A tavaly februárban Kanadába távozó író az Amerikai Népszava című New York-i lapban csütörtökön megjelent cikkében „örömmel” számolt be kérelme elfogadásáról. A Budapesten dolgozó kanadai diplomaták ugyanakkor még nem kaptak ez irányú információt a menedékkérelmekről döntő, független Immigration and Refugee Board elnevezésű testülettől. „Nem gondoljuk, hogy Magyarországon bármiféle olyan politikai üldöztetéssel kellett volna szembenéznie az írónak, amelytől az állam ne tudta volna megvédeni, de hivatalos értesítés hiányában, egyelőre mi is csak a sajtóból értesültünk az ügyről” – mondta Kaleta Gábor a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

A lap azon kérdésére, hogy az ügy miatt bekérették-e Kanada budapesti nagykövetét, Kaleta Gábor elmondta, „pusztán Kertész Ákos egy nyilatkozata alapján nem akarjuk és nem fogjuk bekéretni a nagykövetet”.

Ismert, Kertész Ákos tavaly február 29-én távozott Kanadába, és ott menekültstátust kért. Az író akkori döntését indokolva most azt írja az Amerikai Népszavában, hogy a lapban 2011. augusztus 29-én megjelent cikke után politikai hecckampány indult ellene, s nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol díszpolgári címét azonnal visszavették, de kormányzati szinten és a parlamentben is. Az ominózus cikkben Kertész Ákos úgy fogalmazott: „a magyar genetikusan alattvaló”. Az író néhány napra rá a következő módon igazította helyre a viták kereszttüzébe került állítását: „Helyesen ilyen mondat nincs.”

Részletek a Magyar Nemzet keddi számában.