MD Forrás: MTI 2013. szeptember 01., 17:43
John Kerry Hitlerhez és Szaddám Huszeinhez hasonlította Bassár el-Aszadot. A szíriai elnök kijelentette, országa képes szembeszállni bármilyen külföldi agresszióval. Nagy-Britannia közölte, semmi esély rá, hogy részt vegyen az intervencióban.
Haj- és vérminták vizsgálatának eredménye szerint szarint vetettek be augusztus 21-én a Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásban – jelentette ki vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry a CNN, a Fox News és az NBC televíziónak is nyilatkozott. Közölte: Washington az utóbbi 24 óra leforgása alatt független forrásból, de nem az ENSZ-ellenőröktől szerzett tudomást az idegméreg alkalmazásáról. Rámutatott, hogy napról napra több érv szól a Szíria elleni katonai fellépés mellett.

Az amerikai diplomácia vezetője Hitlerhez és Szaddám Huszeinhez hasonlította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai kongresszus támogatni fogja a Szíria elleni katonai csapást, ami fontos üzenet lesz Irán és Észak-Korea számára is.

Aszad szembeszáll bárkivel

Bassár el-Aszad szerint országa képes szembeszállni bármilyen külföldi agresszióval. Az állami televízió által közvetített, meglehetősen harcias beszédben Aszad elnök azt hangoztatta: a támadással való amerikai fenyegetés nem tántorítja el Damaszkuszt alapelveitől és attól sem, hogy harcoljon az egyes térségbeli, illetve nyugati országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok által támogatott terrorizmus ellen.

Még Aszad nyilatkozata előtt Feiszal Mekdad külügyminiszter-helyettes arra szólította fel az amerikai kongresszust, hogy „tanúsítson bölcsességet”, és utasítsa el a Szíria területe elleni támadást. A miniszterhelyettes Barack Obama elnököt „habozónak, csalódottnak és zavarodottnak” nevezte. Mekdad szerint sem az Egyesült Államok elnöke, sem más elnök nem igazolhat egy igazságtalan háborút.

A külügyminiszter-helyettes ismét minden alapot nélkülözőnek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Szíria vegyi fegyvert vetett volna be. A damaszkuszi külügyi vezető az al-Kaidát, továbbá terroristákat vádolt vegyi fegyverek alkalmazásával. Ez utóbbival kapcsolatban hírügynökségek utaltak arra, hogy a szíriai kormány az Aszad-rendszer elleni felkelőket bélyegzi terroristáknak.

Biztos, hogy nem lesz brit beavatkozás

Újabb hadihajó a térségben
Pénteken a Földközi-tenger keleti felére érkezett a USS San Antonio hadihajó, amellyel együtt így már az amerikai haditengerészet hat egysége tartózkodik a térségben.

George Osborne brit pénzügyminiszter vasárnap a BBC-nek azt nyilatkozta, a londoni kormány az amerikai elnök Szíriával kapcsolatos döntése nyomán sem tervez újabb parlamenti szavazást az esetleges katonai beavatkozásban való brit részvételről.

Osborne emlékeztetett arra, hogy a brit törvényhozás a hét közepén a katonai beavatkozás, illetve az abban való részvétel ellen döntött. „A parlament már állást foglalt” – fogalmazott a miniszter. Hozzáfűzte: Nagy-Britannia akkor sem venne részt egy esetleges katonai akcióban, ha az ENSZ-ellenőrök új tényeket tárnának fel a Damaszkusz körzetében történt állítólagos gáztámadásról.

A kongresszushoz fordult Obama

Elküldte az amerikai kormányzat a kongresszusnak szombaton azt a határozati javaslatot, amely felhatalmazná Barack Obamát, hogy katonai erőt vessen be Szíria ellen. Az elnök maga jelentette be szombaton, hogy az elvi döntést már meghozta a fellépés elindításáról, de ennek végrehajtásához kéri a kongresszus felhatalmazását. Harry Reid, a demokrata szenátorok vezetője közleményében bejelentette, hogy a testület legkésőbb a szeptember 9-vel kezdődő héten szavaz a határozatról.

John Kerry szerint nem a gyengeség, hanem az egységre törekvése jele volt, hogy az elnök a kongresszushoz fordult felhatalmazásért. Rámutatott, hogy az elnöknek jogában áll önállóan is elrendelni a katonai akciót, ha azt a törvényhozás nem hagyja jóvá. Azt ugyanakkor nem mondta ki, hogy Obama ebben az esetben is parancsot adna-e a támadásra.

A németek örülnek a lépésnek…

Berlin bólogat Kerrynek
A berlini vezetésben erősödik az a meggyőződés, hogy a gáztámadás a damaszkuszi rezsimnek tulajdonítható. Mindazok az érvek és tények, amelyeket az amerikai külügyminiszter, John Kerry pénteken a nyilvánosság elé tárt, hihetőek és komolyan kell venni őket – emelte ki Guido Westerwelle a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelenő interjúban.

Guido Westerwelle szerint Barack Obama szombati bejelentése azt mutatja, hogy az Egyesült Államok nem dönt elhamarkodottan, hanem körültekintően megfontolja, miként járjon el a feltételezett szíriai gáztámadás nyomán előállt helyzetben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig ezzel időt nyert az egységes álláspont kialakítására.

A nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a „borzalmas vegyi fegyverek” bevetését, ami először fordul elő a 21. században. „Különösen Oroszországnak kell konstruktív magatartást tanúsítania” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője. Ezzel összhangban Angela Merkel kancellár egy szombati lapinterjúban hangsúlyozta: „nagyon sajnálatos, hogy Oroszország és Kína már hosszú ideje akadályozza az egységes álláspont kialakítását, ez jelentős mértékben gyengíti az ENSZ-t”.

…míg a szíriai ellenzék csalódott

A szíriai ellenzék csalódottságának adott hangot Obama lépése miatt. Szamír Nasar, a Szíriai Nemzeti Koalíció egyik vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: azonnali és határozott csapásra számítottunk (…), de úgy gondoljuk, hogy a kongresszus jóváhagyja a katonai beavatkozást. David Cameron ugyanakkor szombat késő esti Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy megérti és támogatja Obama álláspontját.

Pár órával Nasar nyilatkozata után a Szíriai Nemzeti Koalíció azzal a kéréssel fordult az amerikai törvényhozáshoz, hogy hagyja jóvá a katonai beavatkozást Szíriában. Az Isztambulban kiadott közlemény rámutat: az Egyesült Államok fegyveres fellépése szükséges ahhoz, hogy „meg lehessen fékezni a bűnöző szíriai rezsim gyilkos gépezetét”. A nemzetközi közösségnek meg kell büntetnie Bassár al-Aszad rendszerét, hogy ezzel is „egyértelmű üzenetet küldjön” a hasonló diktatúráknak: Iránnak és Észak-Koreának, amelyek érdeklődve figyelik, milyen választ ad a szabad világ a népe ellen vegyi fegyvereket bevető Aszad-rezsimnek. Ha nem születik válasz a nemzetközi jog megsértésére, az bátorítani fogja a világ diktátorait, hogy kövessék Aszad példáját – áll a közleményben.

A franciák Washingtonra várnak

Franciaország is az amerikai kongresszusra vár; a belügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, nem lépnek fel egyedül Szíriával szemben. A washingtoni bejelentés nyomán más politikusok is kifejtették véleményüket: ilyen horderejű kérdésben nélkülözhetetlen a honatyák szavazata. „A mostani körülmények között Franciaország nem vehet részt háborúban a parlament egyértelmű támogatása nélkül” – mondta a Journal du Dimanche című napilap vasárnapi számában Francois Fillon volt kormányfő, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) vezető személyisége.

Az ellenzék másik prominens alakja, a centrista Francois Bayrou nyílt levélben fejtette ki ugyanebben a lapban: szerinte elképzelhetetlen, hogy Francois Hollande elnök a parlament megkerülésével cselekedjék. Hollande még az amerikai elnök döntése előtt szerdára hívta össze a parlamentet a szíriai helyzet megvitatására.

Több ezer éves örökség tűnhet el
A küszöbön álló szíriai amerikai légicsapással kiirthatnak három olyan szíriai települést is, ahol még Jézus nyelvét beszélik. A térség megannyi pontján irtott keresztény közösségekkel több ezer éves kulturális örökség eltűnése kezdődött meg a föld ezen részéről – Alexandriától Moszulig.
Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: