Cseh Tamás hivatalosan is történelem

A magyar kultúra napja egybeesik Cseh Tamás születésnapjával, amelynek keretén belül nyílt meg az ő nevét viselő archívum a Magyar Nemzeti Levéltár egyik épületében. Interjú formában felvett megemlékezések, archív felvételek és fotók, valamint koncertfelvételek sokasága idézi fel az énekes életművét és világít rá a Kádár-korszak ellentmondásaira.

 

„A Magyar Nemzeti Levéltár azon kiemelkedő személyiségekhez kapcsolódó történeti dokumentumokat is megőriz, akik a történelem alakítói voltak. A mai nappal Cseh Tamás hivatalosan is a történelem része lett” – mondta el a Miklós Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár igazgatója.

DSC_9436

 

Halász János kulturális államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2000-es évek elején még Cseh Tamás kezdte az anyagok gyűjtését és elmondta, hogy az EMMI kiemelten fontosnak érezte és szívügyének tekintette az archívum létrejöttét. Cseh Tamás munkásságára utalva hozzátette: „A mi feladtunk sem lehet más, mint megismertetni a dalokat óvodától egyetemig”.

DSC_9631

A Cseh Tamás Archívum a jövőben átveszi, őrzi, nyilvántartja, kezeli és feldolgozza a névadó életművéhez kapcsolódó magániratokat és tárgyakat, gondoskodik az állományvédelmi feladatok ellátásáról, elvégzi az iratanyag és a kapcsolódó dokumentumok, életútinterjúk tudományos feldolgozását és közzétételét. A korszerű feltételek lehetővé teszik, hogy az archívum a hagyaték tárgyi emlékeit is gyűjtse, és folytatódjék az OSZK Történeti Interjúk Tárában elkezdett digitalizálási munka. Cseh Tamás özvegye, Császár Bíró Éva az alkotó hagyatékával járult hozzá az archívumhoz, Selmeczi György pedig az összes Cseh Tamás lemezt tartalmazó gyűjteményét felajánlotta.

A gyűjtemény azért is kardinális jelentőségű, mert a Kádár-korszak éveinek ellentmondásait és következményeit is bemutatja. Hanák Gábor, filmrendező-történész az archívum igazgatója elmondta, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza olyan tehetséges fiúk voltak, hogy magukhoz vonzottak mindenkit. Dalaikból megismerhető a ’60 és ’70 es évek. „Ez az életmű búvópatak és abban segít, hogy tudjunk a sorok között olvasni” – mondta el a az igazgató megnyitón.

A január 22-én megnyílt Cseh Tamás archívum a Budai várban, az Úri utcai hajdani Mailáth palotában található.

Milojev Zsanett

Fotó: Csákvári Zsigmond

kultusa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: