Az Orbán-szobor szándékosan hasonlított Joszif Sztálinhoz – Kónya: „a sajtó túlspilázta” az eseményeket

Kónya most már békés bálványdöntésről beszélt

 

Kónya most már békés bálványdöntésről beszélt

Nincs feszültség az Együtt–PM Szövetségen belül, ám október 23-át követően új helyzet alakult ki a „demokratikus ellenzéki oldalon”. Az építkezés lezárása után a kampányhoz már másféle stratégiára van szükség, hogy a jelenlegi bizonytalan szavazókat meg tudja szólítani az ellenzék – vélte a Szolidaritás elnöke, aki szerint a sajtó „túlspilázta” az általa most már „bálványledöntésnek” hívott performance-ukat.

Nem szélsőséges, hanem békés demonstráció volt a szobordöntéssel zárult Szolidaritás-tüntetés, de ez mindenkinek az ízlésétől függ; „egy bálványt döntöttünk le, azt jelképezve, hogy az Orbán Viktorék által kiépített rezsimet békés eszközökkel meg kell dönteni” – fogalmazott Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című keddi műsorában.

Gyurcsánnyal egyeztetnek
Közben a Hír TV-nek elismerte a Bajnaiékkal szövetséges Szolidaritás, hogy Gyurcsány  Ferenccel egyeztetnek. Kónya Péter szerint a kormányváltáshoz a  jelenleginél szélesebb körű összefogásra van szükség.

 

 

 

A Hirado.hu-n megjelent beszámoló szerint Kónya visszautasította ugyanakkor azokat a híreket, melyek arról szóltak, hogy a tüntetők fociztak volna a miniszterelnököt megformáló szobor fejével, vagy hogy „voodoozták” és késsel szurkálták volna azt; szerinte „a sajtó túlspilázta” az eseményeket – állapította meg.

Kónya Péter elmondta azt is, hogy az Orbán-szobor szándékosan hasonlított Joszif Sztálinhoz, a Szovjetunió hajdani diktátorához, a ledöntésnek pedig megvolt a koreográfiája. „Azt látjuk, hogy Orbán Viktorék egy olyan rendszert építenek ki, amely nagyban hasonlít az 50-es évek Magyarországához” – magyarázta.

Kónyánál ez normális

Ismert, a rendőrség október 31-én indított eljárást az ügyben garázdaság gyanúja miatt. A Szolidaritás mozgalom szeptember 29-én ünnepelte második születésnapját, amelyen beszédet mondott Bajnai Gordon és az alapító Kónya Péter, majd lelepleztek egy Orbán Viktort imitáló hungarocellszobrot, amelyet később ledöntöttek. Ezután a magát Dopemannek neveztető Pityinger László elszavalta trágár „alternatív himnuszát”, majd bele is rúgott a hungarocell szoborfejbe.

Primitív módon uszítottak Bajnaiék301/34
Europress/AFP

2013. november 6., szerda 10:02, frissítve: szerda 09:59 , forrás: hirado.hu, szerző: PR

További galériák

Kónya Péter, az Együtt–PM Szövetség társelnöke, a Szolidaritás elnöke és egyben a demonstráció főszervezője korábban is teljesen normálisnak nevezete az akciót, és mint mondta, nem bánta meg.

Eddig építkeztek

A Szolidaritás elnöke műsorvezetői felvetésre reagálva leszögezte: nincs feszültség az Együtt–PM Szövetségen belül, ám azt elismerte, hogy október 23-át követően új helyzet alakult ki a „demokratikus ellenzéki oldalon”. Hozzáfűzte: eddig az építkezésen volt a hangsúly, viszont mivel az lezárult és kezdődik a kampány, egy másfajta stratégiát kell kidolgoznia az Együtt–PM Szövetségnek.

Kónya Péter szerint arra van szükség, hogy a jelenleg bizonytalan szavazókat meg tudják szólítani és képesek legyenek aktivizálni őket. Az a kulcsa ugyanis a 2014-es ellenzéki győzelemnek, hogy minél többen elmenjenek szavazni, és higgyék el, hogy „van egy olyan erős ellenzék, amely korszakváltást tud végrehajtani” – mutatott rá.

Acsarkodás a megegyezés után

Október 23-án a baloldali ellenzéki pártok a Műegyetem rakparton tartottak demonstrációt, itt beszélt Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, valamint Bokros Lajos, Kuncze Gábor és Fodor Gábor is. Gyurcsány azt fejtegette: nem demokratikus az MSZP és a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM Szövetség jövő évi választásokra vonatkozó együttműködési megállapodása, a bukott miniszterelnök kezdeményezte az ellenzéki összefogásról szóló tárgyalások újranyitását.

A Műegyetem rakparton Gyurcsány mellett más felszólalók is összefogást sürgettek, Mesterházy Attila MSZP-elnök beszéde alatt a tüntetők már fütyültek, a tömeg többször azt skandálta, hogy „összefogást”. Mesterházy és Bajnai egyébként épp egy nappal a demontsráció előtt írt alá megállapodást a  jövő évi választásra vonatkozóan. A baloldali széthúzás péntekre odáig fajult, hogy Mesterházy és Bajnai közös közleményben nyilvánította lezártnak az ellenzéki tárgyalásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: