Kőrös Gusztáv, a DK volt tagja, a bajai videó „producere” csütörtökön a Ma reggel stúdiójában megismételte: Király Györgytől, az MSZP sporttagozatának alelnökétől jött a megbízás egy szűk körben bemutatandó oktatófilm elkészítésére a Borsod megyei választási csalásokról, és ezért cserébe semmit nem kapott. Kőrös elmondta: korábban Kalocsán találkozott a szocialista politikussal közös ismerősük, Károlyi Attila közvetítésével. Később Király budapesti irodájában is jártak, és ott felvetődött, hogy Baján is szükség lenne egy MSZP-s sporttagozatra, hogy a valamilyen sportágban kiemelkedő roma gyerekek jövőjét egyengetni tudják.

Kőrös: A szocialisták hazudnak

Kőrös Gusztáv, a DK volt tagja Bárándy György ügyvéd jelenlétében beszélt a bajai videóról a Ma reggel stúdiójában.

A kérdés előkerült egy második budapesti beszélgetésen is, Király ekkor kérte a felvételt Kőröstől, aki ma is úgy látja, a videó üzenete ma is fontos a magyar cigányságnak. Kőrös a Hirado.hu-n megjelent beszámoló szerint megismételte azt is: a felvételt ők vitték be Károlyi Attilával, a Fejér megyei sporttagozat elnökével együtt az MSZP-székházba, és ott Király György tanúvallomása szerint a videót Mesterházy Attila kabinetvezetője és Harangozó Tamás országgyűlési képviselő megnézte, majd Király emlékei szerint Károlyi Attila visszakaphatta.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után kiderült az is – folytatta Kőrös –, hogy Gavra Gábor, a hvg.hu azóta lemondott főszerkesztője az anyagot az azóta szintén lemondott Déri Balázstól, az MSZP szóvivőjétől vette át az MSZP székházában. Kőrös úgy gondolja, hogy – Déri állításával szemben – a párt vezetőségének erről tudnia kellett, és azt is hozzátette: szerinte az anyagot Mesterházy is láthatta.

Bárándy György: Hazugsághadjárat folyik

Bárándy György ügyvéd az M1 reggeli műsorában azt mondta, az ügyben kirobbanása óta arcrezdülés nélkül hazudik nagyjából mindenki, ha szüksége van rá, az ügyben hazugsághadjárat folyik, ezért saját érdekükből úgy döntöttek, minden létező segítséget, együttműködést megadnak a rendőrségnek a nyomozáshoz, hogy kiderülhessen végre, mi hogyan is történt. Bárándy megerősítette, hogy ügyfele átesett egy hazugságvizsgálaton, amelynek eredményét azonban nem ismerik, mert a szakértői vélemény még nem készült el.

Kőrös kijelentette azt is: amikor a szocialisták azt állítják, hogy Király György átment, ő viszont megbukott a poligráfos vizsgálaton, hazudnak. Erre is – tette hozzá már Bárándy – mindenképpen reagálni fognak.

Még a videók száma sem biztos

A kusza ügyben egyre zavarosabb megnyilvánulásokkal szembesülhetünk. Legutóbb Szanyi Tibor szocialista képviselőnyilatkozta azt, hogy nem kizárt, hogy előkerülhetnek még „bajai videók”, mert a megrendelésre a piac megmozdulhatott, és akár több helyen is folytatódhatott a bizonyítékgyártás. Szólt arról is, hogy tudomása szerint az MSZP azt az egy felvételt kapta, amelyet a DK rendelt meg bizonyítékként.

Egymásnak estek
Közben a balliberális oldal szereplői keményen egymásnak estek: Rózsa Mihály egykori SZDSZ-es politikus csalóknak nevezte a szocialistákat, amire Lukács Zoltán MSZP-s úgy reagált, hogy „tolvaj libsik ne csalózzanak”; de a DK és a szocialisták között is elmérgesedett a viszony. Lendvai Ildikó baleknek nevezte az MSZP-seket, a szocialista kötődésű Népszabadság gyakorlatilag elvtársi selyemzsinórt küldött a balliberális vezetőknek.

Arról, hogy valóban létezhet-e egy második bajai videó is, ahogyan azt ahvg.hu hétfőn meglebegtette, a szocialista politikus nem tudott mit mondani. „Volt egy megrendelés, ugye, bizonyítékot rendelt a Demokratikus Koalíció elég pancser módon. Piac reagált, gondolom több helyen is elkezdték gyártani a bizonyítékokat, valamelyik piacképes volt, amit el tudtak sütni” – mondta Szanyi Tibor a közrádióban. Itt vélhetően Szanyi arra utalt, hogy október 7-én a DK százezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik egyértelműen dokumentálni tudnak bármilyen, a bajai időközi választás megismételt fordulójához köthető csalást.

A Fidesz szóvivője nemrég arra szólította fel a szocialistákat, hogy tisztázzák magukat, hiszen idestova öt hete csak sumákolnak: még azt is tagadták, hogy lenne Károlyi Attila nevű tagjuk. Közben az MNO megírta: Károlyi 2012. február 22-én részt vett a szocialisták országos sporttagozati ülésén.

Egy botrány krónikája

Beírta magát a magyar belpolitika megjegyzendő eseményei közé a bajai időközi választás, pontosabban az ahhoz fűződő videóhamisítási botrány. Egy manipulált felvétellel a Fideszt akarták besározni, ám azóta kiderült, a videó hamis, és nem a kormánypártnál kell bűnösöket keresni. Napról napra dőlnek meg kijelentések, és merülnek fel újabb és újabb kérdések. A baloldali hazugságörvény közepén még nincsenek végleges válaszok. Íme a részletek.