Brit újságíró: Snowden egy perc alatt nagyon kiszúrhatna az USA-val

 

Az Edward Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki – mondta az a brit újságíró, aki a The Guardianben hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat.

Brit újságíró: Snowden egy perc alatt nagyon kiszúrhatna az USA-val   

 

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat – közölte szombaton az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak adott interjúban beszélt erről.

“A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki” – mondta Greenwald. Az újságíró óva intette Washington attól, hogy üldözze az amerikai informatikust.

“Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne, és ez a legszörnyűbb rémálom lenne (Washingon számára)” – figyelmeztetett Greenwald. Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprograg hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

Evo Morales bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait. Morales azt mondta, hogy erről a térségbeli országok minapi montevideói csúcstalálkozóján szerzett tudomást. Azt tanácsolták neki, hogy ne használja a postafiókját, és ő ezt meg is fogadta. Héctor Timerman argentin külügyminiszter ugyanazon a konferencián arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.
Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

        a href=”http://ad.adverticum.net/click.prm?zona=55246″ target=”_top” title=”Click here!”>

advertisementAdvertisement

Snowden él és jól van

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Edward Snowden nem akar a nyilvánosság előtt mutatkozni, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió által is bemutatott, mobiltelefonnal készített felvétel alapján mindenki meggyőződhetett arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus él és jól van.
A felvételt a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, eredetileg a nyilvánosság kizárásával zajlott találkozón készítette az egyik jogvédő szervezet munkatársa. A videón jól hallható, amint Snowden felolvasta a WikiLeaks kiszivárogtató portálon is közzétett nyilatkozatát, amely során közölte, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A Life News a rövid videót feltette a YouTube videomegosztó portálra is.

Az éppen most 30 éves amerikai egyáltalán nem látszott megviseltnek, elegáns öltönyben jelent meg a jogvédők előtt. Jó hangulatban volt, nevetett. Azok, akik találkozhattak vele ugyanakkor elmondták, hogy Edward Snowden nagyon sovány. “Viszont jó a frizurája” – idézte a jogvédőket az orosz hírtelevízió.

Anatolij Kucserena ügyvéd, aki vállalta, hogy segítséget nyújt Snowdennek, az orosz hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: Snowden kérte tőlük, segítsenek abban, hogy megkaphassa a politikai menedékjogot Oroszországban, és hogy eljuttathasson egy levelet az Egyesült Államok elnökének az Emberi Jogok  Egyetemes Nyilatkozatának megsértéséről.

“Én elhiszem neki, hogy a meggyőződése miatt üldözik. Valóban nem játszik, nem azért csinálja ezt, hogy politikai előnyökhöz jusson. Láthatják, még az újságírókkal sem áll szóba” – tette hozzá Kucserena.

MTI / atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: