Az adófizetők állják az SZDSZ milliárdos tartozását?

 

 

Az adófizetők állják az SZDSZ milliárdos tartozását?

A magyar államnak, egy banknak, hazai szolgáltatóknak, önkormányzatoknak és magáncégeknek is tartozik a 2013-ban jogerősen is feloszlott SZDSZ. A párt úgy tartja, ők elszámoltak a hiteleikkel,  így kérdéses, hogy a mögöttük hagyott adóhátralékokkal, kölcsönökkel és teljesítetlen közüzemi számlákkal ki fog majd elszámolni. A szabad demokraták volt elnökei eközben bőszen dolgoznak visszatérésükön Bajnaiék és az Orbán-kormány leváltásán ügyködők oldalán.

„Tolvaj libsik ne csalózzanak, főleg ne alaptalanul! Inkább hozzák vissza az időkeréken meg a kakaóbiztos számítógépen elsíbolt lóvét! Vagy fizessék vissza az SZDSZ hiteleit” – így reagált nemrégiben Lukács Zoltán MSZP-s politikus egy Liberálisok-szimpatizánsnak, aki a bajai videó kiszivárgása miatt várt volna Canossa-járást a szocialistáktól. Jelen esetben nem a hangnem a lényeg, hanem az a bizonyos hitel.

 

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója már két hete arra szólította fel az SZDSZ egykori elnökeit, Kuncze Gábort, Kóka Jánost és Fodor Gábort, hogy fizessék vissza a Magyar Fejlesztési Banktól irodavásárlásra felvett 415 millió forintot, mely a kamatokkal együtt mára félmilliárd forint fölé duzzadt.

A Fidelitas alelnöke, Falusi Vajk éppen egy héttel ezelőtt a Haza és Haladás Egyesület óbudai székhelyén szeretett volna átadni Bajnaiéknak egy szimbolikus, nagyméretű csekket, de az épületben senkit sem talált. Falusi azt üzente az Együtt–PM-nek, hogy ha már befogadják a „politikai emésztőgödörből szépen lassan visszakapaszkodó volt SZDSZ-es politikusokat”, akkor a megszűnt párt által a magyar adófizetőknek hátrahagyott 500 milliós tartozást is rendezzék egyúttal.

A volt liberális pártot azonban nem csak ez a teher nyomja. A Pécsiholding.hu októberben arról írt, hogy bár Pécsett 2010-ben felmondta a székházhasználatra vonatkozó szerződést a párt, egy év alatt 1,4 millió forintos bérletidíj-tartozást halmoztak fel, amit a mai napig nem törlesztettek. Az ügyben jogerős bírósági ítélet született, amely végrehajtási szakaszba lépett.

A Pestisracok.hu összeállítása szerint a pécsi tartozás és az MFB-hitel csak egy része annak a mintegy 1,2 milliárdos összegnek, melyet az SZDSZ-nek feloszlása után ki kellene egyenlítenie. A cikk kitér arra, hogy a kedvezményes MFB-kölcsönből az előírtnál nagyobb alapterületű ingatlanokat, valamint nem irodaként funkcionáló helyiségeket is vásároltak. Ezek rezsijét máig nem fizették ki. A liberális párt természetesen politikai hirdetéseket is rendelt korábban, a munkát 27 millióért elvégző cég azonban maximum a bíróság által lefoglalt székházépületek elárverezéséből remélhet bevételt.

Az SZDSZ tartozik a biztonsági feladatokért felelős Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-nek, és közüzemi hátralékot kellene kiegyenlítenie a Magyar Posta Zrt., a Főtáv Zrt. és az Elmű felé is. A fővárosban a III., VIII.. és a XI. kerületi székházakra szintén több tízmilliós adó- és egyéb hátralékot jegyeztek be.

A magyar adófizetők is a károsultak között?

Összesítve: az SZDSZ tartozik a magyar államnak, a Magyar Fejlesztési Banknak, több szolgáltatónak, egy társasháznak, több piaci cégnek és önkormányzatnak. A köddé vált szabad demokraták teljes hátraléka 1 milliárd 220 millió forint és az apró. Ebből 1,1 milliárdot az MFB jegyez, azonban a bank egy csomagban kívánja értékesíteni a fedezetül kínált volt SZDSZ-ingatlanokat, ami az épületek állapotát tekintve valószínűleg lehetetlen.

A párt utolsó elnöke a Pestisracok.hu-nak azt mondta, a kialakult helyzetben a még létező SZDSZ annyit tudott tenni, hogy felajánlotta segítségét az egykori székházak értékesítéséhez. Az szdsz.hu-ra kattintva pedig csupán annyit olvashatunk, a párt korábbi ingatlanvagyona fedezetet jelent a hitelre, így „az SZDSZ elszámol, és átlátható módon fejezi be a működését”.

 

2013. november 6., szerda 19:27, frissítve: szerda 20:39 , szerző: MNO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: