Összeomlás: az MSZP ismét nem mer elindulni a választáson

Egy olyan településen nem tudott saját jelöltet állítani az MSZP, ahol 2010-ben viszonylag simán diadalmaskodott. Nyírbátorban augusztus 11-én szavaznak a 6-os számú választókerületben, de egy független jelölt mellett csak a Fidesz–KDNP és a Jobbik száll ringbe. Egyébként a város e részén a szocialisták mindig országos átlaguk felett, a Fidesz pedig az alatt szerepelt.
Újabb tízezer főnél népesebb településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 6-os számú körzetében a független Csekő Sándor lemondása miatt járulhatnak urnákhoz a szavazók. A 2010-es önkormányzati választáson a nyírségi településen az országos tendenciával szemben MSZP-s polgármestert választottak. A 6-os körzetben független jelölt diadalmaskodott, a Fidesz–KDNP jelöltje 30,46, az MSZP-é 17,1, a Jobbiké 10,34 pedig százalékot ért el.
Már megvalósult az ellenzéki összefogás
Nyírbátorral szemben Szigetszentmiklóson és Baján már megvalósult a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy összefogás, a két településen szeptemberben tartandó választáson már így száll ringbe a balliberális ellenzék. Vácon szeptember 8-án voksolnak, ott csak az MSZP és a Demokratikus Koalíció indul közösen. Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy csupán színjátéknak lehet tekinteni a hónapok óta zajló ellenzéki egyeztetési folyamatot, mivel úgy tűnik, hogy éles választási helyzetben azonnal képesek megállapodni a remélt hatalom érdekében.

Az augusztus 11-ei választáson a független Baracsi Balázs János mellett Barna Gábor a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltjeként, Virágné Fazekas Adrienn pedig a Jobbik színeiben indul. Mindenképpen óriási meglepetésnek számít, hogy az MSZP nem indított jelöltet a voksoláson, miközben a városban és ebben a szavazókerületben is nagyon komoly pozíciókkal rendelkezik, amit alább fogunk bemutatni.

Hirdetés

Erős MSZP-s bástya

A Választás.hu segítségével sikerült feltérképezni, hogy ebben a szavazókörben hogyan alakultak az elmúlt évek választásai, így fel lehetett rajzolni a körzet erőviszonyait. A 2010-es őszi megyei közgyűlési választás a szocialisták sikerével ért véget, mivel az ellenzéki párt 43,45, a Fidesz–KDNP 38,32 százalékot ért el. Ez az eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy az MSZP országos súlyos veresége ellenére ebben a körzetben nagyon komoly bázissal rendelkezett. A tavaszi országgyűlési választást a Fidesz–KDNP nyerte a voksok 40 százalékéval, míg a Jobbik 27,35, az MSZP pedig 24,34 százalékot ért el.

A 2010-es megyei közgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os számú körzetben, élen az MSZP
A 2010-es megyei közgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os számú körzetben, élen az MSZP
A 2010-es országgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os számú körzetben
A 2010-es országgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os körzetben

A 2009-es európai parlamenti választáson a Fidesz–KDNP 46,37, a Jobbik 27,03, az MSZP pedig 18,46 százalékot összesített. A balliberális győzelemmel záruló 2006-os országgyűlési választáson ebben a szavazókörben a szocialisták 58,08, a Fidesz–KDNP 31,97 százalékot ért el. A 2002-es országgyűlési választás is az MSZP egyértelmű győzelmét hozta: a szocialisták 50,68, míg a Fidesz–MDF szövetség 38,91 százalékot ért el Nyírbátor vizsgált választókerületében.

A 2009-es EP-választás végeredménye a nyírbátori 6-os számú körzetben
A 2009-es EP-választás végeredménye a nyírbátori 6-os körzetben

Vagy nem akartak, vagy nem tudtak

Az elmúlt évek választásai azt mutatják, hogy az MSZP 2006-ig domináns pozícióban volt Nyírbátor e részén. A szocialista szavazóbázis szétesésével a Jobbik nyert teret, s ezzel párhuzamosan a Fidesz–KDNP nem tudott jelentős mértékben megerősödni, amit jól mutat, hogy egyszer sem erősödött 50,2 százalék fölé. Az MSZP vereségei során is jobban szerepelt, mint az országos átlaga, és 2010 őszére sikerült korábbi szavazóinak jelentős részét visszaszereznie.

A 2006-os országgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os számú körzetben
A 2006-os országgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os körzetben
A 2002-es országgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os számú körzetben
A 2002-es országgyűlési választás végeredménye a nyírbátori 6-os körzetben
Pont emiatt számít óriási meglepetésnek, hogy az ellenzéki párt vagy nem akarta, vagy nem tudta összeszedni a megfelelő mennyiségű ajánlószelvényt az induláshoz. Ha nem akartak indulni és jobbnak látták egy független jelölt mögé állni, az érthető motiváció az MSZP részéről, mivel így a lehető legkisebb kockázatot vállalják. Ha pedig nem tudnak indulni, az nagyon vészjósló dolog a párt számára a jövő évi választásokra nézve, mivel ha egy korábbi fellegvárukban így meggyengültek, akkor más településeken még ennél is rosszabbul állhatnak.

Ez történt eddig 2013-ban

2013-ban a tízezer főnél népesebb településeken a szocialisták sorban szenvedték el a vereségeket. Szentendrén a város korábbi MSZP-s polgármesterét indították, de így is vesztettek, Dunakeszin pedig a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 és a Jobbik jelöltje is megelőzte őket. Monoron az MSZP a Demokratikus Koalícióval is összefogott, de az utolsó helyen végzett. Április 21-én Barcson a szocik már el sem indultak, így a Fidesznek az egységes ellenzéki       jelöltként induló Jobbikkal kellett szembenéznie, és végül simán   győzött     a kormánypárt.

 

Az évtizedekig baloldali bástyának számító  Komlón elképesztően hatalmas vereséget szenvedett az MSZP május 12-én, mivel a Fidesz–KDNP által támogatott Lungo Drom-os     jelölt több mint 55 százalékot szerzett, míg a szocialisták éppen   csak   átlépték a 30-at. Berettyóújfaluban május 12-én szintén   önkormányzati   képviselőt választottak, ahol  csupán 19,6 százalék   szavazott, de a   voksoláson a Jobbikon kívül  egyetlen parlamenti párt   sem indult. A   radikális jobboldali alakulat csupán  15,26 százalékot   ért el, 2010-ben   viszont még 22,5 százalékot szerzett. Solymáron   júniusban az MSZP el sem indult, a Fidesz–KDNP jelöltje 50 százalék fölött szerepelt.

Kovács András
Kovács András 2013. augusztus 10., szombat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: