellene védeni az ukrán lakosságot” – mondta. Hozzátette: “ha Kelet-Ukrajnában törvényellenes cselekményekre kerülne sor, és az ott élők segítséget kérnek Moszkvától, Oroszország jogot formál arra, hogy a rendelkezésére álló eszközöket alkalmazza”.

Putyin elmondta, hogy 22 ezer ukrán katona engedelmeskedik az új krími vezetésnek, és több tucat Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexum áll a félsziget kormányzatának ellenőrzése alatt. A politikus közölte, hogy az ukrán katonák egyetlen lövés nélkül álltak át a Krími Autonóm Köztársaság oroszbarát vezetéséhez. Mint mondta, meggyőződése, hogy “az ukrán és az orosz katonák a barikádnak ugyanazon az oldalán fognak harcolni”.

Vlagyimir Putyin kijelentette, amennyiben döntést hozna – a parlament felsőházának felhatalmazása alapján – orosz katonai erő ukrajnai alkalmazásáról, akkor azt a nemzetközi egyezményekkel teljes összhangban tenné. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajna törvényes elnöke, Viktor Janukovics fordult Moszkvához ezzel a kéréssel.

Putyin azt állította, hogy az Ukrajna területi egységének biztosításáról 1994-ben Budapesten aláírt memorandum nem vonatkozhat a jelenlegi ukrán vezetésre, mivel az – ahogy azt szavai szerint Ukrajnában is állítják – forradalom útján került a hatalomra. Az orosz államfő azt mondta, egyet kell értenie a Kreml szakértőivel abban, hogy a forradalom révén Ukrajna területén új állam jött létre. “Sem ezzel az (ukrán) állammal, sem vele kapcsolatban semmilyen bennünket kötelező dokumentumot nem írtunk alá” – szögezte le.

Moszkva álláspontján nem változtat, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) szankciókat helyezett kilátásba ellene ukrajnai fellépése miatt, a gazdasági büntetőintézkedéseknek pedig a várttal ellentétes hatásuk lenne – jelentette ki az orosz külügyminiszter.

 

Aggódnak a visegrádi országok

A visegrádi országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – kormányfői aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt – áll abban a nyilatkozatban, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden jutatott el az MTI-hez.

A visegrádi négyek miniszterelnökei elítélték és “súlyos eszkalációnak” nevezték, hogy az orosz parlament – az ukrán kormány akaratával szemben – felhatalmazást adott az orosz fegyveres erők bevetésére Ukrajna területén. Úgy értékelték, hogy mindez fenyegeti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és felszólítottak a kialakult feszültség párbeszéd útján történő enyhítésére, összhangban az 1994-es budapesti memorandumban foglaltakkal. A cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnök úgy vélte, hogy Oroszország jelenlegi katonai akciói nem csak a nemzetközi jogot sértik, de veszélyes új helyzetet teremtenek Európában. Utaltak arra, hogy a 21. század Európájában egy olyan katonai intervenció megdöbbent szemtanúi, amely az 1956-os magyarországi, az 1968-as csehszlovákiai és az 1981-es lengyelországi események tapasztalatait idézi fel.

Amerika éz az EU rossz diplomáciai döntéseket hoz

John Kerry ma érkezett Kijevbe ezzel deklarálva, hogy támogatják az új ukrán vezetést. Putyin szerint ez nem volt jó diplomáciai lépés az Egyesült Államoktól. Amerika a saját gazdaságát is sújtja, ha a szankcióit életbe lépteti Oroszországgal szemben. Az Európai Unió is többet tehetne azért, hogy ne legyen szociális válság Ukrajnában, Putyin szerint részben ez az oka annak, hogy idáig fajultak a dolgok.

 

Parlamenti munkacsoport alakul

Ukrajna parlamentjének, illetve a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozásának néhány képviselője találkozott kedden, és előzetesen megállapodtak abban, hogy közös parlamenti csoportot hoznak létre a krími alkotmány módosításának kidolgozására a terület autonómiájának bővítése céljából.

Ezt Nesztor Sufrics, az ellenzékbe vonult korábbi kormánypártnak, a Régiók Pártjának képviselője közölte az Interfax-Ukrajina ukránhírügynökség jelentése szerint a kijevi parlament ülésén. A képviselő szavai szerint az autonóm terület törvényhozásának tagjai továbbították a parlamentjükben, illetve a krími lakosság által megfogalmazott kérdéseket. Ezeket azonban nem hozta nyilvánosságra a honatya. Sufrics kijelentette, hogy az elmúlt több mint tíz év alatt a Krími Autonóm Köztársaság parlamentje nem egyszer fordult a központi vezetés szerveihez, az államfőhöz, valamint Ukrajna parlamentjéhez azzal a javaslattal, hogy kezdjenek párbeszédet, és tekintsék át az alkotmánymódosítás kérdését, erre nem is egy alkalommal ígéretet kaptak. A képviselő ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy a két parlament várhatóan létrejövő közös munkacsoportjában sikerül kompromisszumra és egységre jutni, amire – szavai szerint – jelenleg igen nagy szükség van. Az ungvári születésű Sufrics korábban a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének képviselője volt 2006-2007-ben. A krími parlament február 27-én menesztette a korábbi kormányt, és új miniszterelnökké az oroszbarát Szerhij Akszjonovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta.

Összeülhet a NATO-Oroszország Tanács Oroszország pozitív választ adott a NATO megkeresésére, így várhatóan szerdán nagyköveti szinten összeül a 28 szövetséges és Oroszország képviselőiből álló NATO-Oroszország Tanács az ukrán válság megtárgyalására – értesült kedden kora délután az MTI.

A 28 tagállam nagykövetei délelőtt ültek össze az ukrajnai helyzet miatt az Észak-Atlanti Tanácsban, amelynek ülését Lengyelország kezdeményezte a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva. E cikk azt teszi lehetővé, hogy bármelyik szövetséges politikai konzultációt kezdeményezzen a tanácsban, ha területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát fenyegetve érzi. Ennek a cikknek az alkalmazását az elmúlt 65 évben eddig mindössze háromszor kérte valamelyik szövetséges, konkrétan Törökország. 2003-ban Ankara az iraki háború idején érezte fenyegetve magát, 2012-ben először azt követően fordult NATO-szövetségeseihez, hogy Szíria közelében lelőtték egy fegyvertelen felderítő gépét, majd ugyanabban az évben ismét a negyedik cikkre hivatkozva kért politikai konzultációt az Észak-Atlanti Tanácsban, amikor aknagránátot lőttek át Szíriából török területre.

 

Visszahívta csapatait Putyin

Dmitrij Peszkov szóvivő elmondta, hogy miután az elnöknek, aki egyben hadsereg főparancsnoka is, jelentést tettek a hadgyakorlatok sikeres végrehajtásáról, a politikus elrendelte a csapatok visszatérését.

A rendkívüli harckészültségi ellenőrzés címén múlt szerdán indított hadmozdulatokban az ország Ukrajnával is határos Nyugati, valamint Közép-oroszországi Katonai Körzetéhez tartozó csapatok, illetve más katonai egységek vettek részt.

A csapatmozgásokat és a hadgyakorlatokat Moszkva előre bejelentette a NATO-nak, és azokról tájékoztatták az Oroszországban akkreditált külföldi katonai attasékat is. A kijelölt körzetekben az előzetes tervek szerint is március 3-ig bezárólag kellett végrehajtani a műveleteket.

Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentése szerint a harckészültségi ellenőrzés során azt vizsgálták, hogy a hadsereg kijelölt egységei megfelelnek-e a terror-, közegészségügyi-, illetve járványveszély, valamint műszaki jellegű katasztrófa okozta válsághelyzetek esetére előírt elvárásoknak.

Az ellenőrzést az említett két katonai körzet egységei mellett a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtották végre. A nagyszabású műveletekben mintegy 150 ezer katona és a hadsereg alkalmazásában lévő személyek, csaknem 90 repülőgép, több mint 120 helikopter, közel 880 páncélos, több mint 1200 más harci jármű, valamint csaknem 80 hadihajó és más vízi jármű vett részt.

A hadmozdulatokra az ukrajnai hatalomváltás okozta belpolitikai feszültségek közepette és a dél-ukrajnai Krím félsziget orosz megszállásával egy időben került sor. Az orosz fegyveres erők az utóbbi napokban nagy erőket felvonultatva, egyetlen lövés nélkül átvették az ellenőrzést az orosz többségű és az orosz Fekete-tengeri Flotta egyetlen támaszpontjának helyet adó félszigeten.

Közben – a nyugati hatalmak és az új ukrán vezetés tiltakozása ellenére – Moszkva folytatja nyomásgyakorlását az általa el nem ismert új kijevi hatalomra.

 

Moszkva az amerikai hitelek törlesztésének leállításával fenyegetőzik

Oroszország megszüntetheti a dollár tartalékvalutaként kezelését, és megtagadhatja az amerikai bankok felé fennálló hitelek törlesztését, ha az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen – közölte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója.

Washington az ukrajnai beavatkozás miatt fenyegette meg szankciókkal Moszkvát.

A keményvonalas hírében álló Kreml-tanácsadó, Szegej Glazjev közölte: ha az amerikai szervek befagyasztják orosz üzletemberek és magánszemélyek számláit, Moszkva javasolni fogja az orosz kézben lévő amerikai államkötvények eladását.

Oroszország korábban többször érvelt amellett, hogy az amerikai dollár helyett a jelenleg csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elszámolási egységeként szolgáló SDR lehetne az első számú tartalékvaluta a világon.

 

Az ENSZ orosz nagykövete, kezében Janukovics levelével...

Az ENSZ orosz nagykövete, kezében Janukovics levelével…

Az ENSZ orosz nagykövete nyilvánosságra hozta azt a levelet, melyben Janukovics leváltott ukrán elnök arra kéri az oroszokat, katonai beavatkozással torolják meg a krími lakosságon elkövetetett sérelmeket. Az oroszbarát krími hatóságok hamarosan leállítják a víz- és áramellátást az orosz katonák által körülvett ukrajnai laktanyákban – állította a helyszínen tárgyaló orosz küldöttség egyik tagja hétfő éjjel. Moszkva abban az esetben hajlandó megvitatni a nyugati országokkal az ukrajnai helyzetet és a válság rendezésének lehetőségeit, ha végrehajtják a február 21-i kijevi megállapodást, amelyet az akkori ukrán hatalom és az ellenzék kötött, illetve a párbeszédben széles körűen képviseltetik magukat az ukrán politikai erők – közölte egy orosz külügyi illetékes, akit keddre virradóra idézett a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

 

Oroszország mossa kezeit: tagadják a Nyugat vádjait, miszerint újabb orosz katonákat küldtek a Krímben állomásozó orosz osztagokhoz, de ha ezt a vitát nem nyerik meg, tökéletes alibijük van: a leváltott, tömeggyilkossággal vádolt, nemzetközileg is körözözött közellenség, Viktor Janukovics kérésének tettek eleget, aki a kijevi egyezmény szerint még mindig Ukrajna elnöke, és hazája biztonságát félti a törvényellenes új kormánytól és a kormánnyal lepaktáló nyugati hatalmaktól!

Janukovics titkos levelet küldött Putyinnak!

Vitaly Churkin, az ENSZ orosz nagykövete hétfő este “beárulta” Janukovics elnököt, aki eddig módszeresen tagadta, hogy katonai segítséget kért volna az oroszoktól a krími válság megszüntetésére.

A levélben nyíltan leírja az ellenzék által leváltott elnök, hogy katonai beavatkozásra van szükség a jogi helyzet tisztázására.

“A nyugati országok beavatkozásának következtében erőszakos, terrorista bűncselekmények történnek az országban” – írja a volt elnök. Churkin az ENSZ Biztonsági Tanácsának harmadik sürgősségi találkozóján olvasott a levélből részleteket.

“Hátrányos megkülönböztetésben van részük a krími ukránoknak nyelvhasználatuk és politikai elkötelezettségük miatt” – folytatta. “És ezen okból kifolyólag arra szólítom fel Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint, hogy vesse be az orosz hadsereget és biztosítson rendet, jogi támogatást és stabilitást a hazájukat védő ukránok számára”

 

 

 

Orosz tárgyaló: Nem lesz víz és áram a krími ukrán laktanyákban

A Vlagyimir Putyin elnök hívei közé tartozó Szergej Markov volt parlamenti képviselő a hatóságokkal folytatott tárgyalásait követően újságíróknak azt mondta, hogy a laktanyákban maradt katonák helyzete “egyre kényelmetlenebb lesz”, ha kitartanak az ukrán kormány mellett, és a laktanyákban maradnak.

Markov szerint a nyomásgyakorlás jegyében az ideiglenes ukrán kormányt támogató katonák fizetést sem kapnak.

Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter hétfő este azt mondta, hogy orosz katonák tartják blokád alatt az ukrán hadsereg krími laktanyáinak többségét. Az oroszok provokálni próbálják az ukrán katonákat, ahogyan azt öt évvel ezelőtt Grúziában tették, hogy aztán végrehajthassák rég kitervelt hadműveletüket – mondta.

Ukrán katonák várnak a fejleményekre az orosz fennhatóság alá került Belbek repülőtéren

Ukrán katonák várnak a fejleményekre az orosz fennhatóság alá került Belbek repülőtéren

 

Moszkva feltételeket szab a tárgyalásokhoz

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint Oroszország az elkövetkező napokban fog tárgyalni a nemzetközi partnereivel az ukránhelyzetről és a válság rendezéséről, de – mint fogalmazott – az orosz félnek két elvi feltétele van: a február 21-i megállapodás végrehajtása, amely magában foglalja az alkotmányos reform végrehajtását és az egységkormány megalakítását. A tárgyalási folyamatban részt kell vennie minden ukrán politikai erőnek – tette hozzá az orosz külügyi illetékes.

Nem sokkal a RIA Novosztyi jelentése előtt Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet bírálta az unió külügyminisztereit, amiért a hétfői brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon elfogadott zárónyilatkozatukban említést se tettek a február 21-i megállapodásáról. Sérelmezte, hogy az egyezményben foglaltakat kizárólag Janukovics hajtott végre, és az ellenzékiek semmit se tettek, nem szolgáltatták be a fegyvereket, nem bontották el a barikádokat, nem tették szabaddá a kormányzati épületeket.

A RIA Novosztyi jelentésével kapcsolatosan a Ukrajinszka Pravda kijevi hírportál felhívta a figyelmet arra, hogy február 21-i megállapodást éppen Oroszország képviselője, Vlagyimir Lukin emberi jogi ombudsman nem volt hajlandó aláírni, viszont ellátta kézjegyével Viktor Janukovics akkori államfő, aláírták az ukrán ellenzék vezetői, továbbá a német és a lengyel külügyminiszter, illetve a francia külügyminisztérium Európa-ügyi osztályának vezetője is aláírta. A megállapodást azért nem hajtották végre, mert Janukovics nem írta alá a parlament által elfogadott törvényt, amely a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről rendelkezett, holott a megállapodást értelmében ezt 48 órán belül meg kellett volna tennie – jegyezte meg a kijevi hírportál.

Kijevben már elkönyvelték: Kedden gyilkolni fognak

(a következő hír még az orosz ultimátum előtt érkezett)

Az ukrán belügyminisztérium állítása szerint provokációt készítenek elő a Krímben: keddre virradóra ukránoknak álcázott elkövetők meg fognak gyilkolni három-négy orosz katonát. A provokáció célja Kijev szerint az, hogy legyen indok az orosz csapatok Ukrajnába küldésére.

Ezt az információt a belügyminiszter helyettese, Mikola Velicskovics közölte a tárca honlapján hétfőn délután.

A belügyminisztérium nem közölte, hogy honnan származik a provokációval kapcsolatos értesülés.

Mikola Velicskovics arról nem írt, hogy kik hajthatják végre a gyilkosságokat, de kijelentette, meg fognak büntetni mindenkit, akinek köze van a provokációhoz.

“Felszólítjuk magukat, hogy álljanak le! Vegyék tekintetbe, hogy a helyzetet figyelemmel kísérjük és ellenőrzésünk alatt tartjuk. Minden bűnöst ezzel az üggyel kapcsolatban megbüntetünk” – írta a belügyminiszter helyettese.

Ugyancsak hétfőn az orosz külügyminisztérium is lehetséges provokációkról számolt be. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia irányítója Genfben azt állította, bizonyos provokációkat készítenek elő a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri hadiflotta ellen. Részleteket azonban ő sem közölt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 1-jén megkapta a moszkvai parlament felsőházától a felhatalmazást arra, hogy orosz csapatokat vessen be Ukrajna területén az ott élő oroszok védelmében, de hétfőn délutánig nem döntött erről.

 

Orosz haditechnika érkezett az ukrán határhoz

Orosz haditechnikai eszközök felhalmozódása figyelhető meg az orosz-ukrán határnál Oroszország területén – közölte keddre virradóra az ukrán külügyminisztérium.

A tárca az ukrán határőrség hétfő esti jelentésére hivatkozva közölte ezt az Interfax hírügynökség szerint.  A határőrség a Harkivi, a Luhanszki és a Donecki területek és Oroszország határánál figyelt fel orosz haditechnika felhalmozódására. Emellett orosz haditechnika és katonák összevonását figyelték meg a kercsi kompkikötőnél. Ukrán határőrök szerint tizenöt harckocsi és tíz páncélozott katonai jármű érkezett a kikötőhöz, illetve Kercsi-szoroson való átkeléshez szükséges pontonhidakat is láttak ott. Az Ukrajnához tartozó Krími félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoros a kompátkelőnél alig néhány kilométer széles.

Amerikai hírforrások szerint 6 ezer orosz katonát küldtek "kiegészítésül" a félszigeten állomásozó haderőkhöz

Amerikai hírforrások szerint 6 ezer orosz katonát küldtek “kiegészítésül” a félszigeten állomásozó haderőkhöz

 

 

Az ukránok nagy többsége szerint hazájuknak azonnal be kell nyújtania a csatlakozási kérelmét NATO-hoz – legalábbis ezt mutatják a TSzN hírcsatorna által készítette közvélemény-kutatás eredményei. A híradás szerint kevesebb mint egy nap alatt csaknem 32 ezer ember válaszolt a hírcsatorna internetes oldalán feltett kérdésre, hogy a krími események miatt Ukrajnának be kell-e sürgősen nyújtania a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét. A megkérdezettek nagy többsége, 79,1 százaléka igennel szavazott erre a kérdésre. Mintegy 15 százalékuk nemleges választ adott, míg hat százalékuk mondta azt, teljesen mindegy, hogy a NATO-tagja lesz-e az ország vagy sem.

Védelmi miniszter: Orosz blokád alatt vannak a laktanyák

Az orosz katonák blokád alatt tartják az ukrán hadsereg krími laktanyáinak többségét – közölte hétfő este Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter az Inter kijevi televíziónak adott nyilatkozatában.

Tenjuh szerint az oroszok a laktanyák blokádjával próbálják provokálni az ukrán katonákat. Azt akarják elérni, hogy az ukrán katonák reagáljanak a provokációra, és mihelyt ezt megtörtént, végrehajtják rég kitervelt hadműveletüket. Tenjuh emlékeztetett arra, hogy hasonló forgatókönyv szerint zajlottak az események 2008 augusztusában Grúziában.

Éjjel orosz fegyveresek érkeztek kompon Kercsbe, és hatalmukba kerítették a határőrség állomáshelyét – közölte hétfő este az ukrán határőrség szóvivője. A jelentés szerint előbb két mikrobusszal hét, automata fegyverekkel és pisztolyokkal felfegyverzett személy érkezett a kompon. A határőrök megkísérelték megállítani a járműveket, de a fegyveresek nem engedelmeskedtek, és áttörtek a határátkelőhelyen.

Később egy másik komppal már három teherautónyi fegyveres jutott be a Krím félszigetre. Ők elfoglalták a határőrség létesítményét.

A Reuters jelentésében orosz katonákról ír, míg kijevi források fegyveresekről tesznek említést, mellőzve a nemzetiségüket.

A kompkikötőt már előzőleg ellenőrzésük alá vonták oroszbarát katonák. A határőrség állítása szerint a második komp útját az fekete-tengeri orosz flotta hajói fedezték.

 

A Pentagon leállítja a katonai együttműködést Oroszországgal

Az Egyesült Államok az ukrajnai beavatkozás miatt haladéktalanul leállítja a katonai együttműködést Oroszországgal – közölte helyi idő szerint hétfő este a Pentagon.

“Felfüggesztettük Oroszország kormányával a soron következő kereskedelmi és beruházási tárgyalást, amely része lett volna az üzleti és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésének” – ezt helyi idő szerint hétfő este az Egyesül Államok kereskedelmi képviselőjének hivatala jelentette be.

John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint az intézkedés minden hadgyakorlatra, kétoldalú tárgyalásra, kikötő-látogatásra és tervezési konferenciára kiterjed. Egyebek között elmarad egy májusra tervezett közös haditengerészeti hadgyakorlat.

A változás nem érinti az amerikai katonai erők európai vagy földközi-tengeri elrendezését, az Egyesült Államok nem tett konkrét lépéseket a Krím félsziget orosz megszállásának ellensúlyozására.

Kirby megismételte az amerikai felhívást, hogy Oroszország csillapítsa válságot, és sürgette, hogy a Krím térségében tartózkodó orosz erők térjenek vissza bázisaikra, ahogyan azt az orosz Fekete-tengeri Flottára vonatkozó megállapodások előírják. A szóvivő szerint egyébként a Pentagon nagyra értékeli az elmúlt években kialakult amerikai-orosz katonai kapcsolatokat.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén kijelentette, hogy az orosz erőkukrán határőrposztokat foglaltak el, birtokukba vették a kercsi kompkikötőt, körülvettek vagy megszálltak gyakorlatilag minden ukrán katonai létesítményt a Krímben, orosz hajók járőröznek Szevasztopol körül és orosz vadászgépek repültek be az ukrán légtérbe. Egyes körzetekben a mobiltelefon-szolgáltatást is blokkolják – tette hozzá a nagykövet.

 

Forrás: bbc, MTI, Reuters, AP, AFP

 

A hétfői események:

 • Kijev mozgósítja a tartalékosokat, hadüzenettel vádolja Moszkvát
 • NATO: A katonai akció a nemzetközi jog megsértése
 • 1500 afganisztáni veterán utazott a Krímbe, hogy segítse az oroszbarát erőket
 • Az ukrán flotta parancsnoka átállt az oroszbarát krími hatóságok oldalára
 • Elhalasztották a G8 Szocsiba tervezett csúcstalálkozóját
 • Peking Moszkvával ért egyet, nem avatkozik bele Ukrajna belügyeibe
 • Obama: Oroszország a történelem rossz oldalán áll, ukrajnai katonai akciók folytatása “költséges ügy lesz” Oroszország számára
 • Híd épül Oroszország és a Krím félsziget között, a moszkvai időre is át akarnak állni
 • Orosz gazdasági segítséget várnak a krímiek, a kisebbségek jogaikért aggódnak
 • Az ENSZ főtitkára Ukrajna függetlenségének tiszteletben tartására szólította fel az oroszokat
 • Az EBESZ nagykövete szerint nincsenek olyan orosz katonák a Krím félszigeten, akik nem a megállapodás szerint ott tartózkodó flotta tagjai lennének
 • Kijev orosz provokációra számít a keddi nap folyamán
 • Ultimátumot adtak az oroszok az ukrán katonáknak
 • Ukrajna megerősítette határait egy esetleges orosz támadás esetére
 • Janukovics már megint lebukott, s most orosz cimborái húzták be a csőbe
 • A brit ENSZ-nagykövet felhívta Oroszország figyelmét arra, hogy mondvacsinált indokból csinálnak háborút, és nem akarja, hogy a történelem megismételje önmagát, már nem ’68-at vagy ’56-ot írunk

Oroszország napközben az erőfitogtatást választotta katonai támadás helyett, de rendkívüli diplomáciai érzékkel tették. Putyin elnök a leningrádi régióban hadgyakorlatozó orosz hadsereg szemléjén vett részt hétfőn.

Vele tartott az orosz védelmi miniszter, Segei Shoigu, a nyugati katonai körzet parancsnoka, Anatoly Sidorov, és a haderők parancsnoka, Ivan Buvaltsev is.
A gyakorlatokat február 26-án kezdték meg az éves ellenőrzés részeként.

“Az ukrán csapatoknak kedden délután 5 óráig adunk időt, s ha addig nem teszik le a fegyvert, a fekete-tengeri flotta támadásba lendül” – mondta Alexander Vitko, a Krímben állomásozó orosz flotta parancsnoka az Interfax információi szerint. A Védelmi Minisztérium cáfolja az információkat, a fekete-tengeri flotta is tagadja a híreket.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz, és támadást terveznének ellenük. A stáb név nélkül nyilatkozó képviselője a hírt “teljes képtelenségnek” nevezte az Interfax orosz hírügynökségnek.

Hozzátette: “Már hozzászoktunk ahhoz, hogy naponta megvádolnak bennünket valamilyen, az ukrán kollégáinkkal szembeni erőszakos fellépéssel”.

A Korreszpondent ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz fekete-tengeri flotta képviselői előző nap hétfőn kijevi idő szerint délután négyig szabtak ultimátumban határidőt a fegyverletételre a Szevasztopol melletti Belbek nemzetközi repülőtéren állomásozó dandárnak. Ukrán források nem erősítették meg, hogy a légi dandár letette volna a fegyvert, és átállt volna a Krímben a múlt héten megválasztott oroszbarát kormány oldalára.

Eközben az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a “Ternopil” és a “Szlavutics” nevű ukrán hadihajók személyzete kijelentette, hogy hűek maradnak az ukrán néphez. A két hajó a Szevasztopoli-öböl kikötőjében tartózkodik. A tengeri kijáratot az orosz fekete-tengeri flotta hajói állják el.

A kijevi központi vezetéshez hű két hajó személyzete szintén ultimátumot kapott az orosz fekete-tengeri flotta képviselőitől, hogy délután hatig tegyék le a fegyvert és hagyják el a hajót. A határidő letelt, de egyelőre nem érkezett hír a hajók elleni orosz fellépésről.

Helyszíni közlések szerint Feodoszijában az ukrán haditengerészet zászlóalját páncélozott harcjárművek tartják blokád alatt.

Eközben az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata közölte: olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint keddre virradó éjszakára provokáció készül: ukrán katonai egyenruhába öltözött ismeretlenek meg akarnak ölni 3-4 orosz katonát. A tárca szerint azért, hogy ezzel törvényesítsék az orosz fegyveres erők bevonulását Ukrajna területére.

A feltüntetett városokban már kitűzték az orosz zászlót !

A feltüntetett városokban már kitűzték az orosz zászlót !

 

 

Kapcsolódó anyagok:
 • Putyin és a Nobel-békedíj – Vlagyimir Putyin orosz elnök, Edward Snowden amerikai informatikus és Malala Juszufzai, a pakisztáni tálibokkal szembeszálló tinédzser lány is a 2014-es Nobel-békedíjra jelöltek között…
 • Bekérette a külügy az orosz nagykövetet – Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden hivatalába kérette Alekszandr Tolkacs budapesti orosz nagykövetet, és a kormány nevében felszólította az orosz felet, tegyen eleget a vonatkozó…
 • Drámai megszorítások várnak az ukránokra – A kijevi parlament jóváhagyta  azt az Európai Unióval kötött  itelmegállapodásról szóló memorandumot,így az ország 610 millió euróhoz juthat, amivel lélegzetvételnyi időhöz jutott…
 • Jobbik: “Tartalmilag” menekültek érkeznek – A  kárpátaljai magyarokkal kapcsoltban az eddigieknél “profibb” hozzáállást vár el a jobbikos Apáti István. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi, nyíregyházi…
 • Martonyi: Nem kellene mások bőrét vásárra vinni – Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett, amelynek megsértését elítéljük – jelentette ki Brüsszelben a…
 • Beregszász Kecskeméttől kér segítséget – Kecskemét az önkormányzati tartalékából egymillió forintos gyorssegélyt juttat testvérvárosának, a Kárpátaljai Beregszásznak, ezzel párhuzamosan adománygyűjtést is indít -…
 • UMDSZ: Tárgyalásokkal a rendezésig – Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökségének meggyőződése, hogy a krími helyzetet a tárgyalóasztalnál, békés úton kell rendezni. “Csakis így érhető el, hogy…
 • Orbán Ukrajnáról: a magyarok biztonságban vannak – A miniszterelnök szerint az ukrajnai válság nem fenyegeti a kárpátaljai és az anyaországi magyarokat.
 • Álhír a menekültáradat – Németh Zsolt szerint álhír miatt indultak el kárpátaljai fiatalok Magyarországra. A külügy államtitkára hangsúlyozta, nem igaz, hogy a magyar kormány nem foglalt állást az ukrajnai…
 • Budapesti aggódik – Több ellenzéki párt, tömörülés is hallatta hangját az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban. Az Összefogás pártjai felszólították a magyar kormányfőt, hogy foglaljon állást Ukrajna…

– See more at: http://www.magyarhirlap.hu/nem-dolunk-be-a-nyugat-manipulaciojanak#sthash.G9UKULVQ.dpuf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: