“Rettenetes harag” – “Meg akartak kövezni” – megszólalt a vonatbalesetért felelős cég vezetője

A szombati kanadai vonatkatasztrófában érintett vasúttársaság igazgatója meglepődött az ellene irányuló harag kapcsán. Edward Burkhardtot sok kritika érte, napokig nem nyilatkozott, a városban többen gyilkosnak tartják. Az igazgató a mozdonykezelőt tartja felelősnek.

„Meg akartak kövezni” – megszólalt a vonatbalesetért felelős cég vezetője

Július 6-án, szombaton a sínekről lesikló nyersolajat szállító vasúti szerelvény felrobbant Lac-Megantic városában, a kanadai Québecben. Edward Burkhardt, a Montreal Maine and Atlantic Vasúttársaság igazgatója számított arra, hogy erős érzelmekkel fog szembesülni, de meglepődött a harag mértékén, amit vele szemben tápláltak az emberek – számolt be róla a CNN.


Harag Lac-Megantic városában
„Előre figyelmeztettek” – mondta Burkhardt, „de ez rosszabb, mint gondoltam”. „Azt reméltem, az emberek pozitívan reagálnak a gesztusra, hogy idejöttem. De azzal foglalkoztak, miért kellett három nap, hogy ideérjek.” A tragédia szombaton történt, Burkhardt pedig szerdán ért a városba.
A Fox News szerint Burkhardt azzal indokolta késlekedését, hogy chicagói irodájából hatékonyabban tudott intézkedni és kommunikálni. „Úgy gondoltam, nem kellene útban lennem, amikor a tüzet próbálják oltani.” Ezért inkább várt az események csillapodásáig. „Értem az extrém haragot és bocsánatkéréssel tartozunk a városlakóknak – mondta.”
„Börtönben a helye”
Két középkorú férfi kiabált Burkhardtnak, miközben az a riporterekkel beszélt. Obszcén nevekkel illették, és felszólították, menjen el a tragédia helyszínére. Egyikük, Pierre L’Heureux azt mondta a CNN-nek, hogy az eltűnteknek legalább felét ismerte. „Ők biztosan börtönbe küldenék ezt a fickót” – hangsúlyozta. Hozzátette, „ő egy gyilkos, börtönben a helye”.
„Az emberek köveket akartak hozzám vágni. Eléjük léptem, és köveket szórtak” – mesélte Burkhardt. A város lakói azt mondták neki, nincs empátiája.
Nem volt találkozó
Az igazgató azt is elmondta, hogy nem sikerült találkoznia a városi hivatalnokokkal és a mentést végző munkásokkal. „Túl elfoglaltak voltak, nem akartak találkozni” – nyilatkozta.
Pauline Marois kormányzó kritikával illette a vasúttársaságot, szerinte az igazgatónak már a történtek után közvetlenül a helyszínre kellett volna utaznia, és reagálnia kellett volna a katasztrófára. Lac-Megantic polgármestere, Colette Roy-Laroche azt remélte, hogy találkozhat Burkhardttal, de ez nem valósult meg: „dühös vagyok, amiért nem kommunikált velem hamarabb” – írta a Fox News.
A gépész a hibás?
Burkhardt egy mozdonykezelő gépészt okol a katasztrófáért, aki szerinte képtelen volt megfelelően beállítani a fékeket. A nyersolajat szállító vonat azért szabadulhatott el, mert egy kisebb tűzeset miatt leállították a légfékeket üzemeltető mozdony motorját. A gépész azt mondta, tizenegy kéziféket húzott be, a vasúttársaságnak azonban kétségei vannak efelől.
Végül a vezető nélkül maradt vonat leszáguldott egy tizenegy kilométeres lejtőn, majd kisiklott, és lángba borult. Burkhardt azt mondta, a gépészt felfüggesztették, ügyével a hatóságok foglalkoznak tovább. Bár nem nevezte meg az illetőt, a vállalat korábban Tom Hardingként azonosította az alkalmazottat, aki eddig megbízhatóan dolgozott.
Később visszatér
Az igazgató látogatását úgy tervezték, hogy a gyógyulási folyamatot szimbolizálja, de a helyiek félreértették. „Talán nem tálaltam az ügyet túl jól. Nem vagyok kommunikációs szakértő. Menedzser vagyok.” Burkhardt hangsúlyozta, hogy együttérez, és hasonló helyzetben ő maga is szomorú, letört és dühös lenne. Később még kész visszatérni a városba, ha már kicsit nyugodtabbak a körülmények.
Harminc embert keresnek
Még mindig körülbelül harminc eltűntet keresnek, akik bizonyára már halottak – mondta Québec rendőrkapitánya, Michel Forget. A láng felemészthette az áldozatokat, de az égett testeket is nehezebb azonosítani – vélik a hatóságok.
A Fox News értesülései szerint eddig összesen huszonnégy testet találtak meg. Az első áldozatot csütörtökön tudták azonosítani egy kilencvenhárom éves asszony személyében, aki Lac-Megantic belvárosában lakott.
Ahogy arról korábban az atv.hu beszámolt, a szombati robbanásokban megsemmisült összesen mintegy harminc épület, a tartályvagonokból kiömlő nyersolaj belefolyt a csatornarendszerbe és a közeli folyóba is. A lángok elleni küzdelemre az Egyesült Államokból, a szomszédos Maine államból is érkeztek tűzoltók. Kétezer lakost – a város lakóinak egyharmadát – kitelepítettek, ők már készen állnak, hogy visszaköltözhessenek. Az eset Kanada legsúlyosabb a vasúti katasztrófája 1864 óta, amikor egy folyóba zuhant a kisiklott szerelvény, és kilencvenkilencen meghaltak.
atv.hu, CNN, Fox News, S. T.

“Rettenetes harag” Bírálják az igazgatót kanadai vasúti baleset miatt

Pauline Marois quebeci miniszterelnök élesen bírálta csütörtökön annak a chicagói központú vasúttársaságnak a vezetőjét, amelynek az olajszállító szerelvénye elszabadult, és mintegy 50 halálos áldozatot követelő katasztrófát okozott a kelet-kanadai Lac-Mégantic kisvárosban.

"Rettenetes harag" Bírálják az igazgatót kanadai vasúti baleset miatt

A vonatbaleset helyszínére ellátogató tartományi kormányfő szerint elfogadhatatlan Edward Burkhardt elnök-vezérigazgató és az egész Montreal, Maine & Atlantic Railway társaság viselkedése a balesettel kapcsolatban.

advertisementAdvertisement

Marois bírálta, hogy Burkhardt nem reagált elég gyorsan a katasztrófára, amihez hasonlóra csaknem 150 éve nem volt példa Kanadában. “A cég vezetőjének azonnal a helyszínre kellett volna utaznia” – jelentette ki.

Burkhardt csak négy nappal az eset után utazott Lac-Méganticba. Az ott élők ellenségesen fogadták. A vasúttársaság elnök-vezérigazgatója azzal védekezett, hogy a chicagói központból jobban tudta irányítani a katasztrófa utáni teendőket. “Megértem a rettenetes haragjukat. Bocsánatot kérünk a város lakóitól” – mondta.

Bírálta Burkhardtot Lac-Mégantic polgármestere, Colette Roy-Laroche is, amiért szerdáig nem tudott találkozni, de még beszélni sem vele.

A québeci kormány közölte, hogy 60 millió kanadai dollár (körülbelül 13 milliárd forint) segély áll a károsult lakók és vállalkozások rendelkezésére.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: