DK: Kétes a Szilvásy és társai ügyében eljárók függetlensége

Szabó Zoltán szerint a bíróság úgy hirdetett ítéletet, hogy a per egyetlen tárgyalási napjának jegyzőkönyve sem készült el
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere, Szilvásy György és társai ügyében erősen megkérdőjelezhető az ítélkező tanács függetlensége – mondta Szabó Zoltán, a DK elnökségi tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatóján.

        

Szabó Zoltán fehér pólóban állt az újságírók elé, amelyen Szilvásy György arcképe volt látható. Az ellenzéki politikus kijelentette: nemcsak szokatlan, hanem az ítélkező tanács függetlenségét is megkérdőjelezi, hogy az eljáró tanács két ülnökévé nem nyugállományú, hanem aktív – vagyis a kormánnyal függelmi viszonyban lévő – tábornokokat neveztek ki, Böröndi Gábor honvéd- és Fekete Csaba rendőr-dandártábornokot. Hozzátette: az ítélet megszületése után nem egészen másfél hónappal, augusztus 15-én az egyik ülnököt, Böröndi tábornokot Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi parancsban az egész magyar szárazföldi haderőnem főnökévé nevezte ki.

Emlékeztetett, hogy a per anyagát 2040-ig titkosították, még a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjai sem tekinthettek bele, ami – szerinte – a parlamentarizmus megcsúfolása. Ráadásul így nem tudhatja senki, hogy szóltak-e, és ha igen, milyen bizonyítékok a vádlottak ellen – fűzte hozzá. Ahogy azt sem lehet tudni, hogy a bírói tanács milyen arányban hozta meg az ítéletét. Az azonban bizonyos, hogy marasztaló ítélet nem születhetett volna, legalább az egyik ülnök igenlő szavazata nélkül – jegyezte meg.

Úgy vélte, a bíróság úgy hirdetett ítéletet, hogy a per egyetlen tárgyalási napjának jegyzőkönyve sem készült el. Így egyetlen tárgyalási napon sem hangozhatott el az – “az egyébként kötelező kérdés” -, hogy kíván-e bárki kiegészítést, vagy megjegyzést fűzni az előző tárgyalási nap jegyzőkönyvéhez. Hozzátette: a “kiszivárgott részletek egyöntetűen azt a gyanút erősítik, hogy itt a hatalom által, politikai megrendelésre született ítélet van”.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa július 5-én kihirdetett elsőfokú ítéletében Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért ugyancsak 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Laborc Sándor volt NBH-főigazgató kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott. P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentették.

A DK politikusa szerint “az ügyészség már régóta a kormány szempontja szerint emel vagy ejt vádat mindenki ellen. Tavaly óta pedig csak a kormányon múlik, hogy talál-e hozzá olyan bírót, aki hajlandó a kormánynak tetsző ítéletet meghozni”.

Példaként említette, hogy Szívós Mária korábbi nyomozati bíró 2006-ban megszüntette a zavargásokban résztvevők előzetes letartóztatását, 2010-ben viszont előzetes letartóztatássá változtatta a Hagyó-ügy két gyanúsítottjával szemben elrendelt házi őrizetet. Hagyó Miklós előzetes letartóztatását háromszor is meghosszabbította egy olyan – “mint utóbb kiderült, nem is létező rendőri jelentésre hivatkozva” – amely szerint a volt főpolgármester-helyettes külföldre akart volna szökni a büntetőeljárás elől. Szívós Mária “jutalmul” 2011-ben alkotmánybíró lett – fogalmazott a DK-s politikus.

– 2013. augusztus 18., vasárnap

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:
  • Gyurcsányék hanyagolják a választókat – Imázskampányt indított augusztus első napján a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, ami érdemben egyelőre csak plakátok formájában jelenik meg.
  • Korlátozott ellenzéki közösködés – Egymásnak ellentmondó véleményeket kaptunk az MSZP-től és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciótól (DK) arról, folynak-e tárgyalások közöttük a közös egyéni…
  • Gyurcsány: fogjunk össze! – Nagy Imre egykori rózsadombi házánál tüntett 3-400 hívével Gyurcsány Ferenc, aki szerint  Demokratikus Koalíció jövőre győzni fog, de az emberek lassan már a szavazófülkékben is…
  • Gyurcsány-show háromszázért – Gyurcsány Ferenc pártja „rendszer­buktató demonstrációt” hirdet. „Nagy Imre és társai kivégzésének 31. évfordulóján a Hősök terén összegyűlt kétszázötvenezer ember nemcsak…
  • A bizottság kedden vizsgálódik – Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Molnár Zsolt tegnap azt kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy tegye lehetővé a Portik Tamás és…
  • Lesz alternatív választási bizottság – Alternatív választási bizottság létrehozásáról állapodtak meg a baloldali ellenzéki pártok, közölte az Együtt 2014.
  • Gárdisták várják Gyurcsányt – Az Új Magyar Gárda mozgalom tagjai várják holnap Gyurcsány Ferencet, aki a Demokratikus Koalíció gyomaendrődi lakossági fórumán vesz részt. A volt miniszter családlátogatást is tervez,…
  • Élőláncot szerveznek Gyurcsányék – A  Demokratikus Koalíció hétfőn élőláncot szervez a Parlament épületénél hétfőn délután, annak ellenére, hogy az Országgyűlés napirendjéről lekerült a választási eljárásról…

Hozzászólások:

<!–

–>

mzsoka@novonet.hu
2013. augusztus 18., vasárnap, 14:04
#1625043

Szabó elvtárs márcsak tudja, hogy hogyan is mennek ezek a dolgok. Volt benne része 8 éven keresztül, jól begyakorolták, hogyan kell kreált ügyeket hozni, hogyan kell kémkedni mások ügyeiben,és hogyan kell a választásokat meghamisitani!Meg aztán azt se felejtsük el, hogy “mindenki magából indúl ki”!

<!–

–>

reichvik
2013. augusztus 18., vasárnap, 14:05
#1625044

Sajnos a dk főnöke szabadlábon maradt és hinti pimaszságait.

<!–

–>

Ax
2013. augusztus 18., vasárnap, 14:19
#1625045

Kit érdekel a véleményük?

<!–

–>

eli vizel
2013. augusztus 18., vasárnap, 14:41
#1625046

Sok mindenről persze az egyszeri ember nem tudhat, mert ezek a titkosítási hadműveletek minden esetben beindultak . De, hogy egy titokminisztert kémkedésért elitéljenek, arra nem sok példa volt eddig . Korábban felkasztották a nekik nem tetsző, másként gondolkozókat, most meg reklamálni mernek az amúgy is rendkívül enyhe büntetések miatt . Hazaárulásért halálbüntetés járna, nem ilyen ejnye-bejnye mellébeszélés .

<!–

–>

eli vizel
2013. augusztus 18., vasárnap, 14:44
#1625047

Ha teszem azt a DK kormányképessé válna, akkor azok függetlenebbek lennének a mostaniaknál ? Mindenki a saját embereivel veszi körbe magát, különben olyan itéletek születnek mint korábban, amikor a rendőrvezetőket felmentették a haveri bírók . Holló a hollónak egyébként sem vájja ki a szemét .

<!–

–>

Mindjárt
2013. augusztus 18., vasárnap, 14:56
#1625048

Engem leginkább az bosszant, hogy demokratának meri nevezni magát ez a bolsevik szemetek legalja

– See more at: http://www.magyarhirlap.hu/dk-ketes-a-szilvasy-es-tarsai-ugyeben-eljarok-fuggetlensege#sthash.egsFLNyR.dpuf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: