ORIGO – Szörényi Levente: Elegem van

[origo] 2012. 12. 12. 14:38

Ez a cikk 250 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Ha a témához kapcsolódó frissebb cikkekre kíváncsi, válasszon az alábbiak közül:

Szörényi Levente nyílt levele Alföldi Róberthez
Nyugodjon meg, Szörényi úr, maga nem lesz katona!
Szörényi szerint ámokfutást rendez Illés Lajos özvegye

Szörényi Leventének elege van abból, hogy jobboldaliként nem kritizálhatja a jobboldali értékrendű művészeti alkotásokat anélkül, hogy ne tolják át a baloldalra, ezért dicsérte októberben nyílt levélben Alföldi Róbertet.

Elege van abból Szörényi Leventének, hogy a nemzeti oldalon mindent le kell nyelnie, ami nemzeti, ezért érezte szükségét annak, hogy néhány hete nyílt levélben méltassa Alföldi Róbert érdemeit, a zeneszerző erről a Heti Válasznak beszélt, az interjú a lap csütörtöki nyomtatott számában jelenik meg.

Az eredeti cikk ITT olvasható

Szörényi a lapnak azt mondta, hogy elege van abból is, hogy “egyfolytában elnézést kell kérnem, ha valami nem tetszik, különben rám sütik, hogy nem vagyok eléggé magyar, meg tolnak át a baloldalra. (…) Elegem van tehát a Julianus barátokból, a Wass Albert-filmekből. Elegem van a fércművekből. Művészetet szeretnék látni”.

Szörényi szerint “a kétharmad birtokában egyes jobboldali megmondóemberek, akarnokok és karrieristák úgy érzik, szabad a pálya, mindent lehet”. A zeneszerző úgy véli, nem bal- vagy jobboldali kérdés az, ami most a kultúrában történik – és szerinte a káosz felé tart, a kultúráért felelős államtitkárt, L. Simon Lászlót pedig kinyírják jobbról.

Hogy mindennek tükrében elege lett-e a Fideszből is, Szörényi közli: számára rendkívül fontos, amit Orbán Viktor véghezvisz, s nem is várja el a miniszterelnöktől, hogy belelásson a kultúra bugyraiba, ügyes-bajos dolgaiba.
Szörényi Levente október 23-án kelt nyílt levelében közös jövőbeli munkájuk, az István, a király 30. évfordulójára készülő jubileumi rendezés okán méltatta Alföldi Róbertet. Azt írta, “jóllehet azt hinnék, hogy Szörényi Leventét és Alföldi Róbertet a korkülönbségen túlmenően világnézeti, értékrendbeli, ízlésbeli, kifejezés-eszközbeli, tehát szinte minden elválasztja egymástól, mégis azt kell mondanom, hogy van egy valami, talán a legfontosabb, ami összeköt bennünket: a művész felelőssége kortársai és az eljövendő nemzedékek iránt.” Szörényi levelének teljes szövege itt található.

Kapcsolódó anyagok:

Szörényi Levente nyílt levele Alföldi Róberthez

Nyugodjon meg, Szörényi úr, maga nem lesz katona!

Hogyan élünk, miből élünk? Gondolkozz hosszú távon!hirdetés

Sorrend –
Legfrissebb

Hozzászólások (43)

(3000/3000)

A belépéshez kattintson ide…Hozzászólás
A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti. Felhasználási feltételek.

pestipista2012-12-17 08:18:50

„feherati” (43. hsz.)

A kommented első mondata, idézem: “Baloldaliként”, valamint hajdani – és mai – Illés-rajongóként üdvözlöm Leventét a kiállásáért.”.

Büszke vagy a baloldaliságodra, erre a közelmúlt történelme során teljesen lejáratódott és kudarcot vallott eszmerendszerre?

Azokban a szerencsétlen országokban ahol hatalomra került a baloldaliság tönkretett mindent és több tízmillió ártatlan ember haláláért is felelős, gondoljuk például a sztálini időkre, Kádár Jánosra, Pol Potra, vagy jelenleg Észak –Korára.

Ehhez a politikai irányzathoz tartozónak tartod magadat? Vajon miért?

(0)Válaszolok

feherati2012-12-15 17:03:52

” Baloldaliként”, valamint hajdani – és mai – Illés-rajongóként üdvözlöm Leventét a kiállásáért. Végre kimondja , álljt parancsol ebben a Magyar Kulturális Forradalomban, ámokfutásban. A kultúra emberi és egyetemleges, nem sajátíthatják ki pártok, ideológiák. És nem szégyellem magyarként Schiff Andrást sem Konrád Györgyöt stb.

(0)Válaszolok

Cimpa bácsi2012-12-14 11:45:59

dr. Közbiztonság Szilárd
A bankszektorból és a jogi területről ki túr ki kit?

Még több hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: