A KLUBRÁDIÓS DIADAL ÖNGÓLJA

 BRÜSSZELI ÉS VILÁGMÉRETŰ CSÖND

 

Miközben Neelie Kroes digitális biztosasszony a jó hír hallatán már gyógyászati segédeszközök nélkül alhat végre nyugodtan, értetlenül nézünk magunk elé: néma csönd követi a világra szóló magyar diadalt. Hiszen a Klubrádió („A világhírű magyar adó”) harcát, gigantikus küzdelmét, orbánisztáni „elhallgattatását” (Európai Újságíró Szervezet és számos nyugati lap) szinte naponta izgulhatta át vagy jó két éven át az Európai Unió  fél milliárdnyi polgára, és sokan  uniós és nemzeti politikusai közül.

1441513_408071195987138_1202064078_n

1452408_408071419320449_2111998432_n

Elsősorban rá gondolva álltak fel Cohn-Benditék és vele egyívású vagy rokonívású társaik az Európai Parlamentben átragasztott szájjal, kezükben az összes „cenzúrázott” magyar nyelvű napilappal, közötte a miénkkel, a ránk tett sajtószájkosat üres, fehér címlappal jelképezve. Zokogott a világ és vele zokogtak az emberjogi szervezetek, mint tavaly augusztus 21-én A Klubrádió gumibotozása címmel írott cikkében Lydia Gall a New York-i  Emberjogi Figyelő kételyt nem tűrő kirohanása, amiért a „vezető ellenzéki rádióval” történt budapesti bánásmód után az Európai Bizottság  még mindig meghagyja Magyarország szavazati jogát. (She had the gall – volt hozzá képe, jut eszünkbe Gall nevéről az angol fordulat.)
És most, néhány napja, amikor ütött a győzelem órája, azaz a Klubrádió nem csak zavartalanul sugározhat, hanem ingyenes frekvenciát is kap, a nyugati média totális hallgatása felettébb rejtélyes.


Kicsit az az érzésünk, mintha a sajtó végigközvetítene egy valahol dúló ádáz háborút vagy – békés területen – focimeccset, vehemensen csak az egyik oldalnak szurkolva, majd éppen a nekik jó eredményről, azaz a megsemmisítő győzelemről felejt el hírt adni.
Mivel a makacsul hallgatók és a magyarországi sztálini, kádári, mussolinista stb. diktatúra ellen aratott hatalmas klubrádiós győzelem fölötti üdvrivalgást magukba makacsul visszafojtók körébe tartozott Neelie Kroes digitális ügyekért felelős biztos is, november 4-én megnógattuk szóvivőjén, Ryan Heath-en át. Megkérdeztük, mivel Kroes biztos egymaga is oly sokat tett, hogy küzdjön a Klubrádió „elhallgattatása” ellen és hogy kiemelje emiatt az Orbán-kormány antidemokratikus jellegét, tervezi-e legalább egy rövid nyilatkozatban elégedettségét kifejezni a kapott ingyen frekvencia fölött. A szóvivőt nyomatékosan kértük, megelégszünk egy „igen” vagy „nem” válasszal, de siessenek vele – hiszen, tesszük hozzá itt, ez normál esetben más tudósítók esetében akár percek alatt megérkezik a bizottságtól.
A sürgősen kért kétmondatos válasz első része másnap érkezett ezzel a „Jön még további is az ’adminisztratív’ levelünk szerepéről”, valamint azzal a már jobban érthető  mondattal, hogy „A bizottságot hivatalosan még nem tájékoztatták, de üdvözöljük azokat a lépéseket, amelyek révén a Klubrádió továbbra is sugározhat Budapesten”.
A válasz második része újabb sürgetés után végre tegnap megérkezett azzal, hogy őket még mindig nem értesítették a tényről hivatalosan. (Az Európai Bizottság hatalmas pénzen tart fenn képviseletet Budapesten.) Ezután Heath úr ismertette, mit tett Kroes még az utóbbi időkben a Klubrádióért de a kért „igen” vagy „nem” választ a levél nem tartalmazta.

Vajon miért nem örül a világ az „orbáni önkény” ellen aratott fényes győzelmének?
Csak nem azért, mert ezzel pontosan az ellenkezőjét bizonyítaná be annak, amit eddig hazudott? Hogy Magyarországon a demokráciával semmi baj nincs?
Közben vetettem egy pillantást az „egyetlen közszolgálatinak” nevezett adó hírműsorára. A tényleges közszolgálati rádió Kossuth adója 5-én délben számolt be róla részletesen, vezető hírben. Ugyanabban az időben még az ellenzéki ATV honlapján is a vezető szenzáció az Európai Bizottság kitűnő bizonyítványa volt a magyar gazdaságról.  A Nyugat szerint az „egyetlen közszolgálati” Klubrádió viszont még a 13 órás híradásában sem ejtett szót a brüsszeli jelentésről éppen úgy, mint a tegnap reggel 8 és 9 órakor sugárzott híradásából is hiányzott. Miközben a már az MSZP-nek is kínos és oly sokat ártó, mantrás szektaadóvá vált Klubrádió  „Megbeszéljük” című sztárműsora is a menü teljességében a megszokott, már-már ájult unalom forrása volt: „breaking news” a II. világháborúról, rasszizmus, szélsőségek, összeomlott a demokrácia, és Orbán Horthy mintájára kormányzóvá akarja magát kikiáltani. (Tényleg.)
Még egy ilyen diadal, és a szavazók négyötöddel jutalmazzák a kormányon lévőket.

Lovas István

(Magyar Nemzet, 2013-11-08)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: