Felfedik a kémügy iratait

Csak a teljes nyilvánosság segítheti az ügy megértését.

Hamarosan felfedi a kormány a kémügy néven elhíresült, egykori szocialista titkosszolgálati vezetők ügyeit.

Magyar Nemzet
2013. augusztus 17., szombat
Hamarosan közzéteszi a kormány a kémügy bizonyos iratait, hogy mindenki megismerhesse, mit követtek el a Gyurcsány–Bajnai-érában a titkosszolgálatok – közölte pénteken Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere a cigánygyilkosságok kapcsán alapos vizsgálatot szorgalmazott a szolgálatoknál.
     Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnap megígérte, hogy a kormány hamarosan nyilvánosságra hozza azokat a kémüggyel kapcsolatos vizsgálati és nyomozati anyagokat, amelyek egyértelművé teszik, hogy „mit is követtek el” a titkosszolgálatoknál a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején. A tárcavezető erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt. Kiemelte: immár bírósági ítélet mondja ki, hogy a szocialista kormányok alatt olyan üzelmek folytak, amelyek méltatlanok egy ország titkosszolgálatához.

Ismert, a kémperben Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját és Szilvásy György egykori titokminisztert letöltendő, Laborc Sándor volt NBH-vezetőt pedig felfüggesztett börtönre ítélték, amiért a Gyurcsány-kormány idején az ő tudtukkal a magyar elhárítás kényes adatai kerülhettek orosz kézbe.

Balog Zoltán rámutatott: az előző kormányok részben párttevékenységre használták ezeket a szervezeteket, részben pedig idegen befolyás alá vonták azokat ahelyett, hogy az ország belső és külső biztonságát óvták volna velük. Balog szerint nem egyedi esetről, hanem az akkori politika által okozott „funkcionális zavarról” van szó. Pedig a titkosszolgálatok értékes védelmi eszközök, amelyeknek a kormányok fölött, azoktól függetlenül kéne működniük – tette hozzá.

(Pilhál Tamás)

A teljes cikket a szombati Magyar Nemzetben olvashatja.

Kémügy

A Magyar Nemzet korábban áttekintette az ügy hátterét, a cikkért kattintson ide! A lap július 25-ei számában azt írta, hogy külföldi tippadó vagy az MSZP vezérkarából érkező utasítás állhat a  Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémügy hátterében.    Legalábbis  Gálszécsy András volt titokminiszter szerint, aki a Heti    Válasznak  nyilatkozott a történtekről. Az MSZP egy, a kémperben    korábban részt  vevő hadbíró elleni eljárás kapcsán is nyilvánosságot  követel.

 

Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: