“Vérlázító Mesterházy kijelentése”

A 2006-os őszi események csupán óvodai hajcihőnek fognak tűnni, ha az MSZP nyeri meg a választást, és beváltja azokat a fenyegetéseket, amelyekkel az igazságszolgáltatást támadják – mondta el az MNO-nak Völgyesi Miklós annak kapcsán, hogy a Mesterházy Attila Miskolcon börtönbüntetést helyezett kilátásba az igazságszolgáltatás dolgozóinak.
mesterhazyA

Mesterházy Attila Miskolcon támadt neki a független igazságszolgáltatásnak

 

„Ha bebizonyosodik, hogy politikai érdekből, károkozási céllal, jogtalanul indul eljárás bármely magyar állampolgár ellen, akkor ezért az elkövetőnek a törvény előtt kell felelnie. Büntetési tételként az MSZP javaslata szerint 1–5 évig terjedő szabadságvesztés jöhet szóba” – mondta el Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke még szeptember 13-án Miskolcon. Nem újdonság, hogy a hazai baloldal az igazságszolgáltatás munkatársait fenyegeti, nemrégen Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök rohant ki az ügyészség ellen.

 


Vérlázító Mesterházy kijelentése, miszerint bírót, ügyészt megfenyeget, hogy hatalomra kerülésüket követően börtönbe zárják őket – mondta el az MNO-nak Völgyesi Miklós a Legfelsőbb Bíróság volt tanácsvezető bírája. Úgy látja, a szöveg önmagában elárulja, hogy egy meglehetősen aljas, és jogállamban nem megengedett fenyegetőzés, amelynek következménye kell legyen. „Úgy tűnik, egy politikus sok mindent megengedhet magának.” Mesterházy furkósbottal a kezében jelenik meg ezzel a kijelentéssel – tette hozzá. „Ha hatalomra kerülnének 2014-ben, akkor a 2006-os események egy óvodai kisebb hajcihőnek tűnnének, ahhoz képest, ami ránk várna.”

Az EU mélyen hallgat

A szakember emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány még miniszterelnökként arról beszélt, megengedhetetlen, hogy a bíróságok Fidesz-befolyás alatt hoznak ítéleteket. Völgyesi arra a kérdésünkre, hogy az Európai Unió a szocialisták fenyegető kijelentéseit, miért nem bírálja azt felelte, jól kitapinthatóak, hogy az EU balliberális tisztségviselői mindent eszközzel fellépnek a jobbközép kormánnyal szemben, míg ebben az esetben mélyen hallgatnak. Völgyesi emlékeztetett arra is, hogy a bírósági ügyáthelyezés kapcsán is éles támadást intézett az EU, pedig ez csak a budapesti bíróságok leterheltségét csökkentette volna.

Mesterházy párttársa sem fogta vissza magát

Még 2012 elején Bárándy Gergely – akinek az édesapja egyébként igazságügyi miniszter volt a Medgyessy-kormányban – úgy fogalmazott: az Orbán-kormány bukása után az MSZP minden erejét, befolyását és tudását latba veti majd azért, hogy a független intézmények élére és vezetőségébe delegált „pártkomisszárokat” eltávolítsa posztjukról, bármeddig is tartson hivatalosan mandátumuk; aki pedig közülük bizonyíthatóan politikai megrendelések alapján végzi munkáját, nem kerülheti el a felelősségre vonást.
Akkor a Magyar Bírói Egyesület azt írta: „a magyar demokrácia több mint húsz éve alatt példátlan eset, hogy egy országgyűlési képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács volt tagja az igazságszolgáltatás védelmének ürügyén, a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezze és számonkéréssel fenyegesse meg.”
A baloldal Szilvásy György első fokú elítélését követően pörgette föl a kampányát az igazságszolgáltatás ellen. Gyurcsány facebookos videóüzenetben reagált az ítéletekre. Kijelentette, az 50-es évek óta nem ítéltek el minisztert vagy volt minisztert kémkedés vádjával. Ennek kapcsán Orbán Viktorra célozva feltette a kérdést: „Hogyan szolgálják ki ezt a gazembert…, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök, ügyészek? A bukott miniszterelnök a per bírájának is üzent. Azt mondta, „egyszer a tartója is el fog menni, meg fog majd bukni, és bukni fog vele ő is”.

 

Kovács András
2013. szeptember 22

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: