Gyurcsány nem állt meg a gázsütős beszólásnál

A kormány újabb és újabb intézkedéseket hoz a lakosság terheinek csökkentéséért: kiszélesedik a családi adókedvezmény, kétharmados törvény védheti a rezsicsökkentést. Gyurcsány Ferenc a héten sem tudott nyugton maradni: gázsütős megjegyzése után ismét a Facebookon üzent, miután tüntetők leköpték őt Gergényi Péter és Bene László perének tárgyalására érkezve. Bajnai Gordon ismét nyakába veszi az országot, és már vannak tervei október 23-ára is. Az MNO heti összefoglalója.
   
gyurcsany_ferenc_1

Ötödszörre is módosította az Országgyűlés az alaptörvényt, ezúttal az európai kritikákra válaszul. A hétfőn megszavazott változások értelmében a pártoknak lehetőségük nyílt arra, hogy a választási kampányban a kereskedelmi médiában is hirdethessenek, és kimondták azt is, hogy a Ház dönthet egyes vallási közösségekkel való együttműködésről. Emellett – ahogy korábban már más jogszabályéból – az alaptörvény szövegéből is kikerült a bírósági ügyáthelyezés lehetősége.

A Ház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) beolvadjon Magyar Nemzeti Bankba (MNB). Az előbbi október elsejével szűnik meg, vagyonát, feladatait, folyamatban lévő ügyeit és a dolgozóit a jegybank örökli. Új ombudsmant is választottak a képviselők. Székely László szeptember 25-étõl hat éven keresztül tölti be a leköszönő Szabó Máté posztját.

Fókuszban a családok

Kiszélesedik januártól a gyermekek után járó családi adókedvezmény igénybevételének lehetősége, amelynek köszönhetően újabb 260-270  zer család jár jobban, és gazdálkodhat több pénzből – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken.  Így azok a szülők, akik eddig a családi adókedvezmény teljes összegét  nem tudták igénybe venni, családi járulékkedvezmény formájában az  egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból érvényesíthetik majd az  adókedvezményt, ami azt jelenti, hogy a bruttó bér eddigi 16  százalékáról 33 százalékára nő a családi adókedvezmény által elérhető  maximális adómegtakarítás.

Gyermekenként harminc százalékkal kevesebbet törleszthetnének azok a  Diákhitel 2-t igényelt egyetemisták, akik tanulmányaik alatt vagy a  diploma megszerzése után gyermeket vállalnak. A népesedési munkacsoport  javaslata szerint a Diákhitel 1- et felvevők gyermekenként kétszázezer  forint visszafizetése alól mentesülnének. A tervezet az apákat is  támogatná, ők feleakkora kedvezményt kapnának, mint az édesanyák. A  javaslat októberben kerülhet a kormány asztalára.

Így védenék meg a rezsicsökkentést

Jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások  nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a  választás előtt elfogadhatnak a képviselők – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A  kormányfő tapasztalatai szerint a megfelelő jogszabályhoz a kétharmados  törvény lenne jó. Mint kifejtette: a  Fidesz-frakció tagjai nem bíznak a szocialistákban, hiszen egyszer  már  privatizálták az energiaszolgáltatókat, utána engedték, hogy az  árak az  egekbe szökjenek, majd sorozatosan árat emeltek.

Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője pénteken bejelentette: a  Fidesz-frakció a következő két hétben kikéri a kormány véleményét, és   eldönti, hogy javasolja-e a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását. A politikus szerint az alkotmányos védelmet azzal garantálnák, hogy az  alaptörvényben kétharmadossá tennék azt a készülő jogszabályt, amely a  nonprofit közműszolgáltatókról szól, és megtiltaná, hogy a  rezsiszolgáltató cégek „komoly profitot” számítsanak fel.

Kiálltuk a próbát

Orbán arról is beszélt, hogy az idén télen is biztosítanak majd – a zömében  állami erdőkből kitermelt –  szociális tűzifát a piaci ár alatt, az  önkormányzatokon keresztül. Az ezt szolgáló költségvetési keretet idén  megkétszerezték, így mintegy kétmilliárd forint értékű szociális tűzifát  fognak szétosztani. A szén  esetében hasonló  rendszerben gondolkodik a kormány.

Orbán Viktor szerint idén és jövőre hazánk ismét a régió éllovasa lehet.  A miniszterelnök erről Magyarország tiszteletbeli konzuljainak  konferenciáján beszélt, kifejtve azt is, hogy a gazdasági adatok  és az eredményesség szempontjából kiálljuk az összehasonlítás próbáját  bármely más európai ország teljesítményével szemben. A kormányfő közlése szerint az új magyar közteher-viselési rendszerben a bankoknak a jövőben is az európai átlagot meghaladó mértékű bankadót kell fizetniük.

Ellenzéki szétaprózódás

Jelen állás szerint az is előfordulhat, hogy a Fidesz–KDNP szövetség   politikáját elutasító szavazók hat ellenzéki párt listájára is   leadhatják a voksukat. Az MSZP, a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014, az   LMP, a Jobbik biztosan önállóan indul, de a Gyurcsány Ferenc  irányította  Demokratikus Koalíció és a Schmuck Andor-féle szocdemek is  gondolkoznak  a listaállításon – írta a héten a Magyar Nemzet. Eközben arról is jelentek meg hírek,  hogy Szili Katalin pártja mind a 106 választási körzetben állítana  jelöltet,  Bokros Lajos pedig arról beszélt egy interjúban, hogy  Bajnaiékhoz  hasonlóan ő is előre hozott választást tartana az ellenzék  esetleges  2014-es választása után.

Bajnai ismét útra kelt

A hét első napján az is kiderült, újra országos kampánykörútra indul Bajnai Gordon, miután megállapodott a szocialistákkal a választókörzetek felosztásáról. Az Együtt–PM kétharmados győzelmet szeretne elérni, azonban arra is  van forgatókönyvük, ha csak simán megnyerik a 2014-es választásokat. Az Együtt–PM vezetője csütörtökön Hernádszentandráson beszélt a korszakváltásról Juhász Péterrel karöltve.

Október 23-án közös demonstrációra készül az MSZP és az Együtt–PM – számolt be pénteken a Magyar Nemzet. Bár Tölgyessy Péter politikai elemző szerint  egységesnek tűnik, az  összefogás nem valódi szövetség, s az ellenzéki paktum számításait még  Gyurcsány Ferenc is keresztülhúzhatja.

Gyurcsány üzent

A DK elnök múlt hétvégi gázsütős megjegyzése a Szabadság hídon nem maradt visszhang nélkül a héten. Gyurcsány úgy nyilatkozott: mindenkinek üzent a gázsütős beszólásával, aki nem szenvedéllyel akarja megdönteni Orbán Viktor rendszerét. Gyurcsány kedden is üzent a Facebookon az ellenzéki összefogásból őt kihagyó pártoknak. Ezúttal az volt az apropó, hogy leköpték őt Gergényi Péter és Bene László perén.

A tárgyalás előtt a bíróság épületénél tüntettek a rendőrterror áldozatai és a nemzeti jogvédők. Ekkor érkezett meg a törvényszék épületéhez Gyurcsány, akit az egyik tüntető szemen köpött. A volt miniszterelnök, aki nem vádlottként, hanem érdeklődőként jött a tárgyalásra, a Hír Televíziónak azt nyilatkozta: „Biztos vagyok benne, hogy nem bűnösök azok, akik ma a bíróság előtt állnak.” Egy politikai elemző szerint saját választóit célozta meg a DK-elnök, amikor megjelent a 2006. õszi Bene–Gergényi-per keddi  tárgyalásán, ahol leköpték. „A jelek szerint megkezdte önálló kampányát, miután  nem sikerült megállapodnia az MSZP-vel, így minden médiaesemény jól jön  neki.”

Bíróság előtt Gergényiék

A 2006. őszi véres tömegoszlatások kapcsán katonai bűncselekményekkel   vádolt tizennégy egykori és jelenlegi rendőri vezető büntetőpere kedden  kezdődött a vádirat ismertetésével. A vádlottak között van Bene László  egykori országos, illetve Gergényi Péter volt budapesti főkapitány,  továbbá Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz)  korábbi parancsnoka.

Gergényi Péter a csütörtöki tárgyalási napon azt mondta: a 2006-os őszi események során a Magyar Televízió székházánál akkor sem tudtunk volna parancsnokot cserélni,  ha akartunk volna. Bene László úgy  nyilatkozott, a 2006-os őszi  események során eleget tett vezetői  kötelezettségeinek, és nem követett el bűncselekményt. Morvai Krisztina jogvédő szerint úgy tűnik, mintha a Bene–Gergényi-per vádiratával az ügyészség azt  üzenné a volt főrendőröknek: az elszámoltatás jegyében oda kell ülnötök a  vádlottak padjára, de nyugi, nem lesz különösebb bántódásotok.

Zuschlag szabadlábon

Szerdán kiengedték a börtönből Zuschlag János egykori MSZP-s  parlamenti képviselőt, aki hat évet töltött rács mögött a Bács- Kiskun  Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Kecskeméten. Zuschlagot  2011-ben ítélte jogerősen hat év szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla  bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalásért, amiért bűntársaival  együtt 2003-ban civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul  használtak fel a központi költségvetéstől, a fővárosi önkormányzattól,  az Európai Uniótól, illetve az MSZP pártalapítványától, a Táncsics  Alapítványtól elnyert támogatásokat.

A szocialistákból álló bűnszervezet  a legnagyobb kárt az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak  okozta, amelyet akkor Gyurcsány Ferenc vezetett, és a pályázati  döntéshozatalban Mesterházy Attila, a tárca akkori politikai  államtitkára (ma az MSZP elnöke) is kivette a részét.

 

PR Forrás: MNO 2013. szeptember 22

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: