Hatalmas mérnöki teljesítmény: felállították a Costa Concordiát

Tizenkilenc órás munka után kedd hajnali négy órára felállították az oldalára dőlt Costa Concordia óceánjárót az olaszországi Giglio szigeténél – jelentették be a munkát irányító műszaki szakemberek.

A rendkívüli és egyedülálló munka a tervezett 12 óránál hosszabb ideig tartott, előző este ugyanis a hajótestet húzó acélsodronyok beleakadtak a hajó oldalán levő tartályokba, ezért meg kellett szakítani a luxushajó egyenesbe állítását. Az olasz illetékesek szerint a hatalmas mérnöki feladat végrehajtása végül tökéletesen, a terveknek megfelelően sikerült. Franco Porcellacchia, a Concordia tulajdonosának, a Costa Crociere SpA-nak a projektigazgatója ehhez hozzátette, hogy nem észleltek környezetszennyezést a művelet során.

2013-09-17_0732

Egy évig ott volt a Costa Concordiánál

A munka fő irányítója, a dél-afrikai Nick Sloane mentésvezető – aki az utóbbi egy évet Giglión töltötte, hogy előkészítse a végrehajtást – elmondta, hogy nagyon küzdelmes volt az előkészítés, de végül mindenki fantasztikusan teljesített. A következő feladat a hajó alapos megvizsgálása lesz: milyen kár érte, valamint annak eldöntése, hogyan lehet partra vontatni. A hajó elég erős volt ahhoz, hogy egyenesbe álljon, és elég erős lesz a vontatáshoz is – tette hozzá.

A Costa Concordia 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A szerencsétlenség következtében 32 ember – köztük a hajón zenészként dolgozó magyar Fehér Sándor – vesztette életét. Két holttestet még nem találtak meg.

Hanganyag / videó lejátszása

Sikerült egyenesbe állítani a Costa Concordiát
BuL Forrás: MTI, MNO 2013. szeptember 17., kedd

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: