Ezért is veszélyes a Tavares-jelentés

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekkel foglalkozó államtitkárának Miért veszélyes a Tavares-jelentés Magyarországra és Európára egyaránt című írását közölte a Financial Times felzárkózó térségi blogrovata.
          A politikus azt írta, egyre nehezebb számára a Magyarországról megjelenő sajtócikkeket olvasni anélkül, hogy az ország elleni konspiráció lehetősége jutna az eszébe vagy a teljes tájékozatlanságot feltételezze a szerzőről, illetve az általa idézett külföldi politikusokról. A Magyarországgal kapcsolatos bíráló nyilatkozatok közül sok ugyanis súlyos torzításokat tartalmaz. Az elmúlt két évben az Orbán-kormányt megvádolták az alapvető jogok megsértésével, a demokrácia és a sajtószabadság veszélyeztetésével, valamint olyan helyzet teremtésével, amelyben egyes etnikai csoportok – például a romák – nem érzik magukat biztonságban. E hamis vádaskodások az elmúlt héten, az úgynevezett Tavares-jelentésről folytatott európai parlamenti vitán vízválasztóhoz érkeztek – tette hozzá.

Hamis állítások

Győri Enikő kifejtette: azoknak az állításoknak a megfogalmazói, amelyek szerint Magyarország EU-értékeket sért a legutóbbi alkotmányos és jogszabályi változtatásokkal, egyetlen konkrét példát sem tudtak felhozni véleményük alátámasztására. Ráadásul a legtöbb esetben kiderült, hogy nem ismerik a magyar történelmet, sem a politikai helyzetet, és a jelek szerint nem is törekednek arra, hogy több ismeretet szerezzenek – írta Győri Enikő a brit gazdasági napilap online vendégposztjában.     Az államtitkár szerint e hamis állítások nem csupán politikailag károsak, de súlyosan negatív gazdasági hatásokkal is járhatnak. Magyarország ugyanis kis, nyitott gazdaság, amely erősen függ az exporttól, exportjának 75 százaléka vagy még ennél is nagyobb hányada pedig EU-országokba irányul.

Érdek és érték
„Feltéve, de nem megengedve, a jelenlegi ellenzék jövőre a választásokon  kétharmados diadalt arat, s nekilát alkotmányozni, bizonyosan kiváló,  nagyszerű, egyedülállóan jó alaptörvényt fog megszavazni – az Európai  Parlament szocialista, liberális és zöldképviselői, valamint Viviane  Reding és szűkebb udvartartása szerint.” – olvassa el a Magyar Nemzet vezércikkét!

A Tavares-jelentés barátságtalan ország képét vázolja fel, olyanét, amelyben nem érvényesül megfelelően a törvényesség, és ez visszatarthatja a külföldi befektetőket attól, hogy helyes képet alkossanak Magyarországról – tette hozzá.     A jelentéstervezet készítése és az azt követő vita idején a jobbközép Európai Néppárt képviselői megértették a Magyarország által megfogalmazott aggályokat, és támogatták azokat a módosításokat, amelyek jobban tükrözték a magyar valóságot. Az Európai Parlament baloldalának képviselői azonban politikai meggyőződésükből eredően lesöpörték az asztalról e módosítások zömét. A tények számukra kevésbé voltak fontosak, mint az a politikai kampány, amely már a közelgő európai parlamenti választások jegyében elkezdődött, és amelynek Magyarország akaratlanul részesévé vált – írja Győri Enikő.

A baloldal erről nem vett tudomást

Az államtitkár szerint akik megszavazták a jelentést, nem zavartatták magukat a tényektől, attól, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a Tavares-jelentés vitája előtt egy héttel megállapította, hogy nincs szükség a Magyarország elleni monitoring eljárás elindítására. Az európai baloldal egyszerűen úgy döntött, hogy nem vesz tudomást a rendelkezésre álló bizonyítékokról.

Válasz a Tavares-jelentésre
Dicsérték a magyar alaptörvényt és összehangolt baloldali választási  támadásként értékelik a  Magyarországot elmarasztaló Tavares-jelentést a  Fideszt is soraiban  tudó Európai Néppárt képviselői. Úgy vélték, nem is  lesz következménye  az Európai Parlament által múlt héten elfogadott  dokumentumnak – írta a  Magyar Nemzet július 8-án.

 

Határozatot fogadott el július 5-én az Országgyűlés, amiben a   Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadására válaszul kimondta: az  EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai  Uniót. Ezt a véleményét hangoztatta egy nappal korábban Rogán Antal, valamint napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az államtitkár kifejtette: a választóktól 2010-ben kapott kétharmados felhatalmazás példátlan törvényalkotási erőfeszítést tett szükségessé  a rendszerváltás befejezésére, és ez természetszerűleg hibákkal, bizonyos politikai és gazdasági érdekek sérelmével is járt. Három év után azonban számos vívmányról is beszámolhat a kormány. Csökkent a szuverén adósság és a munkanélküliség, a közfinanszírozást sikerült rendbe tenni, és kilenc hosszú év után Magyarország kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

Nem csak Magyarországnak okoz kárt

Az elmúlt negyedévben a gazdasági növekedés is felgyorsult, és ezzel nem sok EU-tagállam dicsekedhet – áll Győri Enikő írásában. „A saját lábunkon állunk, a piacról finanszírozzuk magunkat, és nincs szükségünk külföldi pénzügyi támogatásra, sajnálatos módon azonban ezekről a tényekről ritkán olvasunk az európai sajtóban” – írta a külügyi államtitkár.

A magyar kormány nem hiszi magáról, hogy tévedhetetlen, ám egy tagország pellengérre állítása – ahogy a Tavares-jelentés teszi – vagy az Európai Parlament szerepének félreértelmezése nemcsak Magyarországnak okoz kárt, hanem aláássa az európai polgárok által a szorosabb integrációba vetett hitet is. Az ilyen erőszakos magatartás lerombolja az Európai Unió iránti bizalmat és az euroszkepticizmust táplálja – így lényegében a szélsőjobboldalt erősíti, amelynek felemelkedésére éppen az európai baloldal hívja fel ismétlődően a figyelmet – áll Győri Enikő írásában.

Kiállás hazánk mellett

Dicsérték a magyar alaptörvényt és összehangolt baloldali választási  támadásként értékelik a Magyarországot elmarasztaló Tavares-jelentést a  Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt képviselői. Úgy vélték, nem is  lesz következménye az Európai Parlament által múlt héten elfogadott  dokumentumnak.

 

Eva Maria Barki Bécsben élő jogász szerint az állami szuverenitást sérti  a Tavares-jelentés. A jogász erről a távirati irodához is eljuttatott  közleményében írt, amelyben az osztrák alkotmánnyal hasonlította össze a  magyart. Petr Necas távozó cseh miniszterelnök mély csalódást érez az  Európai Parlament bánásmódja miatt.

 

PR Forrás: MTI 2013. július 09., kedd 21:07

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: