Korszakváltás?

 

Szégyellik Gyurcsányt, egyeztetéseket színlelnek, de végül csak a kezébe csapnak: Vácott megegyezett az MSZP és a Gyurcsány-féle DK.

A napokban Szigetszentmiklóson is összeállt a DK, az MSZP, és Bajnaiék. Korszakváltás? Összeforr, ami összetartozik!

970845_613140912041031_1359971507_n

 

 

Újabb ellenzéki összeállás: most Gyurcsány és Mesterházy fogott kezet

Újabb ellenzéki összefogás látott napvilágot: az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a szeptember 8-ai váci időközi választásra fogott össze. Mint arról az MNO korábban beszámolt, megszületett a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció a szeptember 1-jei szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választásra.
Haláleset miatt időközi választást tartanak szeptember 8-án a váci 2-es számú választókörzetben. 2010-ben ebben a körzetben a Fidesz jelöltje a szavazatok 34,57 százalékával diadalmaskodott, a KDNP aspiránsa 27,06, az MSZP politikusa pedig 24,98 százalékot gyűjtött össze. Jól látszik, hogy a körzet erősen jobboldalinak számított 2010 őszén, mivel a jobbközép erők több mint 60 százalékot gyűjtöttek össze, de a külön indulás miatt a szocialisták is befuthattak volna.

Jelenleg még csak az ajánlószelvények gyűjtése zajlik Vácon, és nem lehet pontosan tudni, hogy hány jelölt száll majd ringbe, így is az országos politikát befolyásoló események történtek a Pest megyei településen. Augusztus 1-jén arról számoltunk be, hogy a szeptember 1-jei szigetszentmiklósi időközi választásra összeállt a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy koalíció, a váci választási bizottság július 26-ai határozatából pedig az derül ki, hogy Terényi Attilát, az MSZP–DK közös jelöltjeként vették nyilvántartásba.

Gyurcsány–Mesterházy: csupán színjáték az egész

Az újabb sima balliberális ellenzéki összefogást látva még jobban az az ember érzése, hogy csupán színjátékot láttunk az elmúlt hetekben zajló tárgyalások kapcsán. Az MSZP, a DK és a Bajnai vezette Együtt–PM szövetség között jóval kisebbek az ellentétek, mint amiről a sajtó cikkez, és éles választási helyzethez közeledve teljesen biztosra vehető, hogy a szereplők korábbi mondataikat is háttérbe téve készek az együttműködésre, valamint adott esetben a kormányalakítás is gyorsan menne.

Az MSZP és a Gyurcsány-párt együttműködése egyébként nem új keletű, mivel az április 7-ei monori időközi választáson már együtt indult a két baloldali alakulat. Akkor 15,04 százalékot sikerült összegyűjteniük, míg például a jobbikos jelölt 29,02, a Fidesz pedig 55,94 százalékot ért el. Sikeresnek tehát nem volt tekinthető az együttműködés, mivel a balliberálisoknak így sem volt semmi esélyük, hogy a kormánypártot akár megszorítsák. Kérdés, hogy a váci körzetben milyen hatása lesz annak, hogy Gyurcsány is része a győzelemre törő koalíciónak.

Nyírbátorban nem voltak bátrak a szocik

A szigetszentmiklósi választás előtt még augusztus 12-én tartanak  időközi választást egy tízezer főnél népesebb településen, de ott a  balliberális ellenzéki erők közül egy sem száll ringbe. Az MSZP-s  vezetésű Nyírbátorban a szocialisták nem indítottak jelöltet. Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Magyar Nemzetnek azzal  indokolta a távolmaradást, hogy az olyan településeken, ahol „nem  elsősorban a pártszimpátia mentén” oszlik meg a lakosság, nem  szeretnének pártszempontokat érvényesíteni. Az Együtt–PM szövetség pedig  mindössze annyit közölt: „maximálisan tiszteletben tartják”, hogy  Baracsi Balázs János független jelölt nem egy párt vagy pártok  támogatottjaként indul, és meggyőződésük az is, hogy „mind a  kormánypárti, mind a szélsőjobboldali kihívóval szemben jobb  alternatívát kínál a nyírbátori embereknek”.

Sorozatos ballib vereségek

2013-ban a tízezer főnél népesebb településeken a szocialisták sorban szenvedték el a vereségeket. Szentendrén a város korábbi MSZP-s polgármesterét indították, de így is vesztettek, Dunakeszin pedig a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 és a Jobbik jelöltje is megelőzte őket. Mint fentebb szó volt róla, Monoron az MSZP a Demokratikus Koalícióval is összefogott, de az utolsó helyen végzett. Április 21-én Barcson a szocik már el sem indultak, így a Fidesznek az egységes ellenzéki      jelöltként induló Jobbikkal kellett szembenéznie, és végül simán  győzött     a kormánypárt.

Az évtizedekig baloldali bástyának számító  Komlón elképesztően hatalmas vereséget szenvedett az MSZP május 12-én, mivel a Fidesz–KDNP által támogatott Lungo Drom-os    jelölt több mint 55 százalékot szerzett, míg a szocialisták éppen  csak   átlépték a 30-at. Berettyóújfaluban május 12-én szintén  önkormányzati   képviselőt választottak, ahol  csupán 19,6 százalék  szavazott, de a   voksoláson a Jobbikon kívül  egyetlen parlamenti párt  sem indult. A   radikális jobboldali alakulat csupán  15,26 százalékot  ért el, 2010-ben   viszont még 22,5 százalékot szerzett. Solymáron  júniusban az MSZP el sem indult, a Fidesz–KDNP jelöltje 50 százalék fölött szerepelt.

 

Kovács András
Kovács András 2013. augusztus 02., péntek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: