Vidnyánszky szerint leáldozott a provokatív színháznak

A Nemzeti Színház új igazgatója a költői színház mellett teszi le a voksát. Szerinte az igazodási kényszer nyomorítja meg a magyar művészeket. Erről csütörtök este Kőszegen, a Tranzit fesztiválon beszélt Vidnyánszky Attila. Részletek a szombati, augusztus 24-i Magyar Nemzetben.

Nem hiszek a provokáló művészetben, tíz éve mondom, hogy ez tévút – jelentette  ki Vidnyánszky Attila csütörtök este Kőszegen, ahol Hegedűs D. Gézával, a Maszk Országos Színészegyesület elnökével folytatott volna vitát, de a színművész orvosi beavatkozás miatt lemondta a programot. Így Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára kérdezte Vidnyánszkyt.

 

 

A Nemzeti Színház új igazgatójának ars poeticája a költői színház, amely metafizikai szinten teremt kapcsolatot a közönséggel. Nem csak provokál, és nem az „itt és most” sokkhatására épít. „Ma az a trend, hogy az Úri muri szereplői az asztal alatt maradnak részegen,  gyáván, tehetetlenül. Persze, hogy ott vagyunk sokszor, de fel lehet állni. A provokatív színház nem úgy mutatja be a problémákat, hogy változásra  ösztönözzön. Kicsinységünkkel, esendőségünkkel, gyávaságunkkal szembesít, de a  beismerésnél meg is áll, ott akar tartani ezen a szinten. Én is kicsiny, esendő,  gyáva vagyok. De ennél többre is képes vagyok, ahogy bárki más is. Nem értem,  miért kellene állandó lelkiismeretfurdalással, lesütött szemmel, csavart  gerinccel járni, amikor ott vannak a csodák minden másodpercben. A mindennapok  hőseit is lehet úgy ábrázolni, hogy az katartikus legyen” – vélte az igazgató.
Vidnyánszky Attila saját bevallása szerint a színészhallgatóinak azt próbálja tanítani, hogy  gondolkodjanak, legyenek függetlenek és szabadok. Szerinte ma ideológiai kiképzés folyik a művészképzésben: azt tanítják a színészeknek és a rendezőknek, hogy miről mit kell gondolniuk, és az igazodási vágy teljesen megnyomorítja az alkotókat. Hozzátette: az maga a  katasztrófa lesz, ha mostantól „a másik irányba” igazodnak a művészek. „Nem kell  igazodni. Mindenki legyen szabad” – szögezte le.

 

rKissNelli
rKissNelli 2013. augusztus 23., péntek

Részletek a szombati, augusztus 24-i Magyar Nemzetben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: