Rühöncök

Szörényi Levente – Bródy János meg a megcsúfolt István, a király.
 Olvasom, látom és mégsem hiszem el!  
Két ember, akinek a gondolatai, versei és zenéje alakították személyiségemet, mert szó szerint az általuk írt zene számokon nőttem fel, most úgy érzem hogy megpofoztak! Lehet mindez csak azért történt, hogy lássam milyen romboló hatással van egyes emberekre az idő múlása, de ezt annyiból nem tu…dom elfogadni , hogy apukám bár 89 éves  nem hülye. Tehát ez nem az öregedéstől van.
537828_587902071252877_1931990519_n
Szörényi Levente – Bródy János
Új meglátásban Alföldi Róbert színre vitte az István, a királyt. Vele most nem foglalkozom, mert amúgy sem szoktam meg az eddigi munkássága alapján nem igen vártam mást tőle mint amit megint alkotott : egy kedélyeket borzoló förmedvényt.
A posztmodern darabban szerepet vállaló színészekről megint nincs semmi mondandóm, mert tudjuk “van az a pénz”…

De miután az történt az István, a királlyal Szegeden ami láttuk hogy történt a két szerző Szörényi Levente és Bródy János is nyilatkozott az előadásról. Eként :”– Fantasztikus meglepetés volt számomra ez az előadás, és rájöttem, hogy a rendező azért nem engedett bennünket a darab közelébe, hogy ne szerzőnek érezzük magunkat a bemutatón, hanem nézőnek. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi valódi színházi jelenet fér bele. Ez a rendezés felemelte, általános érvényűvé tette a darab mondanivalóját. Jó érzékkel azokat a dalokat hangsúlyozta, amelyek a leglényegesebb üzeneteket tartalmazzák. Ettől az egész darab sokkal erőteljesebb lett. Kevesebb pátosz van rajta, kevesebb dicsfény, de sokkal több valóság és mindennapi életigazság – fogalmazott Bródy János a premier után. – Alföldi Róbert rendezése új korszakot nyitott a darab történetében. Kösse föl a gatyáját az a rendező, aki legközelebb ehhez képest értelmezi majd az István, a királyt! – összegezte véleményét Szörényi Levente, a bemutatót követő állófogadáson.” (forrás:Délmagyar.hu ) Biztos vagyok benne, hogy ez őket nem érdekli  de ezek után a nyilatkozatok után, nem vagyok hajlandó hallgatni a zenéjüket, bár elismerem nagyon szerettem. Még a múlt héten is… Keresem a magam számára a magyarázatot…Van erre is magyarázat, mint minden másra.
1) Most adták lényük lényegét – eddigi szerzeményeik csakis a közönség ízlésének a kiszolgálására lettek alkotva, tehát pénzt hozó sikerhajhászásra. 2) Megkeseredett, mellőzött emberekként minden-mindegy alapon belementek egy nagyon méltatlan helyzetbe, ami kontrapruduktívnak fog majd számukra majd bizonyulni. 3) Mert mint fentebb írom van az a pénz.. .”- És… téged… uram, nem lehet megvesztegetni?… A köpcös szeme villant egyet, és szembefordult Baluzzal. – Azt próbáld meg!! – É… én nem tettem még ilyet… – Mindegy. Azért csak próbáld meg. Menni fog. És ment.” (Rejtő Jenő – A három testőr Afrikában)
Szomorú dolog ez….hogy kimerem jelenteni két ember akik korszakalkotók, valamint korszakváltók is egyben ilyen mélyre tudjanak süllyedni…Biztos vannak a művészetnek olyan magas röptű értelmezései amiket én a magam paraszti, ízlésficammentes látásmódommal nem tudok megérteni, de ezt tényleg kár volt! Csináltak valamit ami maradandónak bizonyult. Aztán hagyták lerombolni mindazt amit az alapmű az embereknek jelentett. Az emberek piedesztálra emelték őket az István, a királyért….most pedig egy csak általuk tudott okból lemásztak arról a piedesztálról. Nehéz lesz, ha nem egyenesen lehetetlen újra felkecmeregniük csak a legalsó talapzati lépcsőjére is annak a piedesztálnak…
Mondom nehéz lesz, de leginkább lehetetlen.
Köszönöm, hogy eddig eljutott az olvasásban : Wékata.
(Kép az internetről )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: