Ismét a DK térfelén pattog a labda

Poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét – értesült a Népszabadság. Az újság különböző forrásokra hivatkozva azt is írja: a hazugságvizsgálat gyengítette a Kőrös Gusztáv volt DK-tag vallomásában foglaltak megalapozottságát.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét, köztük Király György szocialista politikust és állítólag Kőrös Gusztávot is (volt DK-tag – a szerk.) – olvasható a Népszabadság honlapján megjelent cikkben. Hivatalos rendőrségi források nem erősítették meg, de nem is cáfolták az információt. Király György a lap kérdésére elismerte: valóban átesett ilyen vizsgálaton.

A lap értesülései szerint Király György „átment” a hazugságvizsgálaton, de telefonon mindezt Király sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta, annyit ismert el csak, hogy a poligráfos vizsgálat megtörtént, de annak eredményéről és a folyamatban lévő nyomozás részleteiről nem nyilatkozott. Az MSZP sporttagozatának alelnöke korábban többször határozottan tagadta, hogy köze lenne a videóhoz.

 

A Népszabadság és az Index közösen megy neki a Hír TV-nek

A Népszabadság ír arról a vasárnapi Index-információról is, hogy a Sporttagozat.hu nevű weboldal – melyet Vincze Géza, az MSZP sporttagozatának elnöke jegyeztetett be – domainjének technikai kapcsolattartójaként annak a cégnek az ügyvezetője van megadva, melynek referenciái között szerepel a Garázs.tv, azaz a Hír TV autós magazinjának weboldala. A Népszabadság és az Index ezzel az információval próbálja belekeverni a Hír TV-t is az ügybe. A tény ezzel szemben az, hogy az említett magazin a televízió külső gyártásban készülő műsora, amelynek ugyancsak külsős partnere a korábban említett domainbejegyzéssel és weblapkészítéssel is foglalkozó vállalkozás.
Elgavrázás

A liberó sajtó mostanában Cicciolinaként jár házhoz a lóf…ért. A független Hvg.hu független újságírói besétáltak a pártsemleges Magyar Szocialista Párt székházába, és átvettek egy kamuvideót, amivel tárgyilagosan jól le kellett volna járatni a Fideszt. A Célpont blog posztja.

 

 

 

 

 

 

 

Az újság különböző forrásokra hivatkozva azt is írja: a hazugságvizsgálat a szocialista politikus állításait erősítette, vagyis az annak ellentmondó Kőrös-vallomásban foglaltak megalapozottságát gyengítette. Ezt az információt sem támasztják azonban alá egyelőre hivatalos források, mert a rendőrség még nem adott tájékoztatást és Kőrös Gusztávot sem sikerült még elérni az ügyben.

A Népszabadság ugyancsak nem hivatalos forrásokra hivatkozva arról is tájékoztat, hogy a rendőrségi eljárás során több, az ügyben érintett személy nem vállalta a poligráfos vizsgálatot, míg Károlyi Attila, a szocialisták fehérvári sporttagozatának elnöke elzárkózott a Harangozó Tamással történő szembesítéstől. Korábban Károlyi tanúvallomásában azt állította, hogy Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő jelen volt a bajai videót tartalmazó CD átadásánál.

A szociktól került a HVG-hez

Hamis vád miatt feljelentés
A Fidesz hamis vád miatt bejelentést tett a rendőrségen az álvideó ügyében és szigorítaná a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset.

Az október 18-án a Hvg.hu által nyilvánosságra hozott felvétel az állítólagos bajai választási szavazatvásárlást akarta volna alátámasztani; a felvétellel a Fideszt akarták hamisítással megvádolni, ám azóta kiderült: a videó a szocialisták székházából jutott el a hírportálhoz. Gavra Gábor főszerkesztőt személyesen rendelték be a pártszékházba a felvételért, ahol Déri Balázs, az MSZP-frakció kommunikációs vezetője adta át neki az adathordozót. Déri azóta lemondott tisztségéről.

A videót Kőrös Gusztáv, a Demokratikus Koalíció egyik helyi tagja készítette, így a baloldali pártok részéről a felvétel nyilvánosságra kerülése óta folyamatos a ködösítés, az egymásra mutogatás, a felelősség egymásra kenése.

Csúnya MSZP-s önellentmondások

Lendvai: Balek volt az MSZP
Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában úgy fogalmazott: bebizonyosodott, hogy a szocialista párt ebben a történetben „balek volt, becsapott, óvatlan, hülye, minden csúnya szót lehet mondani, de nem csaló”. Más dolog becsapottnak, áldozatnak lenni, és más „csaló gonosztevőnek” – tette hozzá. A képviselő szerint az MSZP-nek elnézést kell kérnie választóitól, mert „balekségével” csalódást okozott nekik.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a heves tagadás közepette többször önellentmondásba keveredett: először tagadta, hogy közük lenne a felvételhez, majd mikor ezt már nem lehetett mondani, azzal kapcsolatban ködösített, hogy mikor és kitől került hozzájuk a felvétel, és pláne hallgatott arról, hogy ők juttatták el a HVG-hez.

Mesterházy Attila pedig a Hír TV múlt vasárnapi Versus című műsorában megpróbálta teljesen a DK-ra nyomni a felelősséget, jelezve, hogy a volt DK-s Körös Gusztáv keze van benne a felvétel elkészítésében. A szocialista pártelnök cáfolta, hogy az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte volna meg a bajai szavazatvásárlást bemutató hamis videót.

A DK-s kitálal

Kőrös Gusztáv a Hír TV Magyarország élőben című műsorában korábban elmondta, hogy Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg a felvételt, aki később Károlyi Attilától, a szocialisták fehérvári sporttagozatának elnökétől vette át a felvételt. Kőrös állítása szerint a felvétel elkészülte után Király Mesterházy Attilát hívta fel, hogy nála van a CD. A volt DK-s képviselő állítása szerint az MSZP-elnök maga kérette be a felvételt, vagyis Mesterházynak már korábban tudnia kellett a kisfilm megrendeléséről.

Török kedd este azt nyilatkozta: az MSZP-nek nincs Fejér megyei sporttagozata és Károlyi Attila nevű párttagja sem, az MTV Híradója azonban rátalált egy Sporttagozat.hu honlapra, rajta egy közleménnyel, amit a sporttagozat országos alelnöke, vagyis Király György írt alá.

Az MSZP hallgatásba burkolózik

Baloldali rasszizmus

A baloldaliak által kezdetben „oktatófilmnek” elnevezett videón ráadásul kizárólag romák láthatók, mintegy azt sugallva, hogy a romák szavazatait lehet fillérekért megvásárolni – erről a kereszténydemokrata Lukács Tamás beszélt, aki szerint ez „tömény rasszizmus”, ami semmilyen módon nem megengedhető. Külön emlékeztetett arra a videojátékra is, amelyen fideszes képviselő kísért át sötét bőrű embereket az utcán, majd úgy fogalmazott: lehet játszani a tűzzel, de nem következmények nélkül.

Török nem kívánta kommentálni a rejtélyes sporttagozattal történteket sem, és a rendőrségi vizsgálat végéig pártja sem nyilatkozik arról, hogy Déri Balázs, a frakció kommunikációs igazgatója lemondása után lesznek-e további személyi következményei a videóhamisítási botránynak. A rendőrségi vallomások alapján azonban érintett lehet még Harangozó Tamás országgyűlési képviselő és Szakács László, Mesterházy Attila kabinetfőnöke is, valamint Király György, a sporttagozat alelnöke, aki a Fideszt rágalmazó videót bevitte az MSZP székházába.

Mesterházy alkalmatlan

Gulyás Gergely a köztévében csütörtökön arról beszélt, nulla az esélye annak, hogy Mesterházyt nem tájékoztatta Déri Balázs a bajai videóról. Szerinte Mesterházy alkalmatlan a pártelnökségre, mert vagy hazudott a bajai videóról, vagy pedig nem tájékoztatta őt az apparátusa. Az őszödi beszéd óta része az MSZP mindennapjainak a hazugság, ugyanúgy Mesterházy Attila, mint Gyurcsány Ferenc elnöksége ideje alatt – jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában múlt csütörtökön.

Idegösszeomlás szélén a szocialisták

A 444 hírblog értesülései szerint a leleplezés és Déri lemondása annyira megviselte a közvetlenül érintett szocialista politikusokat, hogy néhányan az idegösszeomlás szélére jutottak. Több, a lapnak nyilatkozó szocialista is utalt arra, hogy Déri lemondása nem elég, Török Zsolt szóvivőnek is mennie kell.

Gyurcsány látszólag védi a szocikat

Aznap, hogy felkerült a Hvg.hu-ra az úgynevezett bajai videofelvétel, a DK bejelentette: feljelentést tesz és a legfőbb ügyészhez fordul, szerintük a videó egyértelműen fideszes csalásra utal. Három nappal később azt közölték, semmi közük a felvételhez, mind a választási csalást, mind az azzal történő manipulációt megengedhetetlennek tartják.

Gyurcsány Ferenc október 29-én az MSZP és annak elnöke, Mesterházy Attila melletti szolidaritásra szólította fel az október 23-i ellenzéki demonstráción részt vevő pártokat és mozgalmakat, mondván: iszonyatos erővel önti a sarat a magyar jobboldal és médiaháttere a Magyar Szocialista Pártra a bajai videó ügyében, annak ellenére, hogy semmilyen megbízható bizonyíték nincs arra, hogy a szocialisták rosszhiszeműen, tisztességtelenül, törvénytelenül jártak volna el.

Kocsis Máté pénteken azt mondta, az MSZP-nek finoman fogalmazva nem sikerült teljes körűen tisztáznia magát, és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-nak is lenne mit mondania. A nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója bejelentette: a Fidesz válaszokat vár a DK-t vezető Gyurcsány Ferenctől a bajai választási videó ügyében, miután belekeveredett a párt egyik, azóta kizárt tagja is.

A Hír Televízió korábban kereste a Demokratikus Koalíciót is, akik nem akartak válaszolni arra a kérdésre, hogy továbbra is szolidárisak-e a szocialista párttal, ahogy azt Gyurcsány Ferenc még az MSZP kommunikációs igazgatójának lemondása előtt szorgalmazta.

Bajnaiékat nem zavarja a botrány, a DK hallgat

Az MSZP választási szövetségese, az Együtt–PM Szövetség társelnöke a Hír TV-nek azt mondta, a történtek ellenére nincs okuk újratárgyalni a szocialistákkal a választási megállapodást. Sőt, a Heti Válasz közben arról számolt be: a Demokratikus Koalíció további erősödése esetén az MSZP és az Együtt–PM Szövetség mégis közös listával és miniszterelnök-jelölttel indulhat a választáson.

„Oktatófilm”
Gazsó Ferenc szociológus szerint tudatos akciónak indult a bajai videóhamisítás.

 

Tényleg oktatófilm. Mármint a hamisított bajai videó. Csak nem abban az értelemben, ahogy a forgatás egyik szervezője értesülésünk szerint vallomásában fogalmazott. Ő ugyanis a rendőrségen állítólag azt hozta fel védekezésül, hogy a produkciót az MSZP-ből rendelték meg, kértek tőle egy úgynevezett oktatófilmet, amely bemutatja, hogy milyen módon követ el választási csalást a Fidesz – Csermely Péter vezércikke.

 

Az MSZP kreatív tagozata által összerakott fércműben akadnak bohózati elemek is. Ilyen az a védekező megjegyzés, amely szerint az alacsony gázsijú roma amatőr színészekkel eljátszatott, gyomorforgatóan dilettáns előadás nem az MSZP kormánylejárató kampányának újabb állomása, hanem – tessék megkapaszkodni! – oktatófilm – Körmendy Zsuzsanna vezércikke.

Hit kérdése is, hogy az MSZP-t vagy a Demokratikus Koalíciót látjuk-e a tőrbe csalt áldozat, illetve a lejáratóakció kitervelőjének szerepében. Csakhogy ebben a történetben egyikük sem ártatlan. Sokkal több dolog – közös érdek, múlt, hasonló habitus – köti össze őket, mint amennyi elválasztja. Szerető Szabolcs vezércikke.

MNO nol.hu, index.hu, MTI 2013. november 03

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: