A múlt fogságában

Talán az eddigi leggyengébb teljesítményét produkálta a Mesterházy Attila vezette MSZP az utóbbi egy hónapban. Mintha a párt életét nem is az elnök, hanem egy mentálisan megzakkant milliárdos bolsi határozta volna meg. A szocialisták részvétele az október 23-i összellenzéki dzsemborin mértékadó vélemények szerint súlyos stratégiai hiba volt, függetlenül attól, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai – a radikálliberális értelmiséggel együtt – kifütyülték az MSZP szónokát.

A rendezvénnyel a fő probléma az volt, hogy a megújulni akaró szocialisták vezetője egyáltalán hajlandó volt kiállni arra a színpadra, amelyen a politikai élet erősen elhasználódott szereplői – közöttük Bokros Lajos, Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc – is szóhoz juthattak. Az ellenzéki tüntetőktől kapott váratlan pofon után a szocialista vezérkar gyorsan beleszaladt két másik ütésbe is. A baloldali politikusok közreműködésével készített, a romák elleni előítéletekre rájátszó bajai hamisított videó okozta botrányban is csődöt mondtak az MSZP kampányszakemberei, a balhét a párt kommunikációs stábja vitte el. Téves helyzetértékelésből levont rossz következtetés nyomán nevezték ki Lendvai Ildikót is pártelnöki tanácsadónak, aki, megköszönve a Mesterházy Attilától kapott bizalmat, végig roadshow-zta a médiát, gyakorlatilag a DK-ért kampányolva.

Ezek után ült össze a hét végén az MSZP országos választmánya, hogy megüzenje a párttagságnak, az elmúlt hetek önromboló ámokfutása egy rövidzárlat következménye volt csupán. A kedélyek megnyugtatása és az izgalmak lecsillapítása végett meghívták az ülésre Bajnai Gordont is. A volt kormányfő egyórás, majd Mesterházy Attila másfél órás előadása maximálisan elérte a célját, a tanácskozás gyakorlatilag unalomba fulladt. Szebben szólva: megtörtént a konszolidáció.

 

bajnai_gyurcsany1_nbb_ujfekvo_fill_310x206

 

Ami a lényegi kérdéseket illeti: Gyurcsány Ferenccel nem szeretnének a szocialisták semmilyen szinten együttműködni, a DK elnöke ugyanis a személyében képviseli mindazt, amitől a baloldal igyekszik szabadulni.

 

Beleragadt a múltba, Őszöd foglyul ejtette, a választóknak pedig csak annyit tud kínálni, hogy csináljunk egy k…a jó országot. A szocialisták tehát jelen állás szerint kétfrontos harcra készülnek: a hatalom megszerzéséért nemcsak az Orbán-kormánnyal, de a Gyurcsány-párttal is meg kell küzdeniük.

Bár Mesterházy nyilatkozatai arról szólnak, hogy lezártnak tekinti az MSZP az ellenzéki összefogás kérdését, a választásokig hátralévő szűk fél évben még sok minden történhet. A baloldali értelmiségi holdudvar szerint ugyanis történelmi bűn lenne, ha 2014-ben a számottevő társadalmi támogatottsággal bíró ellenzéki erők jelöltjei egymás ellen indulnának. Azt, hogy nincs minden kapu bezárva a DK előtt, a Bajnai-párt vezetőinek reakciói is jelzik. Ők az október 23-án történtek miatt megrendült bizalom helyreállításától – jelentsen ez bármit is – teszik függővé a tárgyalások újraindítását Gyurcsányékkal. Tekintettel arra, hogy egyes közvélemény-kutatások szerint a DK és az Együtt is a parlamentbe jutási küszöb környékén van, akár még az is elképzelhető, hogy ez a két párt lesz kénytelen megállapodni egymással.

Amikor 2009-ben Bajnai Gordon lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsánnyal, Lendvaival és Mesterházyval együtt énekelte az Internacionálét. Bár a munkásmozgalom himnusza a múlt eltörlésének szükségességét zengi, a baloldal képtelen szabadulni azoktól, akik miatt válságba került.

 

Török László
Forrás: Magyar Nemzet
2013. november 25., hétfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: