Gyász – Elhunyt Slawomir Mrozek, a világhírű lengyel drámaíró

Szathmáry István Forrás: Gazeta Wyborcza 2013. augusztus 15., csütörtök
Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Slawomir Mrozek, az abszurd humor nemzetközi hírű mestere. Mrozek a legtöbbet fordított lengyel író mindmáig Magyarországon. A karikaturistaként indult szerző éveken keresztül élt az Egyesült Államokban, Németországban és Mexikóban. Élete utolsó éveit jobbára Franciaországban töltötte. Az emberi gyarlóságokat és a totalitárius rendszereket kigúnyoló színdarabjait világszerte játsszák folyamatosan.

            

A 2008 óta Franciaországban élő lengyel drámaíró, író és grafikus nyolcvanhárom éves korában hunyt el. Mrozek grafikusként kezdte pályafutását az 1950-es években. 1953-tól dolgozott a legendás Przekrój magazinnak, ami a korszak szocialista lapkínálatában meglehetősen egyedülálló és haladó fórumnak számított ironikus hangvételével és a divatra, a társasági életre is kihegyezett témakínálatával. Ebben az időben jelentek meg első elbeszélései is kötetbe rendezve.

 

Első színpadi darabja, a Rendőrség 1958-ban jelent meg. Már ebben a munkájában is, mely egy rendkívül hatékonyan működő rendőrséget mutat be, a hatalom abszurditását boncolgatta. A világhírt az 1964-ben született Tangó című darabja hozta meg a számára. Ez talán mindmáig a leghíresebb műve, többek között Tom Stoppard is átdolgozta. A fiatalkori ideák elkorcsosulásáról szóló darab egyúttal a zsarnokság kialakulásának hiteles természetrajza.

A fiatalon a szocializmus iránt még elkötelezett Mrozek 1963-ban emigrált Lengyelországból. Számos helyen élt, többek között Mexikóban is, ahol feleségével, Orario Rosas színházi rendezővel együtt egy gazdasági birtokon, a „La Epifania” nevű ranchon éltek, amely többek között gyümölcslekvárokat termelt nagyüzemben. Innen a gazdasági válság hatására az országot elborító erőszakhullám miatt voltak kénytelenek igencsak sietve távozni 1996-ban, miután saját alkalmazottaik is ellenük fordultak és fegyverrel fenyegették a házaspárt. Magyarul is olvasható Hazatérésem naplója című könyvében részletesen mesél a nem mindennapi kalandról, illetve azokról az élményekről, amik Mexikó után a kommunizmustól frissen szabadult Lengyelországban érték.

Slawomir Mrozek (1930-2013)

Forrás: Europress/AFP/Roger-Viollet

2002-ben szélütés érte, aminek következtében részleges nyelvhasználati problémák léptek fel nála. Újra meg kellett tanulnia pontosan fogalmaznia, és vissza kellett nyernie emlékezőképességét. Ezt a küzdelmet, a három évig tartó terápia élményeit örökítette meg Baltazár című könyvében.

2008-ban úgy döntött, végleg elhagyja Lengyelországot. Dél-Franciaországban költöztek feleségével. Utolsó alkalommal idén júniusban kereste fel szülőhazáját, ahol részt vett legújabb darabja színházi bemutatóján, mely a Karnawał, czyli pierwsza żona Adama (Karnevál, avagy Ádám első felesége) címet viseli.

Mrozek a legtöbbet fordított lengyel szerző Magyarországon. Drámái és humoros elbeszélései több évtizede, 1957 óta jelennek meg magyar nyelven is, és a legkiválóbb lengyel fordítók ültették át magyar nyelvre a műveit.

A fantasztikus humorral író Mrozek híresen kerülte a nyilvánosságot, és közismert embergyűlölőnek számított. Többször is járt Magyarországon, és soha nem könnyítette meg az őt kérdező újságíró vagy moderátorok dolgát. A legenda szerint egy alkalommal az egyik magyar egyetem hívta meg kötetlen beszélgetésre. Közvetlenül azelőtt, hogy az előadóterembe léptek volna, Mrozek figyelmeztette aznapi beszélgetőpartnerét: két dologról nem szeretné, ha faggatná, az életéről és a műveiről…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: