TAVARES-JELENTÉS: NÉPPÁRTI ÁTSZAVAZÁS CSAK A SZOCIALISTA FEJEKBEN LÉTEZIK

 Lovas István, Brüsszel

 Miután lelepleződött a magyar igazságszolgáltatással szemben a gyerekeket halálra gázoló ír elítéltet védő Vivane Reding uniós alapjogi biztos korábbi hazug kísérlete, hogy egy dubrovniki néppárti vezetőségi vacsorán elhangzottakról azt állítsa, a Fidesznek kifelé áll a rúdja az Európai Néppártból, most a szocialisták ismét ezzel az álhírrel próbálkoznak, valótlanságokat állítva arról, hogy a július 2-i Tavares-jelentés európai parlamenti vitájánál a néppártiak átszavaztak és ezzel jelezték, szembe fordultak az Orbán-kormánnyal.

A tény ennek ellenkezője: az EP néppárti frakciója határozottan kiállt Magyarország és a magyar polgárok mellett.
Magas rangú néppárti képviselők – Manfred Weber és Mayor Oreja frakció alelnökök; Jacek Protasiewicz lengyel delegációvezető; Jean Pierre Audy francia delegációvezető; Véronique Mathieu Houillon, a zöldpárti Rui Tavares által készített jelentés bizottságának, a  LIBÉ-nek a  koordinátora – az EP-vitában a Tavares-jelentés ellen foglaltak el határozott álláspontot.   A néppárti frakció a Tavares-jelentést elutasító álláspontját közleményben is világossá tette.
A néppárti frakció a Tavares-jelentés ellen szavazott. Ezt igazolja a szavazás eredménye – 249 elutasító szavazat – ami megegyezik a plenáris ülésen jelen lévő néppárti képviselők számával.
Az Európai Parlamentben 274 néppárti EP-képviselő van. A 766 európai parlamenti képviselőből csak 701 szavazott. Ennek megfelelő arányban hiányzott mintegy 25-30 néppárti képviselő. Ez a megszokott 10% körüli hiányzási arány.
A konzervatív és  euroszkeptikus frakció tartózkodott, ugyanis ők tagállamokkal foglalkozó kérdésekben elvi okokból nem foglalnak állást.
A közéjük tartozó , de tőlük ellentétesen, a hazája ellen szavazó Bokros Lajos, valamint a szlovák és román szélsőségesek szintén támogatták a Tavares-jelentést.
A négy baloldali frakció – szocialisták, liberálisok, zöldek, kommunisták – megszavazták a Tavares-jelentést. A MSZP-s EP-képviselők – mint szokták – hazájuk ellen szavaztak.
Az nem zárható ki, hogy volt tartózkodó vagy néhány átszavazó néppárti képviselő is. A szavazás ugyanis titkos volt.
Az Európai Parlamentben a  néppárti frakció 27 ország több mint 40 politikai formációját tömöríti. A frakció általában 90%-ban szavaz egységesen. Nincs olyan ügy, amely esetén ne volna egy-egy képviselő vagy egy-egy nemzeti delegáció, aki vagy amely más álláspontot képviselne. Ez más frakciókra is igaz, ebben semmi meglepő sincs.
Ugyanakkor a számok világosan bizonyítják: csak abban az esetben szavaztak néppárti képviselők eltérően a frakcióállásponttól, ha ugyanennyien szavaztak másként a baloldali frakciók részéről is. Ennek kicsi a valószínűsége. A tények ismételten cáfolják tehát a szocialisták rágalmait: Az Európai Néppárt kiállt a Fidesz-kormány mellett.
(Magyar Nemzet, 2013-07-12)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: