A kormány kihúzta a gyufát – Orbán harcra készül

Még most is sok a kérdőjel annak kapcsán, hogy milyen együttműködés lehet a baloldalon. A héten fény derült egy nem mindennapi szövetségre is: az E.ON-ügylet kapcsán fogadkozásaik ellenére összefogott az MSZP és a Jobbik. A rezsicsökkentés alkotmányos védelmet kaphat, Orbán Viktor kormányfő szavai szerint 2014 a rezsiharc éve lesz. Az MNO heti összefoglalója.
            

Továbbra is sok a kérdőjel a baloldali összefogás körül aminek kapcsán Kiszelly Zoltán politológus úgy vélekedett: Mesterházy Attila abban reménykedik, hogy a  szocialistákat támogatják majd többen listán, így ő lehet a miniszterelnök-jelölt. Ismert: az MSZP és az Együtt–PM Szövetség abban  állapodott meg, hogy külön listán  indulnak 2014-ben, és amelyik lista  több szavazatot kap, az a párt  adhatja a kormányfőjelöltet. A  politológus kifejtette, a közvélemény-kutatások szerint a szocialisták jobban állnak, mint az Együtt–PM, Bajnaiék szempontjából további probléma, hogy a parlamenti küszöb  esetükben 10 százalék, hiszen pártszövetségként indulnak a választáson.

Csak találgatni lehet, mihez kezd az ellenzék

 

Bajnai ambícióival kapcsolatban megjegyezte: eddigi pályája és  nyilatkozatai azt jelzik, hogy ő is miniszterelnök-jelölt szeretne  lenni. Kiszelly véleménye  szerint Gyurcsány Ferenc frakcióvezető lenne legszívesebben a következő  parlamentben, és nem vágyik Brüsszelbe. „Ott utolsó gróf, idehaza  azonban első dzsentri is lehet.” A Népszabadság ugyanis azt írta: sikerülhet megállapodni Gyurcsány  személyéről, a bukott miniszterelnök az Európai Parlamentbe  távozhat. A lap ellenzéki erők belső viszonyait jól ismerő elemző  forrásai azt  tartják a legvalószínűbbnek, hogy a Demokratikus Koalíció és az MSZP – ha  csak az utolsó  pillanatban is, de – egymásra fog találni. A DK közleményben cáfolta az információt.

László  Róbert, a Political Capital választási szakértője a Magyar Nemzetnek arról nyilatkozott: van esély arra, hogy a baloldali pártok akár a 2014-es választások  előtti napokban visszaléptessék egymás javára a jelöltjeiket,  összhangban a Gyurcsány Ferenc által többször hangoztatott utolsó  pillanatban megvalósuló összefogással. Korábban a lap  megírta, hogy ilyen esetben az államtól járó kampánypénzekkel is tudnak trükközni. László szerint amennyiben a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíciónak  sikerül az ötszázalékos bejutási küszöb közelébe tornásznia  támogatottságát, elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy az MSZP  néhány egyéni választókerületben visszalép a javukra.

E.ON-ügy, ami összeköti az MSZP-t és a Jobbikot

A héten egy sajátos összefogás is megvalósult: összegyűlt ugyanis az E.ON-ügyletet kivizsgálni hivatott bizottság  felállításához szükséges 78 képviselői aláírás. A  szignók összeszedésébe az LMP is besegített az MSZP-nek, és 24 aláírással a radikális Jobbik ugyancsak beszállt a kezdeményezésbe. Rogán  Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdai közleményében azt írta, Mesterházy tavaly   decemberben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő egyik felszólalása után   azt mondta, még akkor sem működnek együtt a Jobbikkal, ha olyan ügy   lesz, amely fontos Magyarország számára. Rogán egyébként keddi parlamenti felszólalásában is  kijelentette: bár az ország érdeke az E.ON-tranzakció, a  szocialisták és a jobbikosok együtt támadják.

Az ellenzék annak ellenére támadja az  E.ON gázérdekeltségeinek visszavásárlását, hogy a  német  vállalaton   keresztül a piaci árnál 40 százalékkal drágábban  vettük a  gázt a   Gazpromtól. A nemzeti fejlesztési miniszter tájékoztatása szerint szeptember 30-ával kerül vissza az E.ON gázüzletága a magyar államhoz.  Németh Lászlóné arról is beszélt, hogy az MVM-nek is  nonprofit módon  kell majd szolgáltatnia a lakosságnak.

Bebetonoznák a rezsicsökkentést

A kormánypárt  csak magában bízhat, ezért gondolkodott el azon, hogy a meglévő kétharmaddal bebetonozza a rezsicsökkentést – mondta Rogán Antal egy kedd esti a rezsicsökkentésről szóló fórumon, ahol arról is beszélt: 2015-ben újabb gázárcsökkentés jöhet. A frakcióvezető még hétfőn a parlamentben jelentette be, jövő hétfőn tárgyalja a Fidesz–KDNP, hogy kétharmados törvényben rögzítsék-e a rezsicsökkentést. „A szolgáltatók nem szeretik a rezsicsökkentést, és  az EU sem; azért most kell megvédeni, amikor van kétharmad, mert a  gyurcsányisták, a bajnaisták, a szocialisták az első lehetőséget meg  fogják ragadni arra, hogy az árakat emeljék” – fejtette ki véleményét.

Több mint félmilliárd forint kötbér megfizetésére köteleztek  országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt –  közölte a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője szerdai,  budapesti sajtótájékoztatóján. A számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta több mint 55  ezer számla akadt fenn a rostán – ismertette Németh Szilárd, hozzátéve:  mivel a szolgáltatóknak minden egyes hibás számla után 10 ezer  forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak, ez országosan összesen  556 millió forintot jelent.

Jön a rezsiharc

A szombati Fidesz-kongresszuson a küldöttek elfogadtak egy, a  rezsicsökkentés melletti kiállást is deklaráló politikai nyilatkozatot. Németh Szilárd szavai  szerint egyszer s mindenkorra le kell zárni azt a  korszakot, amelyben  az energiaszolgáltatók nyerészkedni tudtak az  embereken. Szájer József  arról beszélt: Magyarország egyenrangú félként  bele akar szólni az unió  ügyeibe. Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök  szerint pártja története  legnehezebb kihívása előtt áll: kormányról  kell nyernie, ami eddig még  nem sikerült neki.

A Fidesz élére újraválasztott Orbán Viktor arról beszélt: 2014 a rezsiharc éve lesz. A kormányfő szerint  az újabb rezsicsökkentéssel a kormány végképp kihúzta a gyufát, ezért  mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben, bankárok,  multinacionális cégek, brüsszeli bürokraták és az ő „hazai apródjaik”.

 

PR Forrás: MNO 2013. szeptember 29.,  06:30

3 hozzászólás to “A kormány kihúzta a gyufát – Orbán harcra készül”

  1. Szarka Laszlo Says:

    Fognak.

  2. Szarka Laszlo Says:

    Vannak.De hiaba cirkuszolnak.Hiaba fogadta fel a fideszmszp Ron Werbert.Hiaba csinalnak akar napi szinten cirkuszi produkciot,hangoskodast,st.Mindez csak a hazai media selejt mivoltaqt bizonyitja.Na meg az elmult 24 ev politikus bunozoit.Maguk MIND bukni forgan.Ron Werber vagy nem Ron Werber.

  3. Szarka Laszlo Says:

    Ne hazudozzon zsido cikkiro selejt!Mert az MSZP visszavonta a javaslatat es ujat terjesztett be.Mindenesetre valami nagyon buzlik ezzel az E.ON dologgal ha maguk ennyire Jobbikoznak.A Fidesz is eppolyan kommunista mint a primitiv baloldal ,csak sokal kulturaltabb.Hogy ugy ne mondjam;Sokkal raffinaltabb.Csak az agymosottaknak csinalhatnak cirkuszi produkciot.De azok egyre kevesebben vanak hala Istennek.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: