A tudatlanság ára

Nézőpontok

Veisz Márton
A Jobbik minapi tüntetése a magyar társadalomban létező, sajnálatos és leegyszerűsítő beidegződés lenyomata volt. A szervezők és felszólalók Izraelt és a zsidóságot egy egyedi valóságértelmezés alapján felelőssé teszik a magyar nép szenvedéseiért. Szerintük a hibák okait nem magunkban, hanem mindig és mindenkor külső összeesküvőkben és árulókban kell keresni.

A Jobbik pár száz fős rendezvényén olyan kijelentések hangzottak el, mint „nem kelek és fekszek Izraellel, engem ez az egész kérdés nem érdekel, engem Magyarország érdekel, de ők jönnek, és nap mint nap az orrunkba dörgölik ezt az egészet. Ők provokálnak bennünket” (Vona Gábor). Vagy a kormányról: „kizárólag retorikájukban különböznek a nyíltan internacionalista és cionista szociálliberális elődeiktől” (Gyöngyösi Márton).

Minden egyes megszólalás arról árulkodik, hogy egy bonyolult világban a fekete-fehérben gondolkodók milyen veszélyesek. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke nyilatkozta azt a Hír TV-ben a Zsidó Világkongresszus kapcsán, hogy akik Izrael barátai, azok képesek konkrét ügyek mentén bírálni, míg az Izrael-ellenesség antiszemitizmusa, amikor általánosságban kérdőjelezik meg egy állam jogát polgárainak védelméhez.

Itt esik csapdába a Jobbik, hiszen részükről ugyanolyan kettős mérce a palesztinokat ért sérelmeket sorolni, hiszen a másik oldal veszteségeivel nem törődnek. A Jobbik, amely a magyar érdekek és a lakosság védelmét hirdeti idegen (nem létező?) ellenfelekkel szemben, megtagadná ezt a jogot egy szuverén államtól egy gyakorlatilag háborús helyzetben.

Ez a tudatlan és manipulatív hozzáállás nem egyedülálló. Ha a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban jellemző szélsőbalos irányzatokat megnézzük – amiről a Mandiner is a minap írt –, kísértetiesen rímelnek válaszaik egy sor kérdésben a Jobbik reakcióira. A kisember védelme és pátyolgatása ahelyett, hogy felvértezzük és a szabad döntés jogával ruházzuk fel.

A XX. századi magyar történelem rendkívüli és jogos sérelmekkel van tele. Ez az egész évszázad az európai civilizáció legmélyebb gödrét jelenti. Ugyanakkor ezek a sérelmek nem adnak nekünk semmilyen pluszjogokat, s nem jelentik, hogy valamilyen globális összeesküvés működne ellenünk. A saját sikerünk letéteményesei elsősorban mi vagyunk, s lehet, hogy a pálya nem nekünk lejt néha, de ha a bukások miatt másokat hibáztatunk, az nem fog előbbre vinni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: