Egyre szigorúbban őrzik Orbánt – ez áll a háttérben

Aki átvert, aki ment, és akik nem akarnak fizetni

MTI – I.L.L.
 

Orbán Viktor miniszterelnök budapesti háza előtt kezdett 72 órás éhségsztrájkot a devizakárosultak 10 képviselője kedd reggel. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint még idén még idén végleg megoldják a devizahitelek problémáját. Rogán Antal a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője úgy véli: a bankok átverték a devizahiteleseket ezért viselniük kell az adósmentés terheit.

Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége  érkezik haza, amikor A Nem adom a házam mozgalom aktivistái 72 órás éhségsztrájkba kezdenek a devizahitel-károsultak érdekében, a miniszterelnök budai házánál. Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

A tiltakozást szervező Nem adom a házamat mozgalom szóvivője, Póka László az éhségsztrájk megkezdése előtt elmondta, hogy a bankoktól teljes kártalanítást, a végrehajtási eljárások azonnali leállítását és felelősségre vonást követelnek.

Hozzátette: nem támogatják a kormány és a bankszövetség közötti, a devizakárosultak segítését célzó tárgyalásokat, mert álláspontja szerint az csak a bankokat mentené meg költségvetési forrásokból.

Mint ismert: augusztus 23-án Orbán Viktor otthonának környéke volt az egyik állomása a kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelő, a Koppány Csoport által szervezett tüntetésnek. A résztvevőket a Készenléti Rendőrség nem engedte közvetlenül a kormányfő háza elé, az épülettől mintegy 50 méterre lezárták a Cinege utat.

 

A miniszterelnök otthonának környékén a Terrorelhárítási Központ (TEK) szeptember 24-én éjfélig meghosszabbította, és a TEK főigazgatója felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), valamint a Készenléti Rendőrség vezetőit, hogy a lezárást további, indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi, bűnmegelőzési és objektumvédelmi intézkedésekkel egészítsék ki. A Cinege utcát ugyanakkor nem zárták el teljesen a forgalom elől, így a devizahitelesek meg tudják tartani a demonstrációt.Idén lesz megoldás

December 31-ig megoldódik a jelzálog alapú devizahitelek problémája – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon, Hódmezővásárhelyen. A devizahitel megszűnik, ugyanakkor egy devizahiteles nem járhat jobban, mint az, aki forintban vette fel a hitelét – tette hozzá Lázár a vasarhely.hir24.hu tudósítása szerint.

Lázár szerint a bankok két ponton, a devizahitelek árfolyamváltozása és a kamatszámítás tekintetében csapták be az ügyfeleket a nem megfelelő tájékoztatással. A devizások problémájának megoldása nem terjed ki a gépjármű és egyéb áruhitel konstrukciókra. – jelentette ki Lázár János.

Káros hisztériakeltés

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint az lenne méltányos, ha nemcsak a devizahitelesekkel, hanem a forinthitelesekkel is foglalkoznának, azokkal, akik valóban rászorultak, és saját hibájukon kívül kerültek olyan élethelyzetbe, hogy nem tudják a létfenntartásukat fedezni.

A bankelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában hangsúlyozta: a devizahitelek körüli hisztéria rendkívül káros, árt a gazdaságnak, a politikai közéletnek, annak is, aki szervezi, és egyértelműen a bankrendszernek is.

Tárgyalási alapnak jó

A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak – derült ki kormányzat és a szakmai szövetség tárgyalásainak legutóbbi fordulója után. A Magyar Bankszövetség elnöke, Patai Mihály szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztő részleteit, és a több évre több százmilliárd forintos teher nagyobb részét a bankok állják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradójában úgy fogalmazott: a bankszövetség javaslata tárgyalási alapként szolgálhat, bár a szövetség nyilvánvalóan arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg védeni.

 

A miniszter szerint bármilyen megoldást is találnak, az csak olyan lehet, ahol közösen, „nagyjából arányosan” vesznek részt a felek a terhek csökkentésében.

Terhek és átverések

Csányi Sándor az ATV-nek adott interjújában elmondta: ha az összes devizahitelt forintosítanák, az 950 milliárd forint veszteséget okozna a bankrendszernek, s ebből 300 milliárd forint hárulna az OTP-re. Ezúttal is hangsúlyozta azonban, bármilyen megoldás születik, az OTP túl fogja élni.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a formálódó devizahiteles csomaggal kapcsolatban elmondta: a frakció álláspontja szerint figyelembe kell venni a bankrendszer teherviselő képességét, de tekintettel kell lenni egy erkölcsi szempontra is, a bankok korábban átverték az ügyfeleket, ezért most igazságot kell szolgáltatni a devizahiteleseknek, így a költségeket a bankoknak kell viselniük.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint elkalkulálták magukat a politikusok. Csányi Sándor szerint, mivel 503 ezer deviza- és 640 ezer forint lakáscélú jelzáloghiteles van, több szavazatot veszítenek, mint amennyit nyernek a devizahitelesek melletti kampánnyal.

Forinthitellel sem könnyű

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, annak semmi értelme, hogy olyan devizahiteleseket mentsenek meg, akik annak idején azért vették fel a devizahitelt, hogy spekuláljanak az alacsonyabb kamatra, a felvett hitelt betették például különböző ázsiai részvényalapokba, s most még csak nem is azt kérik, hogy csökkentse a devizahitelek terheit a kormány, hanem azt, hogy töröljék el a devizahiteleket.

A forinthitelesek között legalább annyi ember van, akinek a megélhetési költségei emelkedtek, aki elveszítette állását, és nem tudja fizetni a hiteleket. Ha arról volna szó, hogy azokat a hiteleseket mentsék, akiknek az élethelyzete valóban ellehetetlenült, sokkal szívesebben állnának rendelkezésre, mint a végtörlesztésnél, amellyel olyanok is éltek, akik nem szorultak rá – fejtette ki Csányi Sándor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: