Bartus Lászlónál betelt a pohár. Az Amerikai Népszava főszerkesztője az általa vezetett hírportálon kívánt boldog új évet olvasóinak, ugyanis elhatározta, egy hónapig nem szeretne ránézni az oldalra. Bár pár napot még várhatott volna a jó kívánságokkal, hiszen így még idén letelik az egy hónap, itt nem ez a lényeg.

A blogszerű, többnyire kormánygyalázó írásokkal jelentkező lap főszerkesztője nyílt levélben vallja be, elege van abból: „hogy spamek törölgetésével telik a napom és nácik moderálásával telik az életem.” Saját bevallása szerint semmi értelme a munkájának, kár volt nekikezdeni. Hiszen nemhogy pénze nem származik belőle, de saját pénzén hagyja magát mocskolni.

„Én még életemben ilyen értelmetlen munkát nem végeztem. Felőrli a napjaimat, megeszi az életemet ez a website, képtelen vagyok bármi fontosat és értelmeset csinálni mellette” – magyarázza Bartus. Hozzáteszi: a hírek továbbra is kimennek majd az oldalra, de ő nem kíván részt vállalni a szerkesztési munkában, a cikkírásban. „Hadd csináljam már végre azt, ami a dolgom lenne, hadd csináljak már valami értelmeset” – zárja kifakadását a szerző.

Bartus Lászlóról nemrégiben a Gój Motoros Egyesület jelentetett meg információkat Facebook-oldalán. A „6-os karton – részlet” címet viselő bejegyzés azt állítja, hogy az újságíró 1984-től a kommunista állambiztonság beszervezett munkatársa volt. Az Énekes fedőnevű titkos munkatársnak a személyes adatai, és beszervező tisztjének a neve mellett ott áll, hogy az MSZMP tagja volt és hazafias alapon szervezték be.

Bartus azonnal és több cikkben reagált a nyilvánosságra hozott aktára. Hamisítványnak bélyegezte, és mindenkit perrel fenyegetett, aki azt állítaná róla, hogy ügynök. Az újságíró Németh Sándort, a Hit Gyülekezetének vezetőjét vádolta meg a kiszivárogtatással, és történész szakértőt kért fel a iratok hitelességének cáfolatára. A Hetek című lap hosszú cikkben foglalkozott az afférral, s kiderül belőle, hogy Bartus László a rendszerváltás idején belépett a Hit Gyülekezetébe. Ezt követően a Heteknél, majd a Magyar Hírlapnál dolgozott. 2003-ban elhagyta Magyarországot, az Egyesült Államokban telepedett le, ahol rövid idő elteltével az Amerikai Népszava munkatársa, később főszerkesztője lett.

A Magyar Nemzet 2010-ben írta meg, hogy az Amerikai Népszava 2005-ben váltott tulajdonost: a Gyurcsány Ferenc gazdasági holdudvarához tartozó Erdős Ákos vette át a lapot. Aznap, amikor a Magyar Nemzet megnevezte Erdőst mint tulajdonost – a cikk megjelenése után néhány órával –, Bartus László vette át az újságot kiadó cég elnök-vezérigazgatói posztját. A Magyar Nemzet New York állam cégnyilvántartó hivatalának adataira alapozta állítását, amit azóta sem cáfoltak.

2013. november 27., szerda 18:20 , forrás: MNO